Contact

Bestaat doorlopend krediet nog?

Bestaat doorlopend krediet nog?

Een doorlopend krediet is een flexibele lening waarbij je steeds opnieuw geld kunt opnemen tot aan een afgesproken limiet. Sinds 1 maart 2022 bestaat het doorlopend krediet niet meer. Je kunt dus geen doorlopend krediet meer afsluiten. Als je vóór die tijd al een doorlopend krediet hebt afgesloten, loopt dit nog door. Het is slim om dit krediet over te sluiten naar een persoonlijke lening. Daarmee bespaar je tot wel honderden euro’s op je lening.

Waarom is het doorlopend krediet afgeschaft?

Een doorlopend krediet was een flexibele lening waarbij je een limiet afsprak met de bank. Je kon eerder afgeloste bedragen weer opnieuw opnemen, maar mensen raakten regelmatig in de problemen omdat ze teveel leenden.

Daarom heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in 2019 de regels aangescherpt en mocht een doorlopend krediet nog maar 15 jaar lopen. Veel kredietverstrekkers stopten daarna met het aanbieden van deze lening. Nu bestaat het doorlopend krediet helemaal niet meer en kun je bij geen enkele bank of kredietverstrekker nog een doorlopende lening aanvragen.

Bestaand doorlopend krediet blijft doorlopen

Als je voor 1 maart 2022 een doorlopend krediet hebt afgesloten, blijft dit krediet gewoon doorlopen. Veel kredietverstrekkers hebben aan bestaande klanten aangeboden om hun doorlopend krediet over te sluiten naar een persoonlijke lening. Dit is een stuk goedkoper, omdat de rente die je over een doorlopend krediet betaalt fors hoger ligt dan de rente op een persoonlijke lening.

Een persoonlijke lening biedt ook meer zekerheid omdat je van tevoren met de kredietverstrekker afspreekt hoe lang je over het terugbetalen van de lening doet. Je betaalt een vast rentepercentage en lost maandelijks een vast bedrag af, inclusief rente. Zo weet je precies wat je maandelijkse kosten zijn en wanneer je de lening volledig hebt afbetaald.

Tip! Wil je je doorlopend krediet goedkoop oversluiten naar een persoonlijke lening? Ga dan je lening vergelijken en vind direct de laagste rente lening die bij jouw situatie past. Geen idee hoeveel je maximaal kunt lenen? Bereken het in onze tool: Wat kan ik lenen?

Flexibel geld lenen nu doorlopend krediet niet meer bestaat?

Wil je flexibel geld lenen en niet te veel betalen? Gelukkig zijn er nog steeds opties voor een flexibele lening, zoals de Flex & Zeker lening van Qander en Directa.nl. In tegenstelling tot het ouderwetse doorlopend krediet biedt deze lening flexibiliteit én zekerheid.

Zo mag je de eerste twee jaar geld opnemen tot aan een bepaald bedrag. Afgeloste bedragen mag je in die periode ook weer opnieuw lenen als je het nodig hebt. Zo heb je flexibiliteit en zekerheid tegelijk. Handig als je niet precies weet hoeveel je wilt lenen of als je het geld niet allemaal in één keer wilt uitgeven, bijvoorbeeld omdat je je woning verbouwt en niet precies weet wat het uiteindelijk gaat kosten. Na twee jaar werkt de lening als een persoonlijke lening en los je alleen nog af.

Vind direct de beste en goedkoopste lening
Op Geld.nl vergelijk je leningen van het grootste aanbod kredietverstrekkers in Nederland. Of je nu een flexibele lening zoekt of meer voorspelbaarheid: vergelijk en vind direct de beste én goedkoopste lening voor jouw situatie.Leningen vergelijken
;