Geld lenen

Direct opeisbare lening

Hoe werkt een direct opeisbare lening?

Een direct opeisbare lening wil zeggen dat de kredietgever op elk moment het uitgeleende geld kan terugvragen. Dit moet natuurlijk wel in het leencontract zijn vastgelegd. De termijn waarbinnen het geld dan terugbetaald moet worden is bij een direct opeisbare lening korter dan een jaar.

Let op! Ook als je geen opzegtermijn afspreekt ziet de Belastingdienst de lening als direct opeisbaar. De direct opeisbaarheid vind je eigenlijk alleen maar terug bij geld lenen via een onderhandse lening.

Rente direct opeisbare vordering

Sluit je onderhands een direct opeisbare lening af, dan stelt de Belastingdienst een eis aan het rentepercentage. Dit moet namelijk minimaal zes procent zijn. Wordt er minder rente in rekening gebracht, dan ziet de Belastingdienst dit als schenken en moet er schenkbelasting worden betaald over het renteverschil.

Tip! Lees meer over schenkbelasting en vrijstellingen in het artikel “Belastingvrij schenken

Niet direct opeisbare lening

Tegenover de direct opeisbare lening staat natuurlijk ook een niet-direct opeisbare lening. In dat geval spreek je vooraf een opzegtermijn af van minimaal één jaar. In tegenstelling tot de direct opeisbare lening, wil de Belastingdienst dat er bij een niet-direct opeisbare lening een marktconforme rente wordt gevraagd. Dit is een rente die vergelijkbaar is met wat banken en kredietverstrekker op dat moment vragen voor een persoonlijke lening.

Goedkoop geld lenen zonder gedoe?Vergelijk dan het grootste aanbod leningen online en vind de lening met de laagste rente en beste voorwaarden. Zo bespaar je gemiddeld 500 euro per jaar! Lening vergelijken