Geld lenen

Effectenkrediet

Wat is een effectenkrediet?

Als je in het bezit bent van effecten, kun je op basis daarvan geld lenen bij een bank of kredietverstrekker. Voorbeelden van effecten zijn aandelen en obligaties. Beleggingen, die geen aandelen of obligaties zijn, worden hierbij niet meegerekend.

Effectenportefeuille

Bij een effectenkrediet dient de waarde van al je effecten, de zogenaamde effectenportefeuille, als onderpand. Dit betekent dat de kredietlimiet van je lening afhankelijk is van de waarde van al je effecten. Het is dus belangrijk dat de waarde van je effectenportefeuille redelijk stabiel is.

Waar effectenkrediet aanvragen?

Bij de meeste banken kun je een effectenkrediet als lening afsluiten. Meestal geven zij een kredietlimiet dat varieert tussen de 50 en 80 procent van de waarde van je effectenportefeuille. Deze wordt iedere dag berekend op basis van de actuele koersen.

Effectenkrediet - Rente en looptijd

De rente die je moet betalen is per aanbieder verschillend, maar ligt meestal lager dan bij een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. De kredietverstrekker kijkt vaak naar de waarde en vastigheid van de effectenportefeuille en stelt op basis hiervan een rentepercentage vast. De looptijd van de lening is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en de voorwaarden van de bank.

Nadeel van effectenkrediet

Een nadeel van een effectenkrediet is dat de kredietlimiet kan dalen. Deze limiet is tenslotte gekoppeld aan de waarde van je effecten. Mocht je effectenportefeuille in waarde dalen, dan vermindert direct het maximaal opneembare krediet. Als je voor de waardedaling het maximale krediet hebt opgenomen, dan moet je het verschil tussen de twee maximaal opneembare kredieten meteen terugstorten. Als je dit op dat moment niet kunt, wordt een deel van je portefeuille verkocht. Daar staat tegenover dat, zoals gezegd, de rente meestal lager is dan bij andere leningen.

Geld lenen? Betaal nooit meer onnodig te veel!Vergelijk het grootste aanbod leningen online en kies de best passende lening met de laagste rente. Zo bespaar je gemiddeld 500 euro per jaar op de kosten van je lening! Lening vergelijken