Geld lenen

Extra aflossen lening

Waarop letten bij extra aflossen lening?

Wanneer je geld over hebt kan het interessant zijn om extra af te lossen op je lening. Je lost dan, naast de automatische maandelijkse aflossing, een extra bedrag af. Hierdoor worden je maandlasten voor geld lenen lager, waardoor je meer geld overhoudt voor andere zaken.

Lening aflossen - Hou een buffer 

Maar voor je een lening extra aflost moet je eerst goed nadenken of je het geld ook wel kunt missen. Zorg ervoor dat je altijd een buffer overhoudt voor onvoorziene omstandigheden, zoals een kapotte wasmachine of een reparatie aan de auto. Hoe extra aflossen precies werkt, is afhankelijk van de leenvorm. 

Extra aflossen persoonlijke lening

Je kunt extra aflossen op je persoonlijke lening door bij je bank het bedrag aan te geven dat je extra af wilt lossen. Een voordeel van extra aflossen op een persoonlijke lening is dat de maandlasten omlaag gaan. Daarnaast is je openstaande schuld bij de bank lager. Is je extra aflossing groter dan het maandbedrag, dan wordt de looptijd van de lening verkort. Daartegenover staat dat je het extra afgeloste bedrag niet weer opnieuw kan opnemen. Het bedrag dat je aan de bank aflost ben je dus als het ware kwijt.

Extra aflossen Doorlopend krediet

Ook op je doorlopend krediet kan je extra aflossen. Door extra af te lossen betaal je je lening eerder terug. Met een doorlopend krediet kan je gedurende de gehele looptijd extra krediet aflossen. Evenals bij een persoonlijke lening gaan ook de maandlasten bij een doorlopend krediet omlaag wanneer je extra aflost. Bijkomend voordeel is dat je het extra afgeloste bedrag weer kan opnemen wanneer je wilt. Hierbij moet je natuurlijk wel opletten dat het niet een doodlopend krediet wordt, anders kom je er nooit van af.

Extra aflossen op je lening?Dat gaat natuurlijk sneller als je leent tegen een lage rente. Vergelijk daarom altijd eerst het grootste aanbod leningen op rente en voorwaarden. Zo bespaar je gemiddeld 500 euro per jaar! Lening vergelijken