Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Geld lenen

Aflossing berekenen

Waarop letten bij aflossing berekenen? 

Wil je geld lenen, dan moet je natuurlijk ook aflossen. Hoeveel je elke maand moet aflossen op je lening is afhankelijk van verschillende dingen en bepaal je voor een groot deel helemaal zelf. Zo spelen de volgende onderdelen een belangrijke rol:

  • Het rentepercentage van de lening
  • De looptijd van de lening
  • Het uiteindelijke leenbedrag

Aflossing lening - Looptijd lening

De maandelijkse aflossing wordt dus onder andere beïnvloed door de looptijd van je lening. Het spreekt voor zich dat hoe langer de looptijd is, hoe minder je per maand hoeft af te lossen. Daar staat tegenover dat het rentepercentage bij een langere looptijd hoger is.

Aflossing berekenen

De rente die je betaalt over je lening speelt ook een rol bij de aflossing. Hierbij gelden echter verschillende regels voor de persoonlijke lening en het doorlopend krediet:

Aflossing berekenen - Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening is de aflossing elke maand hetzelfde. De looptijd, de hoogte van de lening en het rentepercentage staan immers vast. De bank stelt het maandelijks af te lossen bedrag bij het verstrekken van de lening vast, zodat je precies weet waar je aan toe ben.

Tip! Benieuwd hoeveel je kunt lenen? Met de rekentools van Geld.nl kun je eenvoudig je lening berekenen

Aflossing berekenen - Doorlopend krediet

Ook bij een doorlopend krediet moet je elke maand een deel aflossen. Dit bedrag kan echter per maand verschillen. Je kunt bij een doorlopend krediet namelijk onbeperkt opnemen en aflossen tot een vooraf afgesproken bedrag. Hierdoor neemt het openstaande bedrag toe of af.

De looptijd staat bij een doorlopend krediet dan ook niet vast. Je spreekt hier over een theoretische looptijd. Daarnaast krijg je bij een doorlopend krediet te maken met een variabel rentepercentage. Dit percentage kan de ene maand dus anders zijn dan de andere maand. Op basis van het openstaande bedrag, de theoretische looptijd en het rentepercentage wordt bepaald wat je die maand moet aflossen.

Wist je dat...Het verschil tussen de duurste en goedkoopste lening gemiddeld 700 euro per jaar is? Betaal jij ook te veel voor je lening? Lening vergelijken