Lenen

Consumptief krediet

Wat is een consumptief krediet?

Een consumptief krediet is een lening die je gebruikt om spullen of diensten te betalen. Bijvoorbeeld een nieuwe auto, motor of keuken. Maar ook een lening voor een vakantie of witgoed is een consumptief krediet. Wil je een consumptieve lening afsluiten? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over consumptieve kredieten.

1. Wat is het verschil tussen consumptief krediet en hypothecair krediet?

Als het over geld lenen gaat, kom je de termen consumptief krediet en hypothecair krediet regelmatig tegen. Dit zijn twee totaal verschillende leningen.

 • Hypothecair krediet: een hypothecaire lening gebruik je om een huis mee te kopen. Deze lening heeft een lange looptijd, tot maximaal 30 jaar. De hypotheekrente is lager dan de rente op een consumptief krediet, omdat je woning het onderpand voor de lening is.
 • Consumptief krediet: een consumptieve lening gebruik je voor een grote aankoop zoals een verbouwing, een keuken of een auto. De rente van een consumptieve lening is hoger dan die op een hypothecaire lening, omdat er bij een consumptief krediet meestal geen onderpand is. Lees hier enkele uitzonderingen: geld lenen met huis als onderpand.

2. Welke vormen van consumptief krediet zijn er?

Er zijn verschillende consumptieve kredietvormen, bijvoorbeeld:

 • Een persoonlijke lening
 • Een doorlopend krediet
 • Rood staan bij de bank
 • Kopen op afbetaling
 • Een creditcard met bestedingslimiet

De bekendste vormen van het consumptief krediet zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet.

3. Welk consumptief krediet past bij mij?

Of je het beste een persoonlijke lening of doorlopend krediet kunt kiezen, hangt af van je persoonlijke situatie en je leendoel. Heb je eenmalig een groot bedrag nodig, bijvoorbeeld om een auto te kopen? Dan is een persoonlijke lening daarvoor heel geschikt. Het leenbedrag, de looptijd en de rente die je betaalt, staan bij deze vorm van consumptief krediet vast. Zo weet je precies hoeveel de lening kost en wanneer deze is afbetaald. Ook betaal je op een persoonlijke lening minder rente dan op een doorlopend krediet. Een persoonlijke lening is dus een voordelige en verstandige keuze.

Heb je langere tijd extra financiële ruimte nodig? Dan past een consumptieve lening, in de vorm van een doorlopend krediet beter bij je. Bij deze leenvorm kun je afgeloste bedragen steeds weer opnieuw opnemen tot aan je kredietlimiet. Bij een persoonlijke lening is dat niet mogelijk. Bij een doorlopend krediet staat de rente niet vast. De kredietverstrekker kan de rente op elk moment verhogen of verlagen, waardoor je meer of minder rente gaat betalen.

4. Wat is de rente op een consumptief krediet?

We lieten het al even vallen: op een consumptief krediet betaal je een hogere rente dan op een hypothecair krediet. Toch kun je veel doen om de rente van je consumptieve lening zo laag mogelijk te houden. We geven je graag een paar tips, zodat je niet te veel betaalt:

 1. Kies voor een persoonlijke lening: de rente op een persoonlijke lening is lager dan op een doorlopend krediet. Ook staat de rente van een persoonlijke lening vast. Je weet dus precies hoeveel rente je betaalt.
 2. Kies voor een kleine, online kredietverstrekker: de rentes bij kleinere kredietverstrekkers zijn lager dan bij grote banken. Vaak zijn dit soort aanbieders onderdeel van grote banken, en dus gewoon betrouwbaar. Goed om te weten! Alle kredietverstrekkers die we op Geld.nl vergelijken hebben een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en zijn dus betrouwbaar. Zo maak je altijd een veilige keuze!
 3. Vergelijk rentes en kies voor de lening met de laagste rente: de renteverschillen tussen de diverse kredietverstrekkers zijn groot: soms kan het wel drie procent schelen. Bij een lening van 10.000 euro scheelt het verschil tussen de hoogste en laagste rente je ruim 100 euro per jaar. De voorwaarden zijn bij vrijwel alle kredietverstrekkers gelijk. Door dus voor de laagste rente te gaan, zit je goed en voordelig!

5. Wat zijn de lasten van een consumptieve lening?

Je weet nu hoe je de rente op een consumptief krediet zo laag mogelijk houdt. Maar je kunt meer doen om de lasten van je consumptieve lening betaalbaar te houden. Als je goed op de volgende zaken let, betaal je nooit te veel voor je consumptieve krediet.

 1. Kies de looptijd zorgvuldig: Je lost elke maand een deel van je consumptieve krediet af. Je betaalt de lening dus gespreid over een langere periode terug. Bij een persoonlijke lening heet dit de looptijd. Bij een doorlopend krediet spreken we van het aflospercentage: hoe meer geld je per maand aflost, hoe sneller de lening is afbetaald. Kies een looptijd die bij je past.
 2. Los voldoende af: Hoe langer je erover doet om een consumptief krediet af te betalen, hoe meer rente je betaalt. Los per maand dus zo veel mogelijk af. Zo ben je sneller van je consumptieve krediet af, en betaal je ook veel minder rente. Let op: het is belangrijk dat je maandelijkse aflossingen bij je financiële situatie passen. Je moet voldoende geld overhouden voor vaste lasten en boodschappen.
 3. Leen niet meer geld dan nodig: Bij een hoger maandbedrag is je rente vaak lager. Maar je maandlasten zijn ook hoger, omdat je een groter bedrag terug moet betalen. Leen dus niet meer geld dan je nodig hebt. Wil je precies weten hoe veel geld je kunt lenen? Je kunt hier direct je maximale lening berekenen. Dit betekent natuurlijk niet dat je moet lenen wat je maximaal kunt lenen. Leen niet meer dan nodig voor je leendoel. Hoe meer je immers leent, hoe meer je ook weer terug moet betalen.
 4. Check regelmatig de rentes: Houd ook nadat je het consumptieve krediet hebt afgesloten de rentes regelmatig in de gaten. Worden de leenrentes voor nieuwe leningen lager dan wat je nu betaalt? Dan loont je lening oversluiten vaak meer dan je denkt. Op deze manier kun je flink besparen op je consumptieve krediet.

Tip! Heb je een keer een financiële meevaller? Los dan extra af op je consumptieve krediet. Hoe sneller je de lening aflost, hoe minder rente je betaalt. Op een doorlopend krediet kun je altijd kosteloos extra aflossen. Bij een persoonlijke lening krijg je in een enkel geval met extra kosten te maken. Kijk je kredietovereenkomst dus goed na!

Consumptief krediet: alle feiten op een rij

Wil je alle informatie over het consumptieve krediet nog eens rustig nalezen? We zetten de feiten voor je overzichtelijk op een rij:

 • Je gebruikt een consumptief krediet voor het kopen van spullen of diensten. Denk aan een keuken, een nieuwe auto, een vakantie of een nieuwe wasmachine.
 • Een consumptief krediet is vaak een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Maar ook een aankoop op afbetaling, rood staan bij de bank of een creditcard met bestedingslimiet vallen onder het consumptieve krediet.
 • Een lening om een huis mee te kopen is geen consumptief krediet: dit heet een hypothecair krediet.
 • Zorg dat je niet te veel rente betaalt over een consumptief krediet. Kies daarom altijd voor de lening met de laagste rente. Op onze onafhankelijke vergelijkingssite vind je direct het consumptieve krediet met de laagste rente. De renteverschillen tussen de kredietverstrekkers verschillen al snel twee of drie procent. Dat lijkt weinig, maar bij een lening van 12.000 euro scheelt het je 120 euro per jaar. Toch best de moeite waard!
 • Wil je de lasten van een consumptief krediet zo laag mogelijk houden? Kies dan voor een lening met een korte looptijd, leen niet meer geld dan nodig en check regelmatig de nieuwe leenrentes.
Op zoek naar een goedkoop consumptief krediet?
Op Geld.nl vergelijk je snel en eenvoudig het meest complete aanbod van leningen. Zo vind je direct het consumptieve krediet met de laagste rente, en bespaar je tot wel 500 euro per jaar! Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten
;