Contact

Geld lenen voor belastingschuld

Kun je geld lenen om een belastingschuld te betalen?

Het is natuurlijk best schrikken als je ineens een hoge rekening van de Belastingdienst krijgt en die niet kunt betalen. Sommige mensen willen dan een lening aanvragen om zo’n belastingschuld te betalen. Helaas is dit niet mogelijk. Kredietverstrekkers controleren namelijk of je nog andere schulden of betalingsachterstanden hebt. Als blijkt dat je een belastingschuld hebt, wordt je lening aanvraag afgewezen. In dit artikel vertellen we je meer hierover en over de alternatieven voor geld lenen om belasting te betalen.

Wat kun je doen in plaats van geld lenen om belasting te betalen?

Krijg je een aanslag van de Belastingdienst en ben je niet in staat om die te betalen? Dan kun je soms (gedeeltelijke) kwijtschelding krijgen. Controleer hier of je in aanmerking komt voor kwijtschelding van (een deel van) je belastingschuld.

Goed om te weten! Je kunt geen kwijtschelding krijgen voor wegenbelasting en de belasting die je betaalt als je een auto koopt of importeert (bpm). Ook krijg je geen kwijtschelding voor te veel ontvangen toeslagen of belastingteruggaves die je moet terugbetalen.

Als je geen kwijtschelding krijgt of het bedrag dat je moet betalen nog te hoog is, kun je een verzoek doen voor uitstel van betaling of een betalingsregeling waarmee je de belastingen in termijnen kunt betalen. Op de website van de Belastingdienst lees je hier meer over.

Lening om belasting te betalen via gemeente

Heb je geen kwijtschelding of betalingsregeling gekregen? Dan kun je het beste bij je gemeente of Kredietbank Nederland aankloppen. Zij bieden sociale leningen aan voor mensen die niet genoeg geld hebben om een onverwachte uitgave of hoge rekening te betalen. Daarnaast heeft je gemeente medewerkers in dienst je kunnen helpen bij schulden en betalingsproblemen.

Lenen voor belastingschuld bij familie of vrienden

Hoe graag een vriend of familielid je misschien ook wil helpen, een onderhandse lening voor je belastingschuld bij familieleden of vrienden is meestal geen goed idee. Als je niet in staat blijkt om de lening terug te betalen, kan dit voor ruzie met je dierbaren zorgen. Besluit je toch te lenen bij een vriend of familielid? Wees dan in elk geval eerlijk over waarom je het geld leent en maak een contract met goede afspraken over hoeveel rente je betaalt en wanneer je de lening terugbetaalt.

Pas op met particuliere lening voor belastingschuld

Als je online op zoek gaat naar leningen om je belasting te betalen, kom je vaak particuliere kredietverstrekkers tegen. Dit zijn mensen die zeggen dat ze bereid zijn je geld te lenen. Ga hier niet op in! Vaak is het namelijk oplichting. Ze vragen je bijvoorbeeld eerst geld over te maken vóór je de lening krijgt en vervolgens hoor je nooit meer wat van ze.

Tip! Wil je van een kredietaanbieder geld lenen? Check dan altijd of deze een vergunning heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zo weet je zeker dat je met een betrouwbare kredietverstrekker te maken hebt.

Geen belastingschuld meer en een lening nodig?Op Geld.nl vergelijk je de leningen van het meeste complete aanbod kredietverstrekkers in Nederland. Kies de lening met de laagste rente en bespaar gemiddeld 783 euro op de totale kosten van je lening!Lening vergelijken