Bewaar vergelijking

Vergelijk het grootste aanbod leningen

  • Meer dan 45 leningen
  • 100% onafhankelijk vergelijken
  • Bespaar tot € 700 per jaar
Website van het jaar 2019
Geld lenen vergelijken, loop je besparing niet mis

Geld lenen voor auto

Vind de beste deal! vergelijk & vind de beste deal!
DD-MM-JJJJ
Start vergelijken ➔

Vind direct de laagste rente

Eerst meer info? Lees dan hier onze 7 tips
Grootste aanbod leningen Grootste aanbod leningen

Actuele rente én voorwaarden
van het grootste aanbod.

Persoonlijke hulp van experts Persoonlijke hulp van experts

Kom je er niet uit?
Onze experts helpen je graag!

Getipt door NRC Getipt door NRC

Geld.nl is getipt door NRC
"Goede vergelijkingssite"

Dit vinden klanten van ons
9,4
  236 klantreviews
10,0   "Makkelijke aanvraag." Bgmk Van Bokhoven 08 juni 2020
8,0   "Eenvoudig en helder." Wgj van Gilst 08 juni 2020
10,0   "Eerlijke vergelijking!" A Wevers 05 juni 2020
Alle reviews bekijken

Auto financieren: 7 tips geld lenen voor auto

Een nieuwe auto op het oog, maar nog niet genoeg spaargeld? Dan is een autofinanciering een interessante optie. Je auto financieren kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld op afbetaling bij de dealer, geld lenen voor auto bij de bank of leasen. Waar je ook voor kiest, je gekozen autofinanciering moet bij je passen en niet onnodig duur zijn. Daarom geeft vergelijkingssite Geld.nl je zeven tips, waarmee je de goedkoopste en best passende autofinanciering vindt!

1. Financiering voor auto kiezen

Je auto financieren kan dus op verschillende manieren, bijvoorbeeld:

  • Auto financieren bij de bank
  • Autolening via de dealer
  • Financiering auto met private lease

Elke autofinanciering heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. In onderstaande tabel vind je de belangrijkste kenmerken per autofinanciering op een rij:

Persoonlijke lening bij de bank Auto financieren via dealer Private lease
Auto is écht van jou Auto is pas van jou na afbetaling Auto inleveren na leaseperiode
Vaste rente Hogere rente Tussentijds contract verbreken kost geld
Vaste looptijd Langere looptijd Schadevrije jaren niet altijd overgenomen
Vaste maandlasten Extra aflossen niet mogelijk Maar drie schadevrije jaren meenemen na leaseperiode
Boetevrij extra aflossen vaak mogelijk Addertjes onder het gras

Auto financieren met lening bij de bank

Je auto financieren bij de bank kan op twee verschillende manieren: met een persoonlijke lening en met een doorlopend krediet. De persoonlijke lening is volgens ons echter het meest geschikt als autofinanciering. Je ontvangt het geld om je auto te kopen dan in één keer op je betaalrekening. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. De looptijd van je autolening staat vast. Hierdoor weet je precies wanneer de lening helemaal is afgelost.

Bij een doorlopend krediet werkt dit anders. Deze leenvorm is veel flexibeler. Bij een doorlopend krediet mag je tot een afgesproken bedrag onbeperkt opnemen. Je lost elke maand een vast percentage van je kredietlimiet af. Daarnaast betaal je over het opgenomen deel een variabele rente. Dit betekent dat de rente tijdens de looptijd kan stijgen of dalen. Afgeloste bedragen mag je telkens weer opnemen. Hierdoor bestaat het gevaar dat het een langlopende en dure lening wordt. Een auto financieren met een doorlopend krediet, raden we dan ook niet aan.

Tip! Met een autofinanciering bij de bank is de auto écht van jou. Je bouwt dus ook schadevrije jaren op en profiteert van no-claimkorting op je autoverzekering. Ook zijn persoonlijke leningen tegenwoordig bijna allemaal boetevrij extra af te lossen. Heb je een keer geld over, los dan je auto lening extra af. Zo bespaar je op de rentekosten van je autofinanciering.

Auto financieren via dealer

Een autolening met slottermijn via de dealer klinkt vaak aantrekkelijk. Kopen op afbetaling en deals als 'nu kopen en over vijf jaar betalen' lijken mooi, maar pakken altijd duur uit. Je betaalt een hoge rente of de looptijd is een stuk langer. Hoe het addertje er ook uitziet, feit blijft dat je duurder uit bent. Bovendien is de auto pas écht van jou als de autolening met slottermijn is afbetaald. Lukt dit niet? Dan nemen ze je auto weer in beslag.

Financiering auto met private lease

Je auto financieren met private lease heeft ook nadelen. Als eerste is de auto niet écht van jou. Na de leaseperiode lever je hem weer in. En als je tussentijds van het leasecontract af wilt, kost het je veel geld. Ook zijn verzekeraars niet verplicht om schadevrije jaren over te nemen, die je tijdens de leaseperiode opbouwt. Doen ze dit wel, dan gaat het om maximaal drie schadevrije jaren. De rest vervalt. Je profiteert na de leaseperiode dus minder of niet van no-claimkorting.

Tip! In onze ogen heeft een persoonlijke lening voor auto bij de bank de meeste pluspunten. De auto is namelijk direct van jou. De rente persoonlijke lening die je betaalt is laag. En wil je tussentijds van je auto af, dan is dat geen probleem. Want een autofinanciering bij de bank mag je meestal tussentijds extra aflossen. De volgende tips gaan dan ook over de persoonlijke lening.

2. Looptijd lening auto bepalen

Wil je een auto financieren met een persoonlijke lening, dan is het slim de afbetaalperiode van deze autolening af te stemmen op het gebruik van je auto. Verwacht je bijvoorbeeld dat je de auto maximaal vijf jaar rijdt, sluit dan geen autofinanciering af met een looptijd van acht jaar. Je lost dan namelijk nog drie jaar de autolening af, terwijl je de auto niet meer hebt.

Tip! Ga ook eerst je maximale lening berekenen voordat je de lening voor je auto afsluit. Zo weet je wat je in jouw situatie verantwoord leent.

3. Let op maandlasten financiering auto

Nadat je de auto hebt gekocht, komen er nog een aantal kosten bij. Kijk dus niet alleen naar de maandlasten bij je auto financieren, maar ook naar wat je verder kwijt bent aan de auto. Denk hierbij aan brandstof, de autoverzekering en wegenbelasting. Het totale plaatje moet binnen je budget passen.

4. Niet meer geld lenen voor auto dan nodig

Wil je een auto lening afsluiten, leen dan niet meer dan je nodig hebt om de auto te kopen. Geld lenen voor je auto kost geld, zoals je nu wel weet. Daarnaast is de restwaarde van een auto vaak niet hoog, waardoor je nieuwe auto niet een investering is die je makkelijk terugverdient.

5. Kredietverstrekker autolening kiezen

Ga je een autofinanciering aanvragen, dan is het altijd slim om de verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Er zijn namelijk veel aanbieders, met allemaal andere rentes en voorwaarden. Hierdoor loopt het verschil tussen de duurste en goedkoopste autolening al snel op tot 700 euro per jaar! Wees dus geen dief van je eigen portemonnee en bespaar op je autofinanciering, door goed te vergelijken. Kies voor de auto lening met de laagste rente en beste voorwaarden.

6. Lening voor auto, houd rekening met de afschrijving

Zodra je een auto hebt, wordt deze minder waard. Vooral de eerste jaren gaat het hard met de afschrijving. Heb je een autolening afgesloten, dan is het slim om extra af te lossen. Zo loopt de autolening gelijk met de afschrijving. Verkoop je de auto binnen de aflossingstermijn, dan los je makkelijker de rest van de autofinanciering af met het bedrag wat je voor de auto krijgt. Ook bespaar je onder de streep geld, omdat je minder lang rentekosten betaalt!

7. Geld lenen auto? Verzeker je auto all risk

Heb je de auto van je dromen gekocht, dan wil je deze ook goed verzekeren. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Het is zonde wanneer je schade rijdt en geen vergoeding ontvangt door de verkeerde dekking.

Wij raden aan je auto all risk te verzekeren wanneer je een auto koopt met financiering. Rijd je de auto bijvoorbeeld door eigen schuld total loss, dan wil je wel een vergoeding krijgen. Anders zit je aan de autofinanciering vast, terwijl de auto op de sloop staat. Net als bij een autolening is je autoverzekering vergelijken ook slim. Je vindt daardoor makkelijk de autoverzekering met de best passende dekking tegen de laagste premie.

Je auto financieren met een persoonlijke lening bij een kredietverstrekker is dus ons advies. Met de bovenstaande tips weet je waarmee rekening te houden en vind je de autofinanciering die het beste bij je past. Geniet van je nieuwe auto!

Let op! Ga je een 2e hands auto financieren en heb je niet genoeg geld om bij schade of diefstal een vervangende 2e hands auto te kopen? Dan is het slim om je auto uitgebreider te verzekeren. Zo blijf je niet met een 2e hands autofinanciering zitten, terwijl je de auto niet meer kan gebruiken.

Geld lenen voor auto?Betaal dan niet te veel! Het verschil tussen de duurste en goedkoopste autolening is gemiddeld 700 euro per jaar! Door eerst goed te vergelijken bespaar je dus eenvoudig honderden euro's op je autofinanciering!
Geld lenen vergelijken
Leningen vergelijken, loop je besparing niet mis
Eerst meer info? Lees dan hier onze 7 tips
tc