Beleggingspand financieren: 3 tips geld lenen voor beleggingspand
Nu sparen bijna niets meer oplevert, kiezen steeds meer mensen ervoor hun spaargeld in een beleggingspand te stoppen. Denk je er ook over na om een pand te kopen en dat te verhuren? Daar komt een hoop bij kijken. Maar laten we bij het begin beginnen: hoe ga je dat onroerend goed financieren? Er zijn verschillende opties, zoals geld lenen met een persoonlijke lening, doorlopend krediet of een hypotheek.


1. Financiering beleggingspand kiezen
Je hebt drie opties wanneer het aankomt op een onroerend goed financiering: persoonlijke lening, doorlopend krediet, of een hypotheek.
Een hypotheek voor een belanggingspand krijg je echter niet zo gemakkelijk. Daarnaast mag je met zo'n hypotheek meestal maar 70 tot 80 procent van de waarde van het beleggingspand financieren.
Beleggingsfinanciering - Persoonlijke lening
Als je met je spaargeld net niet genoeg hebt voor het financieren van onroerend goed of je hypotheekverstrekker financiert het niet (volledig), dan raden wij een persoonlijke lening aan. Omdat de rente, de looptijd en je maandelijkse aflossing vast staan, weet je met deze lening precies hoeveel de lening kost.
Financiering onroerend goed - Doorlopend krediet
Wil je het pand ook nog verbouwen? Dan is een doorlopend krediet daar perfect voor. De kans is groot dat het verbouwen duurder uitpakt dan je dacht. Het is dan handig als het mogelijk is afgeloste bedragen opnieuw op te nemen.
Bonustip! Huur een deskundige in om een bouwkundig rapport op te laten maken. Zo heb je een realistisch beeld wat een eventuele verbouwing van het beleggingspand je gaat kosten en weet je hoe hoog de beleggingsfinanciering moet zijn.

2. Looptijd lening beleggingspand bepalen
Je kiest bij een persoonlijke lening voor een beleggingspand zelf in hoeveel maanden je de lening aflost. Dat heet de looptijd.
Hoe langer de looptijd, hoe lager je maandlasten. Het bedrag dat je moet terugbetalen wordt namelijk gespreid over meer maanden. Maar pas op! Je betaalt bij een langere looptijd ook langere rente. Hierdoor worden de totale kosten van je lening hoger. Kies dus altijd een zo kort mogelijke looptijd met maandlasten die je gemakkelijk kunt betalen.
Bij een doorlopend krediet werkt het iets anders, omdat je daar geen looptijd hebt. Als je geld opneemt, los je maandelijks 1, 1,5 of 2 procent van het totale kredietlimiet af. Het lijkt voordelig om voor die 1 procent te gaan, omdat je zo je maandelijkse lasten laag houdt. Het duurt dan alleen langer voordat je het krediet hebt afbetaald en je betaalt dus langer rente. Daardoor worden de rentekosten hoger. Kies dus een zo hoog mogelijk aflospercentage met een maandbedrag dat je goed kunt dragen.

3. Alle beleggingspanden financiering bekijken
De meeste mensen gaan voor een financiering onroerend goed naar de bank waar ze hun betaal- en spaarrekening hebben. Maar wist je dat een lening afsluiten bij een grote bank je duur kan komen te staan?
Grote banken vragen meestal hogere rentes dan kleinere, online kredietverstrekkers. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste lening bedraagt gemiddeld 500 euro per jaar. Wil je een goedkope lening, dan is vergelijken dus belangrijk.