Hoe kun je de aflossing van een lening berekenen?
De aflossing van je lening berekenen is best ingewikkeld. Daarom hebben we je het gemakkelijk gemaakt. Tijdens het lening vergelijken op Geld.nl zie je direct bij elke lening hoeveel je per maand gaat betalen. Wel zo gemakkelijk! Wil je toch zelf de aflossing van je lening berekenen? Dan leggen we je in dit artikel uit hoe je dat doet. Daarnaast geven we je enkele handige tips.
1. Aflossing doorlopend krediet berekenen
We beginnen met de gemakkelijkste berekening: de maandelijkse aflossing van je doorlopend krediet. Bij deze leenvorm betaal je een vast percentage van de kredietlimiet als je geld opneemt. Dit percentage is meestal 1,5 of 2 procent. Is je kredietlimiet 10.000 euro en heb je een aflospercentage van 1,5 procent? Dan betaal je elke maand 150 euro. Het maakt daarbij niet uit of je 1.000 of 10.000 euro uit je limiet hebt opgenomen.
Let op! Met de 150 euro per maand betaal je rente en aflossing. Wil je precies weten hoeveel je aflost? Dan bereken je dat als volgt:
- Maand 1 - Als je 1.000 euro hebt opgenomen en je betaalt 6 procent rente, betaal je in de eerste maand van je aflossing een twaalfde deel van 6 procent rente over die 1.000 euro. Dat is 5 euro. De overige 145 euro die overblijft van het maandbedrag (150 euro) is je aflossing.
- Maand 2 - Je hebt 145 euro afgelost, waardoor je openstaande leenbedrag nog 855 euro is. Je betaalt hierover in maand 2 opnieuw een twaalfde deel van 6 procent rente. Dat is 4,28 euro. Nu blijft er van 150 euro dus 142,72 euro over voor aflossing.
Dit herhaalt zich tot je het volledige geleende bedrag hebt terugbetaald. Neem je voor die tijd weer extra geld op uit het krediet of wijzigt je rentepercentage? Dan verandert ook de verhouding tussen rente en aflossing in je maandbedrag.
2. Aflossen persoonlijke lening berekenen
Bij een persoonlijke lening is het berekenen van de aflossing en je maandbedrag wat ingewikkelder. Je berekent namelijk eerst hoeveel je in totaal aan rente en aflossing zou moeten betalen voor de hele looptijd. Vervolgens wordt dat totale bedrag gedeeld door het aantal maanden van de looptijd die je hebt gekozen. Zo betaal je elke maand een vast bedrag.
Stel je leent een bedrag van 5.000 euro met een looptijd van 36 maanden en een rentepercentage van 5 procent. Je maandbedrag voor de persoonlijke lening berekenen gaat dan als volgt:
- Je berekent eerst het deel rente dat je per maand betaalt, ook wel de rentevoet genoemd. De formule hiervoor is als volgt: (1 + rentepercentage) ^ (1/12) - 1. De uitkomst hiervan is in dit voorbeeld 0,407 procent.
- Vervolgens berekenen je het bedrag dat je maandelijks aan rente en aflossing betaalt. De formule hiervoor is: (Leenbedrag * rentevoet * (1 + rentevoet) ^ looptijd in maanden / ((1 + rentevoet) ^ looptijd in maanden - 1)). De uitkomst hiervan is in dit voorbeeld 149,60 euro per maand.
Tip! Aan de hand van de twee formules in dit voorbeeld kun je ook zelf in Excel het maandbedrag voor je persoonlijke lening berekenen.
Als je vervolgens voor elke maand precies wilt weten hoeveel je aan aflossing en rente betaalt, doe je dat als volgt:
- Maand 1 - Je openstaande leenbedrag is 5.000 euro. Je betaalt elke maand 0,407 procent rente (de rentevoet) over het nog openstaande bedrag. In maand 1 is dat 20,35 euro. De overige 129,25 euro van je maandbedrag is de aflossing op je lening in die maand.
- Maand 2 - Je openstaande leenbedrag is (5.000 - 129,25) 4.870,75 euro. Hierover betaal je weer 0,407 procent rente. Dat is 19,84 euro. Je houdt in maand 2 dus 129,76 euro over aan aflossing voor je lening.
Als je dit zo doorrekent, kun je zelf een heel aflosschema voor je persoonlijke lening opstellen.
3. Invloed rente op afbetaling lening
Nu je weet hoe je de maandelijkse aflossing en rentekosten van je lening moet berekenen, gaan we kijk hoe je deze kosten zo laag mogelijk houdt. Zoals we in de rekenvoorbeelden hebben gezien, heeft het rentepercentage van je lening een grote invloed op je maandbedrag. Hoe lager je rente, hoe lager je maandlasten en hoe goedkoper je lening. Kies daarom altijd een lening met een zo laag mogelijke rente. Op de onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl vergelijk je altijd het grootste aanbod leningen. De laagste rente lening die past bij jouw wensen staat altijd bovenaan. De lening met de laagste rente is vrijwel altijd de beste keuze, omdat de voorwaarden van de leningen nauwelijks verschillen. Zo houd je de aflossing van je lening laag en betaal je nooit te veel!
4. Geld lenen en maandelijkse aflossing - Invloed looptijd
Ga je een lening aanvragen? Een andere belangrijke keuze die je dan moet maken, is de looptijd van je persoonlijke lening. Hoe langer de looptijd is die je kiest, hoe lager de maandelijkse aflossing op de lening. Het terug te betalen bedrag wordt namelijk uitgespreid over meer maanden. Maar pas op! Staar je niet blind op de maandelijkse aflossing van je lening. Hoe langer je namelijk over het aflossen doet, hoe langer je ook rente betaalt. Hierdoor zijn de totale kosten van je lening bij een langere looptijd hoger. De beste keuze is dus altijd een zo kort mogelijke looptijd met maandlasten die je gemakkelijk kunt betalen.