Geld lenen

Debetrentevoet

Wat is debetrentevoet?

Wil je een geld lenen, dan moet je natuurlijk ook rente betalen over het geleende bedrag. Het rentepercentage dat je per jaar betaalt, heet de debetrentevoet. Sluit je een persoonlijke lening af met een vaste rente, dan krijg je te maken met een vaste debetrentevoet en voor een variabele leenrente geldt een variabele debetrentevoet.

Debetrentevoet - Vaste rente

Leningen met een vaste rente hebben dus een vaste debetrentevoet. Als je rente niet verandert binnen de looptijd van je lening, weet je precies welk bedrag je per jaar aan rente betaalt. Heb je een lening van 10.000 euro en betaal je een rentepercentage van 6 procent, dan betaal je in dat jaar 600 euro aan rente.

Let op! Dit geldt alléén als je niet tussentijds aflost op je lening. Meestal los je elke maand een deel af. Het bedrag waarover je rente betaalt wordt hierdoor elke maand lager.

Debetrente - Variabele rente

Betaal je een variabele rente voor je lening? Dan krijg je te maken met een variabele debetrentevoet. Een variabele rente betekent dat de rente die je betaalt over je lening tijdens de looptijd kan stijgen en dalen. Daalt de rente, dan he je geluk, maar stijgt de rente, dan wordt je lening duurder. Bij een variabele rente weet je vooraf dus niet hoeveel je precies betaalt in een jaar.

Referentievoet van debetrente

Het rentepercentage van een persoonlijke lening is vaak gebaseerd op een index of referentierentevoet. Dit kan de ECB-rente zijn of de Euribor. Vaak dalen de rentes van leningen als de Euribor daalt en stijgt de rente van de leningen als de Euribor stijgt.

Kort samengevat is de ECB-rente de rente waartegen banken geld kunnen lenen bij de Europese Centrale Bank. De Euribor is de rente waartegen banken geld bij elkaar kunnen lenen. De rente die consumenten betalen over een lening is altijd hoger dan de rente die banken zelf moeten betalen voor hun leningen. Dit heet de opslag die banken rekenen.

Hoe wordt debetrente bepaald?

Bij het bepalen van de debetrentevoet tellen een aantal factoren mee. Deze factoren bij elkaar opgeteld vormen de debetrentevoet, ofwel de rente die jij moet betalen over je lening. Dit zijn de factoren die de debetrentevoet bepalen:

  • Marktrente. Dit zijn onder andere de Euribor en de ECB-rente, maar ook de wettelijke rente. Voor deze prijs koopt de bank het geld in
  • Kosten die de bank moet maken voor de lening, zoals administratiekosten en personeelskosten
  • Kredietprovisie als het gaat om een lening met een kredietlimiet, zoals een doorlopend krediet. Kredietprovisie is een vergoeding die je betaalt over het bedrag dat je maximaal leent, ook als je lening lager is dan de kredietlimiet
  • Opslag debiteurenrisico. Dit is het risico dat banken lopen dat je de lening niet terug kunt betalen, waardoor de bank het geld kan verliezen
  • Opslag overlijdensrisico. Je betaalt extra rente om het risico te dekken dat je de lening niet volledig terug kunt betalen mocht je komen te overlijden
  • Winstopslag. De bank wil ook iets verdienen aan het verstrekken van leningen
  • Belasting die de bank moet betalen aan de Staat


Let op! Alle factoren die bovenop de ECB-rente en de Euribor gerekend worden, vallen onder de opslag. Elke bank bepaalt zelf de hoogte van de opslag. Daarom kan de lening rente van bank tot bank verschillen.

Leen ook tegen een zo laag mogelijke rente!Vergelijk snel het grootste aanbod leningen online. Vraag eenvoudig de lening met de laagste rente een en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar op de kosten van je lening! Lening vergelijken