Geld lenen

Consumptief krediet

Wat is consumptief krediet?

Consumptief krediet is eigenlijk geld lenen voor de aanschaf van goederen met beperkte houdbaarheid, zoals bijvoorbeeld een auto, een vakantie of witgoed. De belangrijkste vormen van consumptief krediet zijn:

  • Persoonlijke lening
  • Doorlopend krediet
  • Rood staan op je betaalrekening
  • Koop op afbetaling
  • Huurkoop

Hoe werkt een consumptief krediet?

Ga je een consumptieve lening afsluiten bij een bank, dan zul je allereerst de kredietsom moeten vaststellen. Dat is het bedrag dat je leent en ook weer moet terugbetalen. De kredietsom kan vast zijn, maar ook variabel. Dat hangt af van de kredietvorm die je kiest. In het geval van een variabele kredietsom wordt ook een kredietlimiet vastgesteld. Dat is je maximale lening die je kunt krijgen van de bank.

Tip! Benieuwd naar hoeveel je maximaal kunt lenen? In onze tool "Hoeveel kan ik lenen?" bereken je in enkele stappen het maximaal verantwoorde leenbedrag voor jouw persoonlijke situatie.

Rente consumptieve lening

Als geldlener betaal je de geldverstrekker een kredietvergoeding in de vorm van rente. Die rente bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Kosten die de kredietverstrekker maakt om geld aan te trekken
  • Overheadkosten van de kredietverstrekker (marketing, kantoor en personeel)
  • Provisie van de kredietverstrekker aan een tussenpersoon
  • Opslag voor het kredietrisico
  • Winstopslag

Consumptief krediet - Nominale en effectieve rente

Let er bij het vergelijken van rentes op dat er een verschil is tussen een nominale kredietvergoeding en een effectieve kredietvergoeding. De optelsom van bovenstaande onderdelen vormen de nominale rente. De effectieve rente is iets hoger. Dat komt omdat er hierbij rekening wordt gehouden dat je de rente niet in één keer aan het eind van het jaar betaalt, maar per maand.

Aflopend krediet betekenis

De twee belangrijkste vormen van consumptief krediet zijn aflopend krediet en doorlopend krediet. Bij aflopend krediet betaal je het geleende bedrag binnen een vooraf afgesproken looptijd terug. Afgeloste bedragen mag je niet opnieuw opnemen. Een voorbeeld van aflopend krediet is de persoonlijke lening. Bij deze vorm van consumptief krediet staan leensom, rente en looptijd vast.

Consumptief krediet - Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet spreek je met de kredietverstrekker een kredietlimiet af. Binnen dat limiet mag je gratis en onbeperkt opnemen en aflossen. Bij het doorlopend krediet wordt wel een theoretische looptijd vermeld. Dat is de looptijd wanneer je alles in één keer opneemt en daarna begint met aflossen, zonder dat de rente verandert.

Consumptief krediet afsluiten?
Dit is hét moment, de rentes zijn historisch laag! Vergelijk maar eens het grootste aanbod leningen op Geld.nl. Zo vind je direct de lening met de laagste rente die past bij jouw leenwensen en weet je zeker dat je niet te veel betaalt. Lening vergelijken