Geld lenen

Bank failliet

Wat als een bank failliet gaat?

Wanneer je een lening hebt lopen en de bank gaat failliet, is de kans groot dat je daar helemaal niets van merkt. Ga je geld lenen, dan sluit je tenslotte een contract af waarin staat dat je elke maand een bepaald bedrag aflost. De voorwaarden blijven hetzelfde: je moet dus gewoon aan de verplichtingen van het contract blijven voldoen, of dat nu bij de failliete bank is of bij een andere bank.

Bank failliet en de curator

Nadat een bank failliet is verklaard, wordt als eerste een curator aangesteld. De curator is de enige die dan nog namens de bank handelt. Het liefst zou hij zien dat iedereen meteen zijn lening terugbetaalt. Met dat geld zou hij de schuldeisers kunnen terugbetalen. Maar natuurlijk is niet iedereen in staat om zijn lening direct terug te betalen.

Alle leningen die bij een failliet verklaarde bank openstaan, zijn een inkomstenstroom voor die bank. De bank ontvangt tenslotte voor een lening rente. Het kan dus zijn dat de lening gewoon bij de bank door blijft lopen. De inkomsten zorgen er dan voor dat schuldeisers betaald kunnen worden. Maar de leningen zijn ook interessant voor andere banken. Een andere optie is daarom dat de curator de leningenportefeuille verkoopt.

Bank failliet - Lenen en sparen

Mocht je naast een lening ook nog sparen bij de failliete bank, dan gelden er andere regels. Volgens het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank (DNB) mogen de spaar-en leenbedragen met elkaar verrekend worden. Dit geldt ook als je een hypotheek en een spaarrekening bij de failliete bank hebt.

Voorbeeld: Je hebt een lening van 10.000 euro en een spaarrekening van 5.000 euro bij de failliete bank, dan wil dat zeggen dat je een lening van 5.000 euro overhoudt. Je spaargeld krijg je niet meer terug, maar je bestaande schuld is wél lager geworden.

Betaal je nog altijd te veel voor je lening?Check het snel! Vergelijk het grootste aanbod leningen online en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar op de kosten van je lening. Lening vergelijken