Geld lenen

Borg staan voor lening

Hoe werkt garant staan voor iemand?

Borg staan, of garant staan voor iemand, betekent dat jij de openstaande schuld van iemand anders aflost wanneer diegene niet meer aan zijn betalingsverplichting kan voldoen. Sta je borg voor bijvoorbeeld een vriend en betaalt die zijn maandelijkse aflossing en/of rente niet meer? Dan verhaalt de bank de schuld dus op jou.

Borg staan altijd vastleggen

Borg staan moet je altijd vastleggen in een contract. Deze overeenkomst heet de ‘borgtocht’. Hierin staat voor welk bedrag en hoe lang je borg staat voor de betreffende persoon. Controleer deze gegevens altijd goed, zodat je niet voor onaangename verassingen komt te staan.

Let op: Je kunt alléén borg staan voor een toekomstige lening. Heeft iemand in het verleden een lening afgesloten, dan is het niet meer mogelijk hiervoor borg te staan.

Kan iedereen garant staan voor lening?

Je kunt alléén borg staan als de kredietverstrekker akkoord is. De kredietverstrekker controleert namelijk eerst je kredietwaardigheid en gaat na of je geen negatieve BKR-notering hebt. De kredietverstrekker wil namelijk weten dat jij de lening wél op kunt hoesten als je borg staat.

Gevolgen borg staan voor iemand

Natuurlijk zijn er ook gevolgen wanneer je borg staat voor iemand. Betaalt diegene voor wie je borg staat de lening niet meer, dan draai jíj voor de kosten op. Daarnaast is geld lenen voor jezelf minder makkelijk omdat je borg staat.

Garant staan voor iemand en onderpand

Dan is er nog een dingetje. Bij sommige banken of kredietmaatschappijen mag je alléén borg staan als je een onderpand verleent. Dit betekent meestal dat je een bepaald bedrag op een geblokkeerde rekening moet storten. Dit bedrag krijg je terug zodra de borgtochtovereenkomst afloopt. Omdat het geld op een geblokkeerde rekening staat, houdt dit dus in dat je er geen gebruik van kunt maken gedurende de overeenkomst. Denk dus na voordat je een beslissing maakt of je dit geld kunt missen.

Borg staan opzeggen

Het is mogelijk de overeenkomst op te zeggen als je geen borg meer wilt staan. Veel banken en kredietverstrekkers hebben hiervoor echter wel een opzegtermijn. Zo voorkomen ze dat je de borgstelling ineens intrekt wanneer degene voor wie je borg staat in de financiële problemen dreigt te komen.

Geld lenen met borgstelling?Betaal dan niet onnodig te veel! Vergelijk het grootste aanbod leningen online en vind de lening met de laagste rente en beste voorwaarden. Zo bespaar je gemiddeld 500 euro per jaar! Lening vergelijken