Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Geld lenen

Flitskrediet

Wat is een flitskrediet en welke kosten komen hierbij kijken?

Snel geld lenen via internet of sms en binnen enkele seconden het bedrag al op je rekening hebben staan. Dit soort leningen noem je flitskrediet. Het lijkt aantrekkelijk als je even snel geld nodig hebt, maar in de praktijk blijkt dat er erg hoge kosten bij komen kijken. Daarnaast weet je niet zeker of je met betrouwbare partijen te maken hebt.

Wat is een flitskrediet?

Een flitskrediet is een lening met een korte looptijd (15 tot 45 dagen) en een relatief lage leensom (meestal 100 euro tot 800 euro). Deze leningen werden in Nederland aangeboden sinds 2007 en waren vooral gericht op mensen met acute geldnood of mensen die vanwege een BKR notering moeilijk een lening konden afsluiten bij de bank. Bij de flitskredieten vond namelijk geen BKR-toetsing plaats en je kon relatief snel over het geld beschikken. 

Sinds 2011 vallen de aanbieders van flitskredieten echter onder het toezicht en de regels van de AFM. Daarmee zijn alle flitskredietaanbieders verplicht onder meer een BKR-toets te doen voor ze een lening verstrekken en mogen ze bijvoorbeeld geen advieskosten voor de lening in rekening brengen.

Let op! Dit betekent niet dat alle aanbieders ook een vergunning van de AFM hebben. De AFM houdt wél toezicht op deze aanbieders.

Kosten flitskrediet

Omdat de looptijd van een flitskrediet kort is en het leenbedrag laag, zijn de rentetarieven die je betaalt hoog. Meestal liggen de rentes voor flitskredieten rond de 14 procent! Dit is de maximale wettelijke leenrente die is toegestaan voor een lening.

Administratie- en advieskosten flitskrediet

Naast de rentekosten brengen de flitskredietaanbieders ook nog andere kosten in rekening, waardoor een flitskrediet erg duur is. Zo betaal je vaak extra voor bijkomende services, zoals het opstellen van een offerte en het verwerken van de aanvraag. Ook krijg je soms een verplicht advies over de overlijdensrisicoverzekering. Dit advies kost afhankelijk van je leenbedrag 19 euro tot 143 euro.

Garantiestelling flitskrediet

Flitskredietaanbieder Saldodipje.nl stelt verder ook nog verplicht dat je een garantiestelling verleent. Dit kan door bijvoorbeeld een vriend of familielid die garant wil staan voor je lening. Maar je kunt ook een garantiestelling ‘kopen’ via het bedrijf Global Guarantee. Bij een leenbedrag van 100 euro en een looptijd van 15 dagen kost dit al 22,43 euro. Dat bedrag kan oplopen tot zo'n 242 euro bij een lening van 800 euro met een looptijd van 45 dagen.

Flitskrediet – Alternatieven

Omdat een flitskrediet een erg dure leenvorm is waar veel extra kosten bij komen kijken, kun je beter een lening aanvragen bij een bank, bijvoorbeeld door een persoonlijke lening of doorlopend krediet af te sluiten. Door vooraf goed te vergelijken weet je zeker dat je niet onnodig veel betaalt, in tegenstelling tot het flitskrediet.

Aanbieders goed vergelijken is heel makkelijk!Geef online aan wat je wensen zijn en wij tonen je het grootste aanbod leningen, gerangschikt op laagste rente en beste voorwaarden. Lening vergelijken