Geld lenen

DUO lening

Wat is een DUO lening?

Heb je als student een keer wat extra geld nodig? Dan kun je natuurlijk je ouders lief aankijken, maar als zij niet kunnen of willen bijspringen, zal je toch moet uitkijken naar andere mogelijkheden. Volg je een mbo, hbo of universitaire opleiding? Dan is één van de opties een DUO lening aanvragen. Dit leenstelsel bestaat uit meerdere onderdelen:

  • Een basisbeurs (mbo-studenten)
  • Extra lening (mbo-studenten)
  • Studievoorschot (hbo- en wo-studenten)
  • Collegekrediet (hbo- en wo-studenten)
  • Een (eventueel) aanvullende beurs 

Let op! Vroeger werd de basisbeurs omgezet in een gift, als je binnen 10 jaar je diploma behaalde. Tegenwoordig krijgen hbo- en wo-studenten geen basisbeurs meer. In plaats van de basisbeurs, kunnen ze een studievoorschot aanvragen.

Basisbeurs DUO lening

Mbo-studenten krijgen nog wel een basisbeurs. Deze vergoeding keert DUO uit in de vorm van een prestatiebeurs. Voor mbo-studenten van niveau 1 en 2 is de basisbeurs altijd een gift. Zelfs wanneer je de opleiding niet afrondt. Voor mbo-studenten van niveau 3 en 4 is de basisbeurs een lening. Krijg je binnen 10 jaar echter je diploma, dan wordt de DUO lening een gift.

Extra geld lenen DUO

Als aanvulling op de basisbeurs, hebben mbo-studenten de mogelijkheid extra geld te lenen via DUO. De rente over deze DUO lening op dit moment nul procent. Ook is er een maximum vastgesteld aan het te lenen bedrag. 

DUO geld lenen via studievoorschot

Hbo- en wo-studenten krijgen dus geen basisbeurs meer. Daarvoor in de plaats is het studievoorschot gekomen. Dit is een DUO lening, waarvan je de hoogte tot het limiet, zelf bepaalt. Deze DUO lening is erg flexibel, omdat je het bedrag elke maand kunt aanpassen of stopzetten.

DUO lenen collegekrediet

Het collegegeldkrediet is een aanvulling op je studievoorschot en bedoelt om je collegegeld te betalen. De hoogte van deze DUO lening is dus afhankelijk van de opleiding die je volgt.

Lenen DUO aanvullende beurs

Verdienen je ouders minder? Dan heb je misschien recht op een aanvullende beurs. Hoe hoog deze aanvullende beurs is en of je er überhaupt recht op hebt, is afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Hoe DUO lening aanvragen?

Een DUO lening vraag je eenvoudig zelf aan met je DigiD. Log in op je persoonlijke online omgeving van DUO. Hier geef je vervolgens aan per wanneer je hoeveel geld wilt lenen bij DUO. Hoeveel je maximaal per maand mag lenen vind je op de website van DUO.

Eénmalige DUO lening

Wil je eenmalig extra geld lenen bij DUO? Dan moet je dit vóór de 1e van de maand aangeven. Het is belangrijk dit op tijd te regelen.

Let op! De lening bij DUO stopt niet automatisch. Tijdelijk geld lenen bij DUO? Zet de lening dan zelf ook weer stop. Anders loopt deze gewoon door tot het einde van je studie en zit je dan met een hoge studieschuld. Het stopzetten doe je ook via je persoonlijke online omgeving op de website van DUO.

Rente lenen DUO

Geld lenen kost geld. Ook over je DUO lening betaal je rente. De rente over je DUO lening loopt vanaf de eerste maand na uitbetaling en de rentepercentages worden telkens voor vijf jaar vastgesteld. Hier vind je de actuele rentepercentages van DUO.

Hoelang recht op DUO lening?

Hoeveel jaar je recht hebt op een DUO lening, verschilt per opleiding. Mbo-studenten niveau 1 en 2 hebben er net zo lang recht op als de opleiding duurt. Studenten mbo niveau 3 en 4 hebben 4 jaar recht op de basisbeurs en de aanvullende beurs. Daarnaast hebben ze 7 jaar recht op een DUO lening. Voor hbo-en wo-studenten geldt over het algemeen dat ze 4 jaar recht hebben op een aanvullende beurs en 7 jaar op een lening en collegegeldkrediet.

DUO geld lenen terugbetalen

Je betaalt het geleende geld bij DUO op twee momenten terug. Tijdens je studie of daarna. Gaat het om een kleine lening en heb je tijdens je studie al wat geld over? Dan is het verstandig om de lening dan al terug te betalen. DUO berekent de rente namelijk vanaf het moment dat je het geld op je rekening krijgt. Hoe langer je wacht met terugbetalen hoe meer rente je dus moet betalen. Al scheelt het dat de rente op dit moment 0 procent is!

DUO lening en de gevolgen voor later

Zoals gezegd, geld lenen kost geld. Maar er is meer. Wil je in de toekomst een hypotheek afsluiten of geld lenen om bijvoorbeeld een auto te kopen? Dan telt je DUO lening mee in de berekening van je hypotheek of je maximale lening. Door nu veel geld te lenen bij DUO, zit je straks met hoge maandlasten, waardoor je minder bestedingsruimte hebt.

Liever bij een bank lenen dan DUO lening aanvragen?Betaal dan niet onnodig te veel! Vergelijk het grootste aanbod leningen, vind de lening met de laagste rente en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar! Lening vergelijken