Contact
Geld lenen

Aflopend krediet

Waarop letten bij een aflopend krediet aanvragen?

De betekenis van een aflopend krediet is, zoals de naam al zegt, een krediet dat afloopt. Omdat je in vaste, maandelijkse termijnen een deel van de lening terugbetaalt, heb je op een gegeven moment de hele lening afbetaalt. Je krediet loopt dan af. Wil je zo'n aflopend krediet aanvragen, dan is het belangrijk om te kijken of het past bij je leendoel, hoeveel je maandelijks betaalt en na hoeveel jaar de lening afloopt. Wij geven je enkele handige tips, zodat je zeker weet dat je overal aan gedacht hebt en zelf een goede keuze maakt.

1. Wat is een aflopend krediet en past het bij mij?

Het aflopend krediet is in Nederland beter bekend als persoonlijke lening. Je ontvangt in één keer het hele leenbedrag op je bankrekening. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag terug. De rente en de looptijd van dit aflopend krediet staan vast, zo weet je precies hoeveel de lening je kost en wanneer je klaar bent met terugbetalen.

Je weet bij een aflopend krediet dus precies waar je aan toe bent. Hierdoor is een aflopend krediet vooral geschikt bij geld lenen voor een grote aankoop, bijvoorbeeld voor een auto financieren of een nieuwe keuken.

Het tegenovergestelde van een aflopend krediet is een doorlopend krediet. Hierbij mag je eerder afgeloste bedragen weer opnieuw opnemen. Hierdoor blijft je lening langer doorlopen. Dit is vooral geschikt als je voor een langere periode extra geld achter de hand wilt hebben.

2. Kies de maandlasten van je aflopend krediet

Hoeveel een aflopend krediet kost, heb je voor een groot deel zelf in de hand. Dit doe je door te kiezen in hoeveel maanden je het aflopend krediet aflost. Dit heet de looptijd. Welke looptijd het je kiest, bepaalt je maandlasten. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling gespreid over meer maanden. Je maandelijkse betaling is daardoor lager. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies daarom een zo kort mogelijke looptijd met maandlasten die je gemakkelijk kunt betalen.

3. Aflopend krediet met de laagste rente afsluiten

Een andere manier om de kosten van je aflopend krediet zo laag mogelijk te houden, is door te kiezen voor de laagste rente lening. Als je op de onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl een vergelijking maakt voor je aflopende lening, tonen we je overzichtelijk alle leningen die beschikbaar zijn voor jou. Het aflopend krediet met de laagste rente is vrijwel altijd de beste keuze. De voorwaarden van de leningen verschillen namelijk nauwelijks per kredietverstrekker.

4. Extra aflossen op aflopend krediet?

Heb je tijdens de looptijd van je aflopend krediet een keer wat extra geld over? Dan is extra aflossen op je krediet verstandig. Je maandbedrag gaat dan omlaag of je bent sneller klaar met aflossen, waardoor je minder rente betaalt. Bij de meeste aflopend krediet mag extra aflossen gewoon gratis. Een paar kredietverstrekkers rekenen wel kosten als je meer aflost dan je maandbedrag. Daarom moet je hier dus toch even goed op letten.

Let op! Een auto of keuken die je op afbetaling koopt bij de dealer is vaak ook een aflopend krediet. Maar daarop kun je meestal niet zomaar extra aflossen.

5. Is een aflopend krediet aftrekbaar?

Een aflopend krediet kan je ook een belastingvoordeel opleveren. In sommige gevallen is de rente die je betaalt voor je aflopend krediet namelijk aftrekbaar van de inkomstenbelasting die je betaalt. Dit is echter alleen het geval als je het aflopend krediet gebruikt voor je eigen huis. Bijvoorbeeld voor een verbouwing of energiebesparende maatregelen.

Gebruik je het aflopend krediet voor iets anders? Dan mag je de rente niet aftrekken van de inkomstenbelasting. Je mag de lening dan wel aftrekken van je vermogen (spaargeld en beleggingen) waarover je belasting betaalt in box 3. Meer hierover lees je in het artikel 'Persoonlijke lening aftrekbaar'

Een aflopend krediet aanvragen? Vind de laagste rente!Betaal niet onnodig te veel! Vergelijk snel het grootste aanbod leningen op rente en voorwaarden. Kiest de voordeligste en bespaar gemiddeld 783 euro op de kosten van je lening. Lening vergelijken

De informatie op deze pagina is geschreven door Amanda Bulthuis.

Zij is als expert geld & verzekeringen gespecialiseerd in geld lenen en zorgt dat je in onze vergelijking een goede keuze kunt maken voor je lening. Amanda is verantwoordelijk voor onze onderzoeken en persberichten en zorgt dat onze vergelijkingen compleet en actueel zijn. Ook is ze een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld bij RTL Nieuws en Telegraaf.

;