Geld lenen

Belastingschuld

Wat doen bij belastingschuld?

Een belastingschuld krijg je als je een belastingaanslag niet op tijd betaalt. Het kan gaan om belasting die je moet betalen, zoals inkomstenbelasting. Maar ook om belasting die je terug moet betalen, zoals te veel ontvangen zorgtoeslag. Lukt het je niet om de belastingschuld te betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de Belastingdienst en kijk of je een regeling kunt treffen:

  • Vraag om uitstel van betaling belastingschuld
  • Kijk of de schuld Belastingdienst verrekend kan worden met teruggaven
  • Vraag om kwijtschelding schuld bij Belastingdienst

Tip! Belastingschuld voorkomen? Zorg dat je wijzigingen altijd zo snel mogelijk doorgeeft. Door elk jaar op tijd de belastingaangifte in te vullen voorkom je nare verrassingen.

Gevolgen belastingschuld

Heb je een schuld bij de Belastingdienst en betaal je die niet binnen de gestelde termijn? Dan onderneemt de Belastingdienst verschillende stappen om te zorgen dat je toch betaalt:

  1. Ze sturen eerst een betalingsherinnering
  2. Daarna een aanmaning
  3. Je ontvangt een dwangbevel Belastingdienst
  4. Er komt een deurwaarder met beslaglegging vanwege belastingschuld

Let op! Naast de vier bovenstaande maatregelen, betaal je ook de extra kosten die hierbij komen kijken. Daarnaast kan de Belastingdienst andere mensen aansprakelijk stellen voor jouw belastingschuld. Als laatste heeft de Belastingdienst de mogelijkheid om je een extra betaalboete wegens belastingschuld op te leggen.

Betalingsherinnering schuld bij Belastingdienst

Betaal je voor het eerst je belastingschuld te laat, dan ontvang je een betalingsherinnering. Deze herinnering ontvang je niet bij:

  • Naheffingsaanslag omzetbelasting, loonheffing of bijzondere verbruiksbelasting personenauto's en motorrijwielen
  • Een vordering die de Belastingdienst voor anderen incasseert
  • Een dwangbevel Belastingdienst van een ander kantoor dan het Belastingkantoor waar jij onder valt

Aanmaning bij schuld Belastingdienst

Na de betalingsherinnering van je schuld bij de Belastingdienst, ontvang je een aanmaning. Deze herinnert je er aan dat je de belastingschuld nog steeds niet hebt betaalt. Krijg een aanmaning, dan wordt de belastingschuld verhoogd met invorderingsrente en aanmaningskosten. De betaling belastingschuld moet nu binnen twee weken op de rekening van de Belastingdienst staan.

Dwangbevel Belastingdienst

Betaal je de belastingschuld na de aanmaning nog steeds niet, dan volgt er een dwangbevel Belastingdienst. Je krijgt deze via de post of via een deurwaarder. Een verzonden dwangbevel geeft de Belastingdienst het recht om beslag te leggen op je bezittingen.

Let op! Ook voor het dwangbevel Belastingdienst betaal je extra kosten. De volledige betaling moet na een dwangbevel binnen twee dagen op de rekening van de Belastingdienst staan.

Beslaglegging schuld bij Belastingdienst

Als laatste heeft de Belastingdienst de mogelijkheid om beslag te leggen op bijvoorbeeld je inboedel of je huis. De deurwaarder verkoopt dan zaken, om je openstaande Belastingschuld te voldoen.

Tip! Wil je de belastingschuld wel betalen, maar lukt dit niet? Neem dan direct contact op met de Belastingdienst en voorkom bovenstaande maatregelen en bijkomende kosten door een betalingsregeling te treffen!

Kwijtschelding schuld bij Belastingdienst

Misschien kom je in aanmerking voor kwijtschelding van je belastingschuld. Dat kan alleen als je de belastingschuld écht niet kunt betalen. Zelfs niet met een betalingsregeling. Een kwijtschelding van je schuld bij de Belastingdienst vraag je aan met het formulier Kwijtschelding voor particulieren van de Belastingdienst.

Let op! Een verzoek tot kwijtschelding belastingschuld wordt altijd afgewezen als er fouten staan op het formulier. Vul alles dus goed in!

Kwijtschelding schuld Belastingdienst na overlijden

Heb je een belastingschuld en kom je te overlijden voordat deze is afbetaald? Dan wordt de belastingschuld niet kwijtgescholden. Er gelden bij een belastingschuld dezelfde regels als voor alle andere schulden bij overlijden. Je belastingschuld schuift door naar je nabestaanden. Zij erven je belastingschuld. Wel hebben je nabestaanden de mogelijkheid om je erfenis te verwerpen. Maar wanneer ze je belastingschuld verwerpen, maken ze ook geen aanspraak meer op een eventueel vermogen dat je nalaat.

Verjaring belastingschuld

Belastingschuld kent wel een verjaringstermijn. De verjaring verschilt echter per type belastingschuld. Soms is de verjaring belastingschuld drie jaar, bij een navorderingsaanslag is de verjaringstermijn vijf jaar en soms is de verjaringstermijn belastingschuld zelf twaalf jaar. Het heeft echter geen zin om te hopen dat je belastingschuld verjaart. In de praktijk komt dit namelijk nooit voor. De Belastingdienst zal altijd een aanslag sturen. Zolang dit gebeurt, treed de verjaringstermijn belastingschuld niet in werking.

Belastingdienst schulden inzien

Wil je weten of en hoeveel belastingschuld je hebt? Neem dan gratis contact op met de Belastingdienst via de Belastingtelefoon: 0800-0543. Dit kan van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Tip! Voor informatie over je belastingschuld, heb je wel je Burgerservicenummer nodig. Hou dit dus bij de hand!

Betaal niet onnodig te veel voor je lening!Vergelijk het grootste aanbod leningen en vind de lening met de laagste rente en beste voorwaarden. Vraag de lening van je keuze online aan en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar op de kosten van je lening! Lening vergelijken