Contact
Geld lenen

Als zzp’er geld lenen

Kan ik geld lenen als zzp’er? 

Ben je zpp’er en wil je geld lenen voor privédoeleinden, zoals een nieuwe badkamer of auto? Dan kun je op Geld.nl gewoon een lening afsluiten. Omdat je inkomen als zpp’er onzekerder is dan het inkomen van iemand met een vast dienstverband, stellen kredietverstrekkers wel extra voorwaarden. We leggen je uit welke dit zijn en geven je tips om de beste keuze te maken.

Let op! Een zakelijke lening afsluiten voor je bedrijf is op Geld.nl helaas niet mogelijk. Neem hiervoor contact op met de bank waar je de geldzaken voor je bedrijf regelt.

Voorwaarden privé geld lenen als zelfstandig ondernemer

Kredietverstrekkers willen niet dat je door je lening in de financiële problemen komt. Daarom kijken ze goed naar de inkomsten van je onderneming en hoeveel vermogen je hebt. De belangrijkste zaken waar kredietverstrekkers naar kijken bij geld lenen als zelfstandig ondernemer zijn:

  • De winst van je bedrijf over de afgelopen 3 jaar.
    Dit betekent dus ook dat je minimaal 3 jaar actief moet zijn als ondernemer. Alleen dan kan de kredietverstrekker de winstgevendheid van je onderneming goed beoordelen. Hiervoor hanteert de kredietverstrekker je gemiddelde bedrijfswinst of de afgelopen 3 jaar. Is je bedrijfswinst in het laatste jaar echter lager dan het gemiddelde over de afgelopen 3 jaar? Dan gaat de kredietverstrekker uit van de winst over het laatste jaar.
  • Je hebt een positief eigen vermogen in je onderneming.
    Reserveringen voor de Fiscale Ouderdag Reserve (FOR) tellen hierbij niet mee.
  • Of je bedrijf een positief werkkapitaal heeft.
    Het werkkapitaal is het kapitaal dat je bedrijf nodig heeft om aan de dagelijkse financiële verplichtingen te kunnen voldoen, bijvoorbeeld om leveranciers te betalen, voorraden aan te vullen en salarissen uit te betalen. Dit berekenen kredietverstrekkers door te kijken naar het verschil tussen de vlottende activa min het korte vreemde vermogen. De vlottende activa zijn voorraden, debiteuren, te ontvangen bedragen en liquide middelen. Kort vreemd vermogen zijn crediteuren, te betalen bedragen op korte termijn (bijvoorbeeld belastingen) en een rekening courant.

Hoe kredietverstrekkers deze gegevens beoordelen, verschilt per verstrekker.

Goed om te weten! Als je op Geld.nl een vergelijking maakt voor een lening en aangeeft dat je zelfstandig ondernemer bent, tonen we je alleen leningen die beschikbaar zijn voor zzp’ers. De beoordeling van je bedrijfswinst, vermogen en dergelijke doet de kredietverstrekker zodra je een offerteaanvraag doet.

Geld lenen als zzp’er – 6 tips

Naast de acceptatievoorwaarden zijn er enkele zaken waar je op moet letten bij de keuze voor een lening als zzp’er. Met onze 6 tips weet je zeker dat je overal aan gedacht hebt en de beste keuze maakt.

1. Hoeveel kan ik lenen als zzp’er?

Bereken eerst hoeveel je kunt lenen als zzp’er. Zo krijg je een goed beeld van je mogelijkheden. Direct weten hoeveel jij kunt lenen? Op Geld.nl kun je eenvoudig je maximale lening berekenen.

2. Doorlopend krediet of persoonlijke lening voor zzp’er?

Je hebt als zelfstandig ondernemer de keuze uit twee leenvormen: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Een persoonlijke lening is bijna altijd de beste keuze voor zzp’ers. Een persoonlijke lening heeft namelijk een vaste rente, vaste looptijd en vaste maandlast. Je weet precies wat de lening je kost en wanneer de lening is afgelost.

Een doorlopend krediet is flexibeler maar meestal niet de beste keuze als zzp’er. Je bepaalt de eerste twee jaar zelf wanneer en hoeveel je opneemt, tot maximaal de kredietlimiet. Hierdoor weet je van tevoren echter niet wat de lening precies kost.

Lees hier meer informatie over de keuze tussen een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

3. Kies de looptijd of het aflospercentage van je zzp lening

Kies je als zzp’er voor een persoonlijke lening? Dan bepaal je zelf de looptijd van je lening. Dit is de periode waarin je het geleende bedrag terugbetaalt.

Bij een doorlopend krediet kies je een aflospercentage van 1,5 of 2 procent. Als je geld opneemt uit het krediet, los je elke maand dit percentage van het kredietlimiet af. Bij een leenbedrag van 10.000 euro en een aflospercentage van 2 procent, betaal je dus elke maand 200 euro.

Het lijkt interessant om een looptijd of aflospercentage te kiezen met een zo laag mogelijke maandlast. Maar pas op! Je doet dan ook langer over het aflossen en betaalt dus langer rente. Hierdoor is de lening dan alsnog duur. Kies daarom altijd een zo kort mogelijke looptijd of een zo hoog mogelijk aflospercentage, met maandlasten die je goed kunt dragen.

4. Kies de lening met de laagste rente voor zpp’ers

Als je op Geld.nl een vergelijking maakt voor je lening, tonen we je overzichtelijk alle leningen die beschikbaar zijn voor jou als zzp’er. Maar hoe kies je hieruit nou de beste lening? Dat is eigenlijk heel simpel. De lening met de laagste rente is vrijwel altijd de beste keuze als zzp’er. De voorwaarden van de leningen verschillen namelijk nauwelijks per kredietverstrekker.

Goed om te weten: Wij tonen de lening met de laagste rente altijd bovenaan het overzicht. Zo kies je eenvoudig de beste deal voor jouw lening!

5.Check of je gratis extra kunt aflossen op je lening

Als je tijdens de looptijd van je lening een financiële meevaller hebt, wil je misschien extra aflossen. Bij de meeste kredietverstrekkers mag dit gewoon gratis. Een paar kredietverstrekkers rekenen wel kosten als je meer aflost dan je maandbedrag. Daarom moet je hier dus toch even goed op letten.

6.De best passende lening gevonden? Sluit deze dan direct af!

Als de lening hebt gevonden die het beste bij jou als zzp’er past, kun je deze op de onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl meestal direct een offerte aanvragen. Een offerte voor een lening aanvragen als zzp’er is altijd gratis en vrijblijvend.

Geld lenen als zzp'er
Betaal dan niet onnodig te veel! Vergelijk het grootste aanbod leningen online en vind de lening met de laagste rente en beste voorwaarden. Zo bespaar je gemiddeld 393 euro op de rente van je lening! Lening vergelijken
;