Geld lenen

Creditcard verzekering

Hoe werkt de aankoopverzekering creditcard?

Veel mensen gebruiken een creditcard om in binnen- en buitenland, of via het internet aankopen te doen. Eigenlijk is een creditcard dan een verkapte vorm van geld lenen. Maar een belangrijk voordeel van een creditcard is dat bijna alle aankopen die je doet voor een bepaalde periode zijn verzekerd tegen diefstal, verlies en schade. Bij de meeste creditcards krijg je namelijk een gratis aankoopverzekering.

Aankoopverzekering creditcard - De verschillen

Deze verzekeringen verschillen wel in voorwaarden. Zo verschilt de periode waarbinnen je aankopen zijn verzekerd. Bij de meeste creditcards geldt een periode van 180 dagen, maar er zijn ook creditcards met een aankoopverzekering voor 365 dagen. Ook brengen sommige creditcardverzekeringen per schadegebeurtenis een eigen risico in rekening. In de voorwaarden van je bank of creditcardmaatschappij zie je precies hoe dit werkt.

Mastercard aankoopverzekering

De meeste creditcards die je in Nederland krijgt zijn van Visa of van Mastercard. Bij alle banken die creditcards van Mastercard aanbieden (waaronder ING en Rabobank) kun je kiezen uit twee creditcards:

  • Een goedkopere variant met een aankoopverzekering van 180 dagen
  • Een duurdere variant met een aankoopverzekering van 365 dagen

Aankoopverzekering Mastercard mobiele telefoons

Ook vergoeden de aankoopverzekeringen van deze creditcards maximaal 250 euro voor mobiele telefoons. Voor andere gevallen geldt dat de aankoopverzekering maximaal 5.000 euro per gebeurtenis uitkeert, met maximaal 10.000 euro per creditcard per jaar en maximaal 25.000 euro voor de gehele geldigheidsduur van de creditcard.

Tip! De exacte voorwaarden voor de aankoopverzekering kunnen bij een Mastercard per aanbieder verschillen. Raadpleeg dus altijd de voorwaarden van je eigen bank of creditcardverstrekker om te zien wat wel en niet gedekt is.

Visa aankoopverzekering

Er zijn ook verschillende banken en creditcardverstrekkers die creditcards van Visa verstrekken. De voorwaarden voor de aankoopverzekering bij de creditcards zijn op sommige punten anders. Zo krijg je standaard een aankoopverzekering voor 180 dagen na de aankoop. Wil je je aankopen voor 365 dagen verzekeren? Dan kun je een verlengde aankoopverzekering afsluiten voor 8 euro per maand.

Verder hanteren de aankoopverzekeringen van Visa een eigen risico van 25 euro per gebeurtenis. Visa kent echter geen maximale vergoeding per schadegebeurtenis of per jaar. De maatschappij stelt alleen dat je gedurende de periode dat je de creditcard in je bezit hebt in totaal maximaal 50.000 euro vergoed krijgt.

Aankoopverzekering creditcard - Schade claimen

Krijg je te maken met verlies, diefstal of schade, dan is het belangrijk dat je aankoopbewijzen kunt overleggen aan je creditcardverstrekker. Bewaar de bonnetjes of facturen van je creditcard aankopen dus altijd goed. Ook moet je een schadeformulier invullen en opsturen naar je creditcardmaatschappij.

Bespaar ook op de kosten van je creditcard!Vergelijk eenvoudig en snel het grootste aanbod online en kies de creditcard met de laagste rente en kosten. Creditcard vergelijken