Contact

BKR registratie opvragen

Hoe kan ik mijn BKR registratie opvragen?

Leen je 250 euro of meer bij een bank of kredietverstrekker? Dan wordt deze lening automatisch geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Het BKR houdt bij welke leningen je afsluit, en of je ze netjes op tijd afbetaalt. Ga je een lening aanvragen? Dan kijkt de kredietverstrekker ook altijd naar je gegevens bij het BKR. Wil je je BKR registratie opvragen? Dat kan online via de website van het BKR. Ook kun je een BKR overzicht per post opvragen. We vertellen je graag hoe je eenvoudig je BKR registratie opvraagt.

Waar BKR opvragen?

Je kunt je BKR registratie online opvragen via de officiële website van het BKR. Dit heet een inzageverzoek. Op de website van het BKR identificeer je jezelf met iDIN. Dit doe je door in te loggen via je eigen bank. Vervolgens kun je je eigen kredietoverzicht direct inzien.

Het is ook mogelijk om je kredietoverzicht per post op te vragen. Hiervoor print je het aanvraagformulier op de website van het BKR uit. Dit stuur je vervolgens op, samen met een kopie van je legitimatiebewijs. Je krijgt een uitdraai van je kredietoverzicht dan per post thuisgestuurd.

Tip! Je kunt je BKR gegevens tijdens je online inzage ook opslaan en afdrukken. Zo heb je alles direct handig op papier. Klik bij ‘Je kredietgegevens’ op ‘Bekijk details’. Vervolgens klik je op ‘Printen’, in het midden van de pagina. Je krijgt dan een versie die je kunt afdrukken en kunt opslaan.

Kosten BKR registratie opvragen

Het online inzien van je BKR registratie is gratis. Als je jouw kredietoverzicht per post wilt ontvangen, betaal je zelf de portokosten. Wil je een gewaarmerkt uittreksel ontvangen? Dan betaal je hiervoor eenmalig 12,95 euro. Je kunt dit overzicht online bestellen als je bent ingelogd met iDIN.

Let op! Er zijn heel wat websites te vinden die online aanbieden om je BKR registratie voor je op te vragen. Hieraan zijn kosten verbonden. Trap hier nooit in: vraag je BKR registratie alleen op via de officiële website van het BKR.

BKR registratie checken voor iemand anders

Het is niet mogelijk om de BKR gegevens van iemand anders dan jijzelf in te zien. Er zijn echter 3 uitzonderingen:

 • Als nabestaande kun je de BKR registratie van een overleden persoon inzien.
 • Als bewindvoerder kun je de BKR gegevens controleren van iemand die niet zelfstandig kan handelen.
 • Ben je verantwoordelijke binnen een instelling? Dan kun je de BKR registratie van een gedetineerde inzien.

Welke gegevens op BKR registratie?

Het BKR registreert naast persoonsgegevens zoals je naam, geboortedatum en adres ook informatie over je lening. Dit wordt geregistreerd in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Op je BKR kredietoverzicht vind je de volgende gegevens terug:

 • Al je kredieten van 250 euro of meer. Ook het soort krediet, de looptijd en de ingangsdatum van de kredietovereenkomst worden geregistreerd. Het BKR registreert onder meer een persoonlijke lening, aankoop op afbetaling, een doorlopend krediet of een mobiel telefoonabonnement met toestel.
 • De kredieten die nu nog lopen, of die je in de afgelopen vijf jaar hebt gehad.
 • De datum waarop je krediet is afgelost, en de datum dat de kredietovereenkomst daadwerkelijk is beëindigd.
 • Betalingsachterstanden die nu of in de afgelopen vijf jaar zijn ontstaan.
 • Of je een betalingsregeling getroffen hebt met de kredietverstrekker voor een eventuele achterstand.
 • Of je te maken hebt (gehad) met een faillissement, of in de schuldsanering zit of zat.

Verder beheert het BKR registers om fraude, witwassen en andere criminaliteit tegen te gaan. Sta je in een van deze registers geregistreerd? Dan vind je dat terug in je BKR registratie.

Tip: Heb je je BKR gegevens opgevraagd, maar ben je van mening dat deze niet kloppen? Het BKR kan je registratie niet wijzigen. Hiervoor moet je contact opnemen met de bank of kredietverstrekker. Let op: in de praktijk komt het nauwelijks voor dat kredietaanbieders een registratie aanpassen. Dit gebeurt enkel in zeer uitzonderlijke gevallen. Meer hierover lees je in het artikel BKR registratie verwijderen.

Codes bij BKR registratie opvragen

Op je BKR kredietoverzicht vind je verschillende codes terug. Deze zijn aangegeven met een letter of getal. We leggen je kort uit wat deze codes precies betekenen.

 • A: Een A-codering betekent dat je een bepaalde periode achterloopt met het afbetalen van je krediet. Meestal is er sprake van 3 maanden achterstand of meer.
 • H: Een H-codering staat voor herstel. Dat betekent dat je betalingsachterstand is ingelopen. Je krediet loopt vervolgens gewoon door.
 • 1: Er is sprake van een betaalachterstand (A-codering), maar je hebt een betalingsregeling getroffen om de achterstand in te lopen.
 • 2: De kredietverstrekker heeft de betalingsachterstand en het krediet opgeëist. Je moet het volledige bedrag dus in één keer terugbetalen.
 • 3: Op je betalingsachterstand is 250 euro of meer afgeboekt, of de kredietverstrekker heeft je dit bedrag kwijtgescholden. Afspraken hierover kun je maken met de kredietverstrekker zelf of kunnen voortkomen uit een wettelijk schuldhulpverleningstraject via je gemeente.
 • 4: De kredietverstrekker heeft geprobeerd contact met je te zoeken, maar je blijkt onbereikbaar.
 • 5: Dit is een tijdelijke code. Je hebt een preventieve betalingsregeling afgesproken voor je hypotheek.

Codes die aangeven dat je een betalingsachterstand hebt of hebt gehad, maken het lastig om een nieuw krediet of een hypotheek af te sluiten. Dit wordt ook wel een negatieve BKR-registratie genoemd. Het BKR registreert kredieten om consumenten te beschermen, en te voorkomen dat mensen geld lenen dat ze vervolgens niet terug kunnen betalen.

BKR registratie checken: alles op een rijtje

We zetten graag alles nog even overzichtelijk op een rijtje, zodat je precies weet wat je kunt verwachten als je jouw BKR registratie wilt checken:

 • Je kunt je BKR registratie opvragen op de officiële website van het BKR. In de meeste gevallen kun je je gegevens direct inzien nadat je jezelf online hebt geïdentificeerd.
 • Ook kun je een kredietoverzicht per post ontvangen. Wil je een gewaarmerkt kredietoverzicht op papier thuisgestuurd krijgen? Dan betaal je daarvoor 9,95 euro.
 • Je kunt in principe alleen je eigen BKR registratie opvragen. Uitzondering op deze regel zijn nabestaanden van een overleden dierbare of bewindvoerders van personen die niet zelfstandig kunnen handelen.
 • Het BKR registreert je persoonsgegevens, maar ook alle informatie over je lening(en) en kredieten van boven de 250 euro. Deze gegevens blijven na het afbetalen van de lening nog 5 jaar staan.
 • Staat er geen code bij je registratie? Dan heb je een positieve BKR registratie. Met een negatieve BKR codering, bijvoorbeeld een A-code, kan het lastig zijn om een nieuwe lening of hypotheek af te sluiten. Toch geld lenen met BKR? Er zijn mogelijkheden.
 • Heb je vragen over het opvragen van je BKR registratie? Op de website van het BKR vind je eenvoudig de antwoorden op tientallen veelgestelde vragen.
Geld lenen met BKR registratie?Heb je een positieve BKR registratie? Dan kun je gewoon een lening afsluiten. Zorg echter dat je hiervoor niet te veel betaalt. Op Geld.nl vergelijk je het meest complete aanbod kredietverstrekkers. Kies de lening met de laagste rente en bespaar gemiddeld 783 euro op je totale lening!Leningen vergelijken
;