Lenen

Geld lenen bij de bank

Waarop letten bij een lening bij de bank aanvragen?

Ga je een grote uitgave doen, maar heb je niet voldoende spaargeld? Geld lenen bij de bank is een betrouwbare manier van lenen. Je houdt de banklening voordelig door niet meer geld te lenen dan je nodig hebt, en te kiezen voor de lening met de laagste rente. Overweeg je een lening bij de bank? In dit artikel geven we je enkele handige tips. Zo weet je zeker dat je de beste bank om te lenen vindt.

Hoe werkt een lening bij de bank?

Stel je voor: de keuken is aan vervanging toe, je hebt een nieuwe auto nodig of je wilt zonnepanelen kopen. Dit zijn grote uitgaven waarvoor je misschien niet genoeg spaargeld hebt. Door geld te lenen bij de bank, kun je dit soort uitgaven in één keer financieren. Het geleende bedrag betaal je in maandelijkse termijnen terug. Bovenop je aflossing betaal je ook elke maand rente.

Wil je een lening bij de bank aanvragen? We geven je onze 6 handige tips.

1. Wat kost geld lenen bij de bank?

Hoeveel geld lenen bij de bank precies kost, verschilt per kredietverstrekker. De kosten hangen af van de volgende zaken:

 • De soort lening
 • De hoogte van het leenbedrag
 • De looptijd van de lening
 • De hoogte van de rente die je over de lening betaalt

Op onze onafhankelijke vergelijkingssite vind je snel en eenvoudig de goedkoopste banklening voor jouw persoonlijke wensen.

2. Welke lening bij de bank?

Wil je geld lenen bij de bank? Dan kun je kiezen uit een persoonlijke lening en een doorlopend krediet.

Een persoonlijke lening is geschikt als je eenmalig een grote uitgave gaat doen. Denk aan een vakantie, een nieuwe keuken of een verbouwing in huis. Deze leenvorm is de goedkoopste keuze. De rente is op een persoonlijke lening is lager dan de rente op een doorlopend krediet. Bovendien staan het leenbedrag, de looptijd van de lening en de rente die je betaalt vast. Zo weet je van tevoren precies wat je gaat betalen en wanneer het geleende bedrag is afbetaald.

Een doorlopend krediet is een goede keuze als je over een langere periode meer financiële ruimte nodig hebt. Je spreekt van tevoren een kredietlimiet af met de bank. Dit bedrag kun je in één keer, of in delen opnemen. Geld dat je hebt afgelost op de lening, kun je tot aan je kredietlimiet steeds opnieuw opnemen. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je ook daadwerkelijk opneemt. De rente op een doorlopend krediet is variabel: je kunt tijdens de looptijd van de lening dus meer of minder rente gaan betalen.

3. Wanneer kan je geld lenen bij de bank en hoeveel?

Of je geld bij de bank kunt lenen en hoeveel, hangt af van je persoonlijke situatie. De bank kijkt onder meer naar:

 • Je inkomsten: hoe hoger je inkomen, hoe meer geld je kunt lenen.
 • Je dienstverband: met een vast contract is geld lenen bij de bank makkelijker dan met een tijdelijk contract of flexcontract. Ook geld lenen als ZZP’er is soms lastig, al zijn er wel mogelijkheden.
 • Je uitgaven: de bank kijkt ook naar je vaste lasten. Je moet de maandelijkse aflossingen van je lening namelijk wel terug kunnen betalen, en genoeg geld overhouden om vaste lasten of boodschappen van te betalen.
 • Je registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR): de bank kijkt ook of je bij het BKR geregistreerd staat. Het BKR houdt bij welke leningen je hebt (gehad), en of je een betaalachterstand hebt (gehad). Geld lenen met negatieve BKR-registratie is bij banken niet mogelijk.

Tip! Wil je weten hoeveel geld jij kunt lenen? Ga hier direct je maximale lening berekenen.

4. Looptijd lening bij de bank

Als je geld leent bij de bank, spreek je van tevoren af hoe lang je erover doet om het bedrag terug te betalen. Je betaalt de lening namelijk in maandelijkse termijnen terug, gespreid over een langere periode. Hoe langer je erover doet om de lening terug te betalen aan de bank, hoe lager je maandelijkse aflossing is. Maar je betaalt ook langer rente, waardoor je bij een langere looptijd meer rente betaalt over het geleende bedrag.

Kies altijd voor een zo kort mogelijke looptijd. Je lost maandelijks een hoger bedrag af, maar bent ook sneller van de lening af. Zo betaal je dus minder rente over het leenbedrag. Let wel op dat het bedrag dat je elke maand moet betalen aan de bank past bij je financiële situatie. Je moet daarnaast nog voldoende geld overhouden om je vaste lasten en boodschappen van te betalen.

5. Wat is de beste bank om geld te lenen?

Je kunt geld lenen bij je eigen bank, of bij een van de vele andere banken. De voorwaarden om geld te lenen zijn bij vrijwel alle banken gelijk. Er is wel één groot verschil: het rentepercentage dat je over de lening betaalt. De renteverschillen tussen de diverse banken zijn groot, en kan zelfs oplopen tot vier à vijf procent. Kies dus altijd voor de laagste rente lening. Zo bespaar je tot wel 500 euro per jaar!

Naast goedkoop geld lenen, wil je natuurlijk ook veilig geld lenen. Dit doe je door voor een bank te kiezen die een vergunning heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Goed om te weten: alle banken die je vergelijkt op Geld.nl, hebben zo’n vergunning. Zo vind je altijd een betrouwbare lening.

6. Lening bij de bank aanvragen: hoe werkt dat?

Je kunt bij ons direct leningen van alle grote banken vergelijken. Heb je jouw ideale lening gevonden? Dan kun je de door jou gekozen lening afsluiten op Geld.nl. De bank beoordeelt je aanvraag als deze binnen is. Keurt de bank je aanvraag goed, ontvang je binnen een paar uur een offerte. Ook als je aanvraag afgekeurd is, ontvang je hiervan vaak dezelfde dag nog bericht.

Controleer de offerte goed. Ga je akkoord? Stuur je de offerte ondertekend terug naar de bank. Meestal vraagt de bank ook om de volgende papieren:

 • Een kopie van je legitimatiebewijs
 • Een aantal loonstrookjes
 • Bankafschriften van de rekening waarop je salaris wordt gestort, en waarvan je de vaste lasten betaalt

Heeft de bank alles ontvangen? Dan controleert de bank je gegevens nog eens goed. Als alles in orde is, heb je meestal dezelfde dag nog het geld op je rekening.

Geld lenen bij de bank: de feiten op een rij

We zetten graag de feiten over geld lenen bij de bank voor je op een rij:

 • Geld lenen bij de bank is een betrouwbare manier van lenen.
 • Je kunt kiezen tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet.
 • Hoeveel geld je kunt lenen bij de bank, hangt onder meer af van je inkomsten, je uitgaven en of je nog meer leningen hebt.
 • Houd een lening bij de bank altijd zo voordelig mogelijk. Dit doe je onder meer door de lening zo snel mogelijk af te lossen.
 • Kies altijd voor de banklening met de laagste rente: zo weet je zeker dat je niet te veel voor je lening betaalt.
 • Vergelijk leningen op Geld.nl om de laagste rente lening te vinden, en bespaar tot wel honderden euro’s per jaar.
 • Zorg dat je altijd veilig en vertrouwd geld leent. Alle banken die je bij ons vergelijkt, hebben een vergunning van de AFM.
Wil je geld lenen bij de bank?Zorg ervoor dat je niet te veel betaalt. Op Geld.nl vergelijk je leningen van alle grote banken én kleine online kredietverstrekkers. Zo vind je direct de lening met de laagste rente en bespaar je tot wel 500 euro per jaar! Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten
;