Geld lenen

Blanco krediet

Wat is een blanco krediet?

Een blanco krediet is eigenlijk geld lenen zonder onderpand. Een onderpand is een zekerheid die je opgeeft bij de kredietgever voor het geval je de lening niet terug kunt betalen. Het bekendste voorbeeld is een hypotheeklening, waarbij je het huis opgeeft als onderpand. Kun je de hypotheek niet terugbetalen, dan kan de bank het huis verkopen om zo toch de lening terugbetaald te krijgen. Bij een blanco krediet hoef je dus géén zekerheid te geven als je een lening afsluit.

Blanco krediet of lenen met onderpand

Vaak is een consumptief krediet een blanco krediet. Denk hierbij aan een persoonlijke lening of doorlopend krediet, maar ook aan rood staan op je betaalrekening. Omdat je de bank geen zekerheid geeft in de vorm van een onderpand, betaal je meer rente dan wanneer je een lening met onderpand afsluit.

Je kunt niet altijd zelf kiezen of je een blanco krediet afsluit of een lening met onderpand. Een persoonlijke lening of doorlopend krediet is in principe altijd een blanco krediet en een hypotheek een lening met onderpand. Wil je toch iets anders dan het 'normale' aanbod, vraag dan aan verschillende banken wat de mogelijkheden zijn.

Let op! Het voordeel van lenen met onderpand is dat je minder rente betaalt, maar daar staat tegenover dat je het onderpand kwijt kunt raken als je de lening niet terug kunt betalen. De bank mag bijvoorbeeld beslag leggen op je woning als je de hypotheek niet op tijd betaalt.

Blanco krediet afsluiten

Wil je een lening aanvragen, dan krijg je vaak te maken met een blanco krediet. Welke leenvorm je ook kiest. Als je dus een lening af wilt sluiten, dan kun je het best beginnen met de gewenste leenvorm kiezen voor jouw leendoel. Als je weet welke lening je wilt, kun je de leningen gaan vergelijken. Vergelijk leningen niet alleen op de rente die je moet betalen, maar ook op andere voorwaarden die gelden voor de lening. Of de lening een blanco krediet is of niet, is een van de voorwaarden die belangrijk zijn voor je keuze. Maar ook de aflostermijn is belangrijk, net als wat er gebeurt met de schulden bij overlijden.

Geld lenen zonder onderpand? Betaal niet te veel!Vergelijk online het grootste aanbod leningen voor het best passende blanco krediet met de laagste rente. Zo bespaar je gemiddeld 500 euro per jaar op de kosten van je lening. Lening vergelijken