Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Geld lenen

Belastingschuld

Wat doen bij belastingschuld?

Een belastingschuld krijg je als je een belastingaanslag niet op tijd betaalt. Het kan gaan om belasting die je moet betalen, zoals inkomstenbelasting of om belasting die je terug moet betalen, zoals te veel ontvangen zorgtoeslag. Lukt het je niet om de aanslag te betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de Belastingdienst en kijk of je een regeling kunt treffen:

  • Vraag om uitstel van betaling
  • Kijk of de schuld verrekend kan worden met eventuele teruggaven
  • Vraag om kwijtschelding
Tip! Belastingschuld voorkomen? Zorg dat je wijzigingen altijd zo snel mogelijk doorgeeft. Door elk jaar op tijd de belastingaangifte in te vullen voorkom je nare verrassingen.

Gevolgen belastingschuld

Heb je een belastingschuld en betaal je die niet binnen de gestelde termijn? Dan onderneemt de Belastingdienst verschillende stappen om te zorgen dat je toch betaalt:

  1. Betalingsherinnering
  2. Aanmaning
  3. Dwangbevel
  4. Deurwaarder met beslaglegging

Naast de vier bovenstaande maatregelen betaal je de extra kosten die hierbij komen kijken en kan de Belastingdienst andere mensen aansprakelijk stellen voor jouw belastingschuld. Ook hebben ze de mogelijkheid je een extra betaalboete op te leggen.  


Belastingschuld en betalingsherinnering

Betaal je voor het eerst je belastingschuld te laat, dan ontvang je een betalingsherinnering. Let op, deze herinnering ontvang je niet bij:

  • Een naheffingsaanslag omzetbelasting, loonheffing of bijzondere verbruiksbelasting van personenauto's en motorrijwielen
  • Een vordering die de Belastingdienst voor anderen incasseert
  • Een dwangbevel van een ander belastingkantoor dan het kantoor waar jij onder valt


Schuld Belastingdienst en aanmaning

Na de betalingsherinnering stuurt de Belastingdienst een aanmaning. Deze herinnert je er aan dat je de belastingschuld nog steeds niet betaalt hebt. Ontvang je een aanmaning, dan wordt de belastingschuld verhoogd met invorderingsrente en aanmaningskosten. De betaling moet nu binnen twee weken na de datum van de aanmaning op de rekening van de Belastingdienst staan.


Belastingschuld - Dwangbevel

Betaal je de belastingschuld na de aanmaning nog steeds niet, dan volgt er een dwangbevel. Je ontvangt deze via de post of via een deurwaarder. Een verzonden dwangbevel geeft de Belastingdienst het recht om beslag te leggen op je bezittingen. 
Ook voor het dwangbevel betaal je vervolgens extra kosten en de volledige betaling moet na een dwangbevel binnen twee dagen op de rekening van de Belastingdienst staan.


Schuld Belastingdienst en beslaglegging

Als laatste heeft de Belastingdienst de mogelijkheid om beslag te leggen op bijvoorbeeld je inboedel of zelfs je huis. De deurwaarder kan dan zaken verkopen om de openstaande Belastingschuld te voldoen. 

Tip! Wil je de belastingschuld wel betalen, maar kun je dit niet? Neem dan zoals aangegeven direct contact op met de Belastingdienst en voorkom bovenstaande maatregelen en bijkomende kosten! 

Kwijtschelding Belastingdienst

Misschien kom je in aanmerking voor kwijtschelding van de belastingschulden. Dat kan alleen als je echt niet in staat bent om de schuld te betalen. Zelfs niet als er een betalingsregeling getroffen kan worden. Dit kan met het formulier Kwijtschelding voor particulieren van de Belastingdienst.

Let op! Verzoek om kwijtschelding wordt altijd afgewezen als er fouten staan op het formulier. Vul alles dus goed in. 

Belastingdienst kwijtschelding na overlijden

Heb je een belastingschuld en kom je te overlijden voordat deze is afbetaald? Dan wordt de belastingschuld niet kwijtgescholden, maar zijn de regels van toepassing die gelden voor alle schulden bij overlijden. Dat wil zeggen dat de schuld doorschuift naar je nabestaanden. Zij zullen dan de schulden erven en af moeten betalen. Dit kunnen zij voorkomen als zij afzien van de gehele erfenis. Maar als je nabestaanden afzien van de erfenis, dan mogen zij ook geen aanspraak maken op een eventueel vermogen dat je nalaat.

Belastingschuld verjaring

Een belastingschuld kan in principe verjaren. Soms gebeurt dit na 3 jaar, bij een navorderingsaanslag na 5 jaar en soms verjaart een belastingschuld pas na 12 jaar. De kans dat dit gebeurt is heel klein. Een belastingschuld verjaart als de Belastingdienst niet binnen de termijn een aanslag van de te betalen belasting stuurt. Is de aanslag binnen de termijn verstuurd naar degene die de belasting moet betalen, dan verjaart de aanslag niet, ook niet als deze nog niet is betaald.

Betaal niet onnodig te veel voor je lening!Vergelijk het grootste aanbod leningen en vind de lening met de laagste rente en beste voorwaarden. Vraag de lening van je keuze online aan en bespaar tot wel 700 euro op de kosten van je lening! Lening vergelijken

"Wat een aangename verrassing"

Meneer van der Vlis

"Goed advies en luisterend oor"

Meneer Asseldonk
Expert