Bewaar vergelijking

Vergelijk het grootste aanbod leningen

 • Meer dan 45 leningen
 • 100% onafhankelijk vergelijken
 • Bespaar € 500 per jaar
Website van het jaar 2020
Geld lenen vergelijken, loop je besparing niet mis

Persoonlijke lening

Vind de beste deal! vergelijk & vind de beste deal!
DD-MM-JJJJ
Start vergelijken ➔

Vind direct de laagste rente

Eerst meer info? Lees dan hier onze 7 tips
Grootste aanbod leningen Grootste aanbod leningen

Actuele rente én voorwaarden
van het grootste aanbod.

Persoonlijke hulp van experts Persoonlijke hulp van experts

Kom je er niet uit?
Onze experts helpen je graag!

Getipt door NRC Getipt door NRC

Geld.nl is getipt door NRC
"Goede vergelijkingssite"

Dit vinden klanten van ons
9,4
  247 klantreviews
10,0   "Makkelijke aanvraag." Bgmk Van Bokhoven 08 juni 2020
8,0   "Eenvoudig en helder." Wgj van Gilst 08 juni 2020
10,0   "Eerlijke vergelijking!" A Wevers 05 juni 2020
Alle reviews bekijken

Persoonlijke lening: Handig om te weten

1

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een lening waarbij je het hele leenbedrag in één keer op je rekening krijgt. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag terug. Je maandelijkse aflossing, de rente en de looptijd (hoelang je over het afbetalen doet) staan vooraf vast. Zo weet je precies waar je aan toe bent en hoeveel de lening kost. Dat geeft rust en zekerheid! Dit maakt een persoonlijke lening bijna altijd de beste leenvorm voor je consumptieve lening. Een persoonlijke lening is erg geschikt voor bijvoorbeeld een auto financieren of je huis verbouwen.

Persoonlijke lening kenmerken

Dit zijn de kenmerken van een persoonlijke lening:

 • Je leent in één keer het hele bedrag
 • Je betaalt elke maand een vast bedrag terug
 • Het rentepercentage staat vast
 • Je looptijd (aflosperiode) staat vooraf vast
 • Je kiest zelf een looptijd van minimaal 12 en  maximaal 180 maanden
 • Je kunt bijna altijd boetevrij extra aflossen
2

Voorwaarden persoonlijke lening

Naast bovenstaande kenmerken krijg je bij een persoonlijke lening met een aantal specifieke voorwaarden te maken. De belangrijkste voorwaarden van een persoonlijke lening zijn:

 • Afgeloste bedragen kun je niet meer opnemen. Wil je dit wel? Kijk dan eens naar het doorlopend krediet.
 • Tussentijds je leenbedrag verhogen is niet mogelijk. Als je meer geld nodig hebt, kun je een nieuwe lening afsluiten.
 • Aan het einde van de looptijd, als de lening is afbetaald, beëindigt de kredietverstrekker automatisch je contract.
3

Extra aflossen op een persoonlijke lening

Heb je een financiële meevaller, bijvoorbeeld door een bonus, schenking of belastingteruggave? Dan wil je misschien extra aflossen op je persoonlijke lening. Hierdoor ben je sneller klaar met aflossen en betaal je minder lang rente. Zo wordt je persoonlijke lening een stuk goedkoper. Bij vrijwel elke persoonlijke lening is meer aflossen dan je maanbedrag gratis. Slechts bij sommige persoonlijke leningen betaal je een boete. Kijk dus altijd even goed hoe dit zit.

4

Rente persoonlijke lening aftrekbaar?

Gebruik je de persoonlijke lening voor een verbouwing of een verbetering aan je woning? Dan is de rente van de persoonlijke lening aftrekbaar van de belasting. Bij een doorlopend krediet mag je de rente nooit aftrekken. Meer hierover lees je in het artikel Rente lening aftrekbaar.

5

Voor- en nadelen persoonlijke lening

Kort samengevat zijn dit de belangrijkste voor- en nadelen van een persoonlijke lening:

Voordelen persoonlijke lening:

 • Het leenbedrag wordt in één keer op je rekening gestort
 • De rente staat vast en verandert tijdens de looptijd niet
 • Je betaalt een vast bedrag per maand
 • Je aflosperiode (looptijd) staat vast
 • De rente van een persoonlijke lening is aftrekbaar bij verbouwing of woning verbetering
 • Extra aflossen kan bijna altijd boetevrij

Nadelen persoonlijke lening

 • Afgeloste bedragen mag je niet opnieuw opnemen
 • Meer geld nodig? Dan moet je een nieuwe lening afsluiten.

Persoonlijke lening met de laagste rente

De kosten van een persoonlijke lening houd je laag door te kiezen voor de persoonlijke lening met de laagste rente. Je ziet hier voor verschillende leenbedragen de laagste rentetarieven voor een persoonlijke lening met een looptijd van 60 maanden. Direct de beste en goedkoopste persoonlijke lening voor jouw situatie vinden? Klik op de button onder de tabel en maak een persoonlijke vergelijking.

Laagste rente persoonlijke lening
Leenbedrag Aanbieder Laagste rente
€5.000 Lender & Spender 6,20%
€10.000 Lender & Spender 5,00%
€25.000 DEFAM Premium 3,70%
€50.000 DEFAM Premium 3,50%
€75.000 DEFAM Premium 3,50%
O.b.v. looptijd van 60 maanden
Zojuist overgestapt

21.557

Persoonlijke lening? Vergelijk en bespaar €500 per jaar!

Je wilt geld lenen met een persoonlijke lening, maar natuurlijk niet te veel betalen. Wacht dan nog heel even voor je naar je huisbank stapt. Voor een persoonlijke lening bij een grote bank betaal je namelijk een hogere rente dan voor een persoonlijke lening bij een kleinere, online kredietverstrekker. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste persoonlijke lening is gemiddeld zelfs op 500 euro per jaar. Je persoonlijke lening vergelijken, levert je dus een flinke besparing op. En het is een kleine moeite!

Hoe werkt een persoonlijke lening?

Als je een persoonlijke lening afsluit, ontvang je in één keer het hele leenbedrag op je rekening. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag terug. Met dit bedrag betaal je je aflossing en de rente over de lening. Je maandelijkse aflossing, de rente en de looptijd van lening staan vooraf vast. Zo weet je precies waar je aan toe bent en hoeveel de lening kost.

Persoonlijke lening

Waarom persoonlijke lening vergelijken via Geld.nl?

De beste persoonlijke lening vinden, start met vergelijken. Op vergelijkingssite Geld.nl maken we het aanbod persoonlijke leningen overzichtelijk en begrijpelijk, zodat jij de juiste beslissing neemt.

Vind de goedkoopste persoonlijke lening

Aanbieders persoonlijke lening

Grootste aanbod persoonlijke leningen

Je vergelijkt op Geld.nl het grootste aanbod persoonlijke leningen van ruim 15 kredietverstrekkers. Zo weet je zeker dat de beste persoonlijke lening met de laagste rente voor jou ertussen staat. Voor vrijwel alle persoonlijke lening in onze vergelijking kun je bovendien gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen via onze site. Je vindt dus gegarandeerd de beste deal voor je lening op Geld.nl!

100% onafhankelijk en actueel

Geld.nl is een onafhankelijke vergelijker. Dit betekent dat geen enkele verzekeraar of financiële dienstverlener invloed heeft op de vergelijking. De goedkoopste persoonlijke lening staat altijd bovenaan het overzicht, ook als wij geen afspraken hebben met de kredietverstrekker. Wel zo eerlijk!

Daarnaast is de informatie op Geld.nl 100% actueel. Hiervoor werken wij samen met de dataleverancier MoneyView. De tarieven en voorwaarden die je in de lening vergelijking ziet, zijn dus exact gelijk aan de tarieven en voorwaarden op de site van de kredietverstrekker zelf.

Zeer hoge klantwaardering

Klanten van Geld.nl geven ons gemiddeld een dikke 9! Kortom, een zeer hoge klantwaardering. Vooral het vergelijkingsoverzicht en de kennis van onze medewerkers worden hoog gewaardeerd. Heb je vragen of hulp nodig bij het kiezen van de juiste persoonlijke lening? Onze deskundige, gecertificeerde klantenservice helpt je graag. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 040 - 751 39 68.

Genomineerd Website van het Jaar 2020

Geld.nl is in 2020 voor het vierde jaar op rij genomineerd voor de Website van het Jaar verkiezing in de categorie Vergelijking. Deze jaarlijkse online publieksprijs wordt objectief en onafhankelijk georganiseerd voor de beste en populairste websites in Nederland. Per categorie zijn er maximaal twaalf genomineerden waarop het publiek kan stemmen.

In 2019 scoorde Geld.nl in deze verkiezing een gemiddeld rapportcijfer van 9,4. Ter vergelijking: het gemiddelde rapportcijfer voor alle sites die genomineerd waren in de categorie Vergelijking was een 9,0. Geld.nl scoort dus ruim boven het gemiddelde. Lees hier meer over de uitslag.

Getipt door NRC

Geld.nl is door NRC, een van de grootste landelijke dagbladen, getipt als goede vergelijkingssite die je stap voor stap door de keuzemogelijkheden loodst. Je leest de aanbeveling van het NRC hier.

Persoonlijke lening afsluiten in 5 stappen

Op Geld.nl vergelijk je het grootste aanbod persoonlijke leningen. Zo vind je altijd de goedkoopste persoonlijke lening die past bij jouw wensen. Dat is pas echt: de beste deal! Op Geld.nl regel je die besparing in 5 eenvoudige stappen:

 1. Vul enkele gegevens in over jezelf en je wensen
 2. Geef je gezins- en woonsituatie aan
 3. Kies de looptijd voor je persoonlijke lening
 4. Vergelijke alle leningen die passen bij jouw wensen en situatie
 5. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Welke gegevens vragen we van je en waarom?

Tijdens je vergelijking voor een persoonlijke lening vragen de volgende gegevens:

 • Je gewenste leenbedrag
 • Het bestedingsdoel van je lening
 • Je geboortedatum
 • Je gezinssituatie
 • Je woonsituatie
 • Je inkomstenbron

Op basis van deze gegevens kijken we welke leningen passen bij jouw persoonlijke situatie en wensen. Zo zie je alleen de persoonlijke leningen die jij ook echt kunt afsluiten.

Tip! Bereken je maximale leenbedrag! Het bedrag dat je leent moet natuurlijk wel passen bij je financiële situatie. Bereken daarom eerst hoeveel je maximaal verantwoord leent: Lening berekenen.

Looptijd bij je persoonlijke lening kiezen

Je kiest bij een persoonlijke lening zelf je looptijd. Dit is de periode waarin je de persoonlijke lening terugbetaalt. Een lange looptijd lijkt interessant. Je terugbetaling wordt dan gespreid over meer maanden. Je betaalt daardoor een lager bedrag per maand. Maar pas op! Je betaalt ook langer rente voor je persoonlijke lening. Hierdoor is een persoonlijke lening met een lange looptijd uiteindelijk duurder. Kies daarom altijd een zo kort mogelijke looptijd voor je persoonlijke lening, met een maandlast die je gemakkelijk kunt betalen.

Houd de kosten van je persoonlijke lening zo laag mogelijk!

Een persoonlijke lening kost altijd geld. Maar door goed te vergelijken en de persoonlijke lening met de laagste rente te kiezen, houd je kosten zo laag mogelijk. In het overzicht met leningen op Geld.nl staat de persoonlijke lening met de laagste rente altijd bovenaan. Zo weet je precies welke kredietverstrekker voor jou de goedkoopste persoonlijke lening heeft.

De persoonlijke lening met de laagste rente is vrijwel altijd de beste deal. Kijk toch ook even goed naar de voorwaarden van de persoonlijke lening. De belangrijkste kenmerken zijn: boetevrij extra aflossen en de overlijdensrisicoverzekering (ORV). De verschillen tussen de kredietverstrekkers zijn klein, dus de rente voor je persoonlijke lening blijft de belangrijkste factor.

Boetevrij extra aflossen

Boetevrij extra aflossen kan tegenwoordig bij vrijwel elke persoonlijke lening. Bij sommige kredietverstrekkers betaal je toch een boete als je meer aflost dan afgesproken. Kijk hier dus goed naar.

Overlijdensrisicoverzekering

Bij enkele kredietverstrekkers krijg je standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV) bij je persoonlijke lening. Overlijd je vóór je de persoonlijke lening hebt terugbetaald, dan scheldt de kredietverstrekker (een deel van) de lening kwijt. Maar je betaalt voor deze ORV wel extra rentekosten. Deze kosten zijn vaak hoger dan wat je betaalt als je zelf een losse overlijdensrisicoverzekering afsluit. Dat kost je maar een paar euro per maand. Dus wil je een overlijdensrisicoverzekering bij je persoonlijke lening? Sluit deze dan zelf apart af.

Persoonlijke lening afsluiten, hoe nu verder?

Heb je de goedkoopste persoonlijke lening met de beste voorwaarden gevonden? Vraag dan direct een offerte aan. Alleen zo kom je een stap dichter bij je beste deal! De lening aanvragen is gratis en vrijblijvend.

Offerte persoonlijke lening

Als je de offerte aanvraag hebt afgerond, controleren wij eerst je gegevens. Is alles in orde, dan sturen we de aanvraag door naar de kredietverstrekker.

Vervolgens beoordeelt de kredietverstrekker je gegevens. Voldoe je aan de acceptatievoorwaarden, dan ontvang je vaak nog dezelfde dag een voorstel (de offerte).

Controleer de offerte goed. Ben je akkoord? Stuur de ondertekende offerte voor je persoonlijke lening terug. Stuur ook meteen de benodigde documenten mee, zoals je legitimatiebewijs, salarisstrook en bankafschriften waarop het inkomen en vaste lasten staan.

Zodra alles compleet en goedgekeurd is door de kredietverstrekker, staat vaak dezelfde werkdag het geld al op je rekening.

Je huidige persoonlijke lening oversluiten?

Heb je al een persoonlijke lening? Ook dan kun je vaak besparen, namelijk door de lening over te sluiten. Dit is heel eenvoudig: je zoekt een goedkopere persoonlijke lening met het bedrag dat nodig is om je huidige persoonlijke lening af te lossen. Als je de nieuwe persoonlijke lening aanvraagt, lost de kredietverstrekker je bestaande persoonlijke lening af. Je betaalt voortaan rente en aflossing aan de nieuwe, goedkopere kredietverstrekker. Wil je een lening oversluiten? Geef dit dan aan bij het aanvragen van je persoonlijke lening, zodat de kredietverstrekker hier rekening mee kan houden.

Rente persoonlijke lening in beeld

Een persoonlijke lening sluit je niet zomaar af. Je gaat namelijk een verplichting aan met een bank. Dat kan best ingewikkeld zijn. Daarom laten we je de exacte looptijden en tarieven van de persoonlijke lening zien. Ook hebben we een voorbeeldberekening gemaakt. Je ziet hier van zowel de persoonlijke lening als het doorlopend krediet de minimale en maximale rentepercentages en looptijden voor verschillende leenbedragen, van 2.500 euro tot 50.000 euro lenen. De minimale looptijd is dus twaalf maanden en de maximale looptijd 180 maanden. De rente loopt uiteen van 3,6 procent tot 9,9 procent.

Tarieven persoonlijke lening
Kredietbedrag €2.500 €25.000 €-
Minimale rente 7,60% 3,70% -%
Maximale rente 9,90% 8,70% -%
Minimale looptijd (maanden) 6 1 -
Maximale looptijd (maanden) 120 144 -
Voorbeeldberekening persoonlijke lening
Kredietbedrag €2.500 €25.000 €-
Minimale rente 7,60% 3,70% -%
Looptijd (maanden) 60 60 -
Totaal krediet €2.995 €27.381 €-

In bovenstaand voorbeeld gaan we uit van een looptijd van 60 maanden.

Tarieven doorlopend krediet
Kredietbedrag €2.500 €25.000 €-
Minimale rente 9,7% 4,5% -%
Maximale rente 9,8% 7,4% -%
Minimale looptijd (maanden) 1 1 -
Maximale looptijd (maanden) 240 240 -
Voorbeeldberekening doorlopend krediet
Kredietbedrag €2.500 €25.000 €-
Minimale rente 9,7% 4,5% -%
Looptijd (maanden) 64 56 -
Totaal krediet €3.174 €27.674 €-

De rente op een doorlopend krediet loopt uiteen van 4,5 procent tot 11,4 procent. De rente is variabel. Deze kan dus stijgen of dalen tijdens de looptijd. In bovenstaand voorbeeld gaan we ervan uit dat de rente niet wijzigt. Bovendien gaan we ervan uit dat je elke maand 2 procent van de kredietsom aflost en eerder afgeloste bedragen niet opnieuw opneemt.

Meer over geld lenen
 • Geld lenen Vergelijk het grootste aanbod leningen op Geld.nl en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar op de kosten van je lening.
 • Lening berekenen Hoeveel mag je maximaal lenen? Bereken zelf eenvoudig jouw maximaal verantwoorde leenbedrag.
 • Lening aanvragen Vraag direct online een gratis offerte aan voor de lening die het beste past bij je situatie en wensen.
 • Doorlopend krediet Een doorlopend krediet is een flexibele lening. Je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je opneemt. Je lees er hier alles over.
 • Lening oversluiten Je te dure lening oversluiten? Doe de besparingscheck op Geld.nl en zie direct hoeveel jij kunt besparen op je lening.
 • Laagste rente lening In ons top-10 overzicht vind je direct de lening met de laagste rente die past bij jouw situatie en wensen.
tc