Geld lenen

Achtergestelde lening

Wat is een achtergestelde lening?

Een achtergestelde lening is een zakelijke vorm van geld lenen, waarbij de kredietverstrekker bij een faillissement van het bedrijf wordt achtergesteld op andere schuldeisers. Alleen obligatie- en aandeelhouders staan nog achter de verstrekker van een achtergestelde leningen. De kans is dus groot dat de geldverstrekker het geld bij een achtergestelde lening niet terugkrijgt bij een faillissement.

Hoe werkt een achtergestelde lening?

Achtergestelde leningen worden meestal alleen gegeven door en aan ondernemingen. Denk bijvoorbeeld aan zakelijke partners, holdingmaatschappijen of investeerders die lenen aan bedrijven.

Het geven van een achtergestelde lening is voor bedrijven aantrekkelijk, omdat ze vanwege het risico vaak een hoge rente kunnen vragen. Wanneer het bedrijf failliet gaat, is de kans namelijk groot de ze het uitgeleende bedrag niet terugkrijgen. Naast de hogere leenrente heeft een achtergestelde lening voor de verstrekker nóg een ander voordeel. De kredietverstrekker betaalt namelijk geen belasting over de ontvangen interest.

Achtergestelde lening - Vertrouwen

De ontvanger van de lening heeft natuurlijk ook voordeel van een achtergestelde lening. Wanneer een bank geen lening wil afsluiten, kan het bedrijf dankzij een achtergestelde lening tóch aan extra kapitaal komen. Het afsluiten van een achtergestelde lening kan ook voor extra vertrouwen zorgen. Een achtergestelde lening wordt niet afgesloten wanneer de investeerder geen vertrouwen in de onderneming heeft. Dit vertrouwen kan overslaan naar andere investeerders. Ook wordt het geleende bedrag door de bank als eigen vermogen gezien.

Achtergestelde lening voorbeeld

Een overeenkomst voor een achtergestelde lening moet aan een aantal eisen voldoen. Naast de gegevens van de geldontvanger en geldgever moet onder andere het rentepercentage, het geldbedrag en de manier van aflossing in de overeenkomst worden vastgelegd. Ook moet de overeenkomst door allebei de partijen ondertekend worden.

Tip! Wil je weten hoe een overeenkomst achtergestelde lening er ongeveer uitziet? Download dan hier het achtergestelde lening voorbeeld.

Betaal nooit onnodig te veel voor je lening! Vergelijk online het grootste aanbod leningen op rente en voorwaarden, kies de best passende met de laagste rente en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar op de kosten van je lening! Lening vergelijken