Let op! Geld lenen kost geld
Contact

Persoonlijke lening

Vind de persoonlijke lening met de laagste rente. Vergelijk en vind jouw persoonlijke lening tegen de laagste rente.
Eef van Opdorp Budgetcoach
Start vergelijken & bespaar
Leendoel
Leenbedrag
Geboortedatum
DD-MM-JJJJ
Meest complete aanbodVerzekerd van de beste keuze
Keurmerk Objectief Vergelijken100% onafhankelijke vergelijking
Verantwoord lenenAlle partijen hebben AFM-vergunning
Dit zeggen anderen over onze vergelijking

Wie kunnen je beter vertellen over onze persoonlijke lening vergelijking, dan de klanten die pas nog hun persoonlijke lening vergeleken op Geld.nl? Lees hier waarom zij onze vergelijking 4 of 5 sterren geven.

Uitstekend Gebaseerd op 6.854 reviews
Bekijk alle reviews

In 3 stappen naar jouw persoonlijke lening

1. Vul je wensen en gegevens in

Geef aan wat je leendoel is, welk bedrag je hiervoor wil lenen en in hoeveel maanden je de lening terugbetaalt. Vul ook enkele gegevens in over jezelf, zoals je geboortedatum en je situatie wat betreft je gezin, woning en werk.  

2. Vergelijk persoonlijke leningen

Op basis van jouw wensen en gegevens zetten wij alle persoonlijke leningen die passen voor je op een rij. Bovenaan in de vergelijking vind je de persoonlijke lening met de laagste rente. Met de filters pas je je voorkeuren eenvoudig aan. Zo vergelijk je persoonlijke leningen op prijs en voorwaarden. 

3. Vraag je persoonlijke lening aan

Heb jij de beste persoonlijke lening gevonden? Vraag dan eenvoudig een vrijblijvende offerte aan. Deze heb je vaak al dezelfde dag in je mailbox. Stuur de offerte ondertekend terug, met de documenten waar de kredietverstrekker om vraagt. Keurt de kredietverstrekker je aanvraag goed, dan staat het geld binnen twee werkdagen op je rekening. Dat is makkelijk en verantwoord lenen via Geld.nl! 

Laagste rente persoonlijke lening

AanbiederLeen- bedragLeenbedragLaagste renteMaand- termijnTotale kredietsom
ING € 2.50010,2%€ 53€ 3.169
Lender & Spender € 5.0009,4%€ 104€ 6.230
Lloyds Bank € 10.0007,7%€ 201€ 12.006
Lender & Spender € 25.0006,6%€ 489€ 29.285
Lender & Spender € 50.0006,6%€ 977€ 58.569
Lender & Spender € 75.0006,6%€ 1.465€ 87.854

Hoeveel je persoonlijke lening kost, hangt vooral af van de rente die je betaalt. Kies daarom de persoonlijke lening met de laagste rente. Deze rente staat de hele looptijd vast. Om je een idee te geven van de rente die je betaalt, zie je in deze tabel voor verschillende leenbedragen de laagste rentes van dit moment. Hierbij gaan we uit van een persoonlijke lening van 60 maanden. Ter vergelijking: de hoogste rente voor een persoonlijke lening is momenteel 13,9%!

Direct de goedkoopste persoonlijke lening vinden voor jouw situatie en wensen? Maak een vergelijking!

Veelgestelde vragen over persoonlijke lening

Wat is een persoonlijke lening?

Bij een persoonlijke lening ontvang je het hele leenbedrag in één keer op je rekening. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing terug, tot de lening helemaal is afgelost. Dit maakt de persoonlijke lening heel geschikt voor een eenmalige, grote uitgave. Zoals de aankoop van een auto of de verbouwing van je huis. Je sluit een persoonlijke lening af voor een bedrag van minimaal € 2.500 en maximaal € 75.000. Een hoger bedrag lenen kan wel. In dat geval verdeel je het leenbedrag over meerdere leningen.  

Bij een persoonlijke lening weet je vooraf precies welk bedrag je iedere maand aflost en hoelang het aflossen duurt. Dat geeft zekerheid en rust. Meer weten? Lees: Wat is een persoonlijke lening?

Hoe werkt een persoonlijke lening?

Met een persoonlijke lening ontvang je in één keer het hele leenbedrag op je rekening. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag terug. Dit bedrag bestaat voor een deel uit rente en een deel uit aflossing. Je lost een persoonlijke lening vaak annuïtair af. Dit houdt in dat het vaste bedrag dat je iedere maand betaalt, aan het begin van de looptijd vooral uit rente bestaat. Tegen het eind van de looptijd bestaat het bedrag dat je betaalt vooral uit aflossing.

Voor het aflossen van je persoonlijke lening, kies je zelf een looptijd. Deze ligt tussen de 12 en 180 maanden. Een persoonlijke lening is niet flexibel. Bedragen die je aflost, kun je later niet opnieuw opnemen. Tussendoor extra aflossen mag meestal wel. Tijdens de looptijd je leenbedrag verhogen, kan niet. Als je meer geld nodig hebt, dan sluit je hiervoor een nieuwe lening af.

Kenmerken van de persoonlijke lening in het kort:

 • Je leent in één keer het hele bedrag
 • Je betaalt elke maand een vast bedrag terug
 • Het rentepercentage staat vast
 • De looptijd (aflosperiode) staat vooraf vast
 • Je kiest zelf een looptijd van minimaal 12 en maximaal 180 maanden
 • Boetevrij extra aflossen is bijna altijd mogelijk

Wat kost een persoonlijke lening?

Hoeveel je persoonlijke lening kost, hangt vooral af van de rente die je betaalt. Hoe lager de rente, hoe goedkoper je persoonlijke lening is. De rente die je betaalt over je persoonlijke lening is gebaseerd op:

 • De marktrente
 • Het bedrag dat je leent
 • Het doel waarvoor je leent
 • Hoelang je doet over het aflossen van de lening (looptijd)
 • Je persoonlijke situatie

Op Geld.nl helpen we je bij het vinden van de lening met de laagste rente. Op basis van jouw gegevens en wensen zetten wij alle persoonlijke leningen die hierbij passen in één handig overzicht. Hierin staat de persoonlijke lening met de laagste rente altijd bovenaan. Zo zie je meteen wat de goedkoopste lening is voor jou.

Hoe werkt een persoonlijke lening aflossen?

Bij een persoonlijke lening betaal je de kredietverstrekker elke maand een vast bedrag terug. Dit bedrag bestaat voor een deel uit rente en een deel uit aflossing. Bij het afsluiten van de lening spreek je vooraf een looptijd en maandbedrag af. Zo weet je precies wat je elke maand betaalt en wanneer je klaar bent met aflossen. Ook mag je bij de meeste kredietverstrekkers tussendoor extra aflossen. Kies je voor het vervroegd aflossen van je lening, dan is je persoonlijke lening nog sneller terugbetaald! 

Wanneer is de persoonlijke lening geschikt voor mij?

Als je wil lenen, is een persoonlijke lening aanvragen altijd de beste keuze. Zeker wanneer je leent voor een doel waarbij je precies weet hoeveel geld je nodig hebt. Zoals bij een auto financieren of een boot financieren. Bij een persoonlijke lening staan de kosten en looptijd vooraf vast. Ook mag je alleen maar aflossen. Ideaal wanneer je graag vooraf weet hoeveel je lening kost en wanneer je klaar bent met aflossen. 

Zoek je meer flexibiliteit, omdat je bijvoorbeeld langere tijd financiële ruimte nodig hebt? Dan past een doorlopend krediet mogelijk beter bij je. Lees hier over de verschillen tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet

Is de rente van mijn persoonlijke lening aftrekbaar?

Gebruik je de persoonlijke lening voor verbouwing of verbetering aan je woning? Dan mag je de rente die je betaalt voor de persoonlijke lening aftrekken van de belasting. Meer hierover lees je in het artikel Rente lening aftrekbaar.

Staat de rente van een persoonlijke lening vast?

Ja. Het rentepercentage dat je bij het afsluiten van je persoonlijke lening afspreekt, blijft de hele looptijd hetzelfde. Ook als de marktrente stijgt of daalt. Het voordeel van een vaste rente is dat je al precies weet wat de lening kost. Dat is lekker duidelijk!

Hoe wordt de rente van een persoonlijke lening berekend?

Hoeveel rente je betaalt over je persoonlijke lening hangt af van de marktrente, het bedrag dat je leent, de looptijd van je lening en je persoonlijke situatie. De marktrente is de rente die gemiddeld geldt voor leningen zoals jouw lening. Je persoonlijke situatie weegt ook mee bij het bepalen van het rentepercentage voor je lening. Hoe groter de kredietverstrekker de kans acht dat jij je lening netjes terugbetaalt, hoe lager de rente is die je betaalt. 

Is een persoonlijke lening oversluiten voordelig?

Heb je in het verleden een persoonlijke lening afgesloten? Dan kan je persoonlijk lening oversluiten een mooie besparing opleveren. Doe nu de check in onze lening oversluiten calculator en ontdek hoeveel jij bespaart!

Kan ik een klein bedrag lenen?

Een persoonlijke lening aanvragen kan vanaf een bedrag van € 2.500. Heb je een kleiner bedrag nodig? Kijk dan of je dit op een andere manier kunt lenen. Vraag bijvoorbeeld tijdelijk een limiet aan op je betaalrekening. Je betaalt dan alleen rente over het bedrag dat je ‘rood staat’. Let wel op, want de rente die je betaalt over een negatief saldo op je betaalrekening ligt hoger dan de rente van een persoonlijke lening. 

Kan ik een persoonlijke lening afsluiten met een BKR-registratie

Een BKR-registratie hoeft je persoonlijke lening niet in de weg te staan. Iedere lening van meer dan € 250 en die langer dan één maand duurt, staat geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Je hebt al een BKR-registratie wanneer je een creditcard hebt of een mobiele telefoon op afbetaling koopt. Het BKR heeft inzicht in al je kredieten en weet dus precies of een nieuwe lening aangaan voor jou verantwoord is. Ook de aanvraag voor je persoonlijke lening komt via de kredietverstrekker bij het BKR terecht. Sta jij bij het BKR bekend als een goede betaler die de nieuwe persoonlijke lening kan dragen? Dan mag de kredietverstrekker jou de persoonlijke lening geven. Bij een negatieve BKR-registratie is meer lenen niet verantwoord en ook niet mogelijk. 

Waarom je persoonlijke lening vergelijken op Geld.nl?

Geld.nl is dé vergelijkingssite voor je persoonlijke lening! Bij ons vergelijk je namelijk:

 • Het meest complete aanbod persoonlijke leningen van Nederland: met je lening vergelijken op Geld.nl vind je dus altijd de goedkoopste persoonlijke lening voor jou.
 • 100% onafhankelijk: Geld.nl is een volledig onafhankelijke vergelijkingssite. Wij zijn geen onderdeel van een kredietverstrekker of andere financiële partij. Geen enkele partij beïnvloedt daarmee onze vergelijkingen. Met Geld.nl kies je dus 100% voor jezelf!
 • Veilig en verantwoord: de juiste persoonlijke lening afsluiten, is meer dan alleen de laagste rente kiezen. Bij Geld.nl helpen we je bij het maken van een verantwoorde financiële keuze. We zijn niet voor niets in 2023 door onderzoeksinstituut WUA uitgekozen tot Beste Vergelijkingssite in lenen!
Of vind je antwoord op één van onderstaande pagina’s

Persoonlijke lening vergelijken

Over je persoonlijke lening betaal je het liefst zo min mogelijk rente. Logisch. Juist daarom is je persoonlijke lening vergelijken zo belangrijk. Hoe weet je anders zeker dat je de lening met de laagste rente kiest? Want de rentes die kredietverstrekkers bieden, verschillen nogal. Zo betaal je bij een grote bank een hogere rente dan voor dezelfde lening bij een kleinere, online kredietverstrekker. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste persoonlijke lening is gemiddeld € 783. Dat is een flinke besparing voor een paar minuten vergelijken!

Persoonlijke lening vergelijken

Beste lening, laagste rente

Eén keuze is geen keuze. Daarom vergelijk je op Geld.nl het meest complete aanbod persoonlijke leningen van Nederland. Wij helpen je de persoonlijke leningen van wel tien kredietverstrekkers eenvoudig vergelijken. Zo krijg jij altijd de persoonlijke lening die jou de beste voorwaarden én de laagste rente biedt. Verantwoord lenen? Eerst vergelijken op Geld.nl

Persoonlijke lening

6 Tips voor de beste persoonlijke lening

Bij Geld.nl helpen we je graag bij het maken van verantwoorde en voordelige keuzes, zeker als het gaat om een persoonlijke lening afsluiten. Deze 6 tips helpen je hierbij. Zo weet je zeker dat je overal aan denkt en kies je de persoonlijke lening die helemaal past bij jou.

Tips geld lenen
Hoe werkt een persoonlijke lening?

1. Stel je leenbedrag vast

Bepaal welk bedrag je écht nodig hebt om je leendoel waar te maken. Met een persoonlijke lening ga je voor een langere periode een extra verplichting aan. Dan is het fijn om financiële ruimte over te hebben. Je weet namelijk niet wat de toekomst brengt en wil je lening ook bij een tegenvaller zonder zorgen blijven aflossen. 

Looptijd persoonlijke lening

2. Bepaal welke lening bij je past

Welke lening het beste bij je past, hangt af van je leenwensen én van het type lener dat je bent. Heb je een duidelijk leendoel en weet je graag vooraf al wat de lening kost? Dan is de persoonlijke lening de beste lening voor jou. Twijfel je nog? Bekijk dan hier de voor- en nadelen van een persoonlijke lening.

Voordelen persoonlijke lening: 

 • Je ontvangt het hele leenbedrag in één keer op je rekening
 • De rente staat de hele looptijd vast
 • Je betaalt een vast bedrag per maand
 • Je aflosperiode (looptijd) staat vast
 • De rente persoonlijke lening is aftrekbaar bij verbouwing of verbetering woning
 • Extra aflossen kan bijna altijd boeterij

Nadelen persoonlijke lening:

 • Afgeloste bedragen mag je niet opnieuw opnemen
 • Heb je meer geld nodig? Dan sluit je hiervoor een nieuwe lening af

Leen je liever wat flexibeler? Dan past een doorlopend krediet mogelijk beter bij jou. 

Voorwaarden persoonlijke lening

3. Kies een looptijd

Bij een persoonlijke lening kies je zelf binnen hoeveel maanden je de lening terugbetaalt. Dit noem je de looptijd van de lening. De minimale looptijd voor een lening via Geld.nl is 12 maanden en de maximale looptijd is 180 maanden. Een persoonlijke lening met een lange looptijd lijkt interessant. Je spreidt je terugbetaling over meer maanden, waardoor je een lager bedrag per maand betaalt. Maar let op: je betaalt ook langer rente over je persoonlijke lening. Hierdoor is een persoonlijke lening met een lange looptijd uiteindelijk duurder. Ga daarom liever voor een zo kort mogelijke looptijd voor je persoonlijke lening, met maandlasten die je goed kunt betalen. 

Op deze pagina's vind je per looptijd meer tips en de actuele rente:

Extra aflossen op een persoonlijke lening

4. Vergelijk je persoonlijke lening

Weet je precies hoeveel je wil lenen en over welke periode je jouw lening wil aflossen? Dan volgt de volgende stap: je persoonlijke lening vergelijken. Want jouw gegevens en wensen leiden bij de ene kredietverstrekker tot een lagere rente dan bij de ander. Wil je zeker weten dat je de persoonlijke lening met de laagste rente afsluit? Ga dan je lening vergelijken op Geld.nl.

Voor- en nadelen persoonlijke lening

5. Check de voorwaarden 

Weeg bij het vergelijken van je persoonlijke lening ook aanvullende voorwaarden mee, zoals de mogelijkheid om tussendoor extra af te lossen. Heb je een financiële meevaller, bijvoorbeeld door een bonus, schenking of belastingteruggave, dan wil je misschien meer aflossen op je lening. Hierdoor ben je sneller klaar met aflossen en betaal je minder lang rente. Zo wordt je persoonlijke lening een stuk goedkoper. Meer aflossen dan je maandbedrag is vaak gratis, maar bij sommige kredietverstrekkers betaal je een boete. In je vergelijking op Geld.nl zie je of boetevrij aflossen mag. 

Persoonlijke lening aanvragen

6. Kies voor een AFM-kredietverstrekker

Sluit je persoonlijke lening altijd af bij een kredietverstrekker met een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten, ofwel AFM. Hiermee weet je zeker dat je een gedegen persoonlijke lening afsluit. Iedere kredietverstrekker in onze vergelijking heeft een AFM-vergunning. Zo leen je altijd veilig en verantwoord via Geld.nl. 

Heb jij de goedkoopste persoonlijke lening met de beste voorwaarden gevonden? Vraag dan nu online vrijblijvend een offerte voor je lening aan en maak werk van jouw leendoel!

DD-MM-JJJJ