Geld lenen

Geld lenen aan vriend

Waarop letten bij geld uitlenen aan vriend?

Geld lenen aan vrienden, familie of bekenden zonder tussenkomst van een bank, noem je onderhands lenen. Het voordeel van een onderhandse lening is dat je snel en gemakkelijk kunt regelen en dat je ook met een negatieve BKR-registratie kunt lenen. Diverse instanties waarschuwen echter voor de gevaren van een onderhandse lening. Goedkoop geld lenen aan je vrienden lijkt misschien aantrekkelijk, maar er zitten ook nadelen aan.

Waarom liever niet geld uitlenen?

De reden dat veel instanties een onderhandse lening afraden, is dat emotionele argumenten vaak zwaarder wegen dan zakelijke argumenten. Hiermee bedoelen ze dat je een vriend eerder geld leent, puur omdat het je vriend is. Naar wat hij met dat geld gaat doen en of hij het wel terug kan betalen wordt minder gekeken.

Mochten de afspraken bovendien niet worden nageleefd, dan heeft dat ook impact op de privésituatie. In het uiterste geval kan een onderhandse lening zelfs leiden tot het einde van een vriendschap.

Advies Nibud geld lenen aan vriend

Ook het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) raadt lenen aan een ander af. Het Nibud zegt dat je doorgaans iemand helpt door juist géén geld te lenen. Een lening is vaak een tijdelijke oplossing, die de oorzaak van het probleem niet wegneemt.

Het Nibud draagt verschillende redenen aan om geen geld uit te lenen aan vrienden:

  • Het risico bestaat dat de vriend de lening niet terugbetaalt. Kun je dit geld zelf wel missen?
  • Een lening lost vaak slechts (tijdelijk) een deel van het probleem op
  • Een onderhandse lening kan normaal gesproken niet worden meegenomen in een schuldsanering
  • Mocht je vriend de afspraken niet nakomen, dan is er een groter risico op een conflict

Voorbeeld contract lening vrienden

Mocht je desondanks van plan zijn om geld te lenen aan een bekende, dan is het van belang dit goed vast te leggen in een contract. Dit contract noem je notariële akte of schuldbekentenis. Hierin staan de afspraken die je hebt gemaakt over de rente en aflossing. Meer hierover lees je bij ‘Onderhandse lening’. Hier vind je ook een modelovereenkomst voor een onderhandse lening.

Goedkoop geld lenen zonder gedoe?Vergelijk dan het grootste aanbod leningen online en vind de lening met de laagste rente en beste voorwaarden. Zo bespaar je gemiddeld 500 euro per jaar! Lening vergelijken