Kun je als Nederlander geld lenen in België?
Geld lenen in België als je in Nederland woont, is bijna nooit mogelijk. Belgische kredietverstrekkers lenen je alleen geld als je in België woont en een Belgisch rijksregisternummer hebt. Dat laatste is de Belgische variant van het BSN-nummer. Er zijn twee uitzonderingen:
- Als je getrouwd met een Belg(ische). De kredietverstrekker heeft gegevens van je echtgenoot, die waarschijnlijk ook bij de Belgische BKR geregistreerd staat. Op basis van die gegevens maakt de Belgische kredietverstrekker dan een inschatting of ze je de lening willen verstrekken..
- Als je salaris krijgt van een Belgisch bedrijf. De Belgische kredietverstrekker weet dan hoeveel inkomen je ontvangt en of het een stabiel inkomen is. Dat kan een reden zijn om je toch geld te lenen.
Tip! Is één van de bovenstaande uitzonderingen op jou van toepassing en wil je geld lenen in België? Neem dan altijd eerst even contact op met de Belgische kredietverstrekker om te informeren naar de mogelijkheden.
In dit artikel geven we je handige tips over lenen in België en welke alternatieven je hebt als je geen lening in België krijgt.
1. Waarom geld lenen in België en wonen in Nederland?
Vraag je eerst af waarom je eigenlijk wil lenen in België en of een lening bij een Belgische kredietverstrekker daarvoor echt de beste oplossing is. Er zijn verschillende redenen waarom je als Nederlander een lening zou aanvragen in België. De meeste mensen die willen lenen in België doen dit echter omdat:
- Belgische kredietverstrekkers geen BKR check uitvoeren
- Ze verwachten in België een lagere leenrente te krijgen
2.Lening in België voor Nederlanders zonder BKR
Kredietverstrekkers en banken in België hebben via Accis, een samenwerkingsverband van Europese kredietbureau 's, toegang tot gegevens die in het Nederlandse BKR geregistreerd staan. Een negatieve BKR-registratie omzeil je dus niet door te lenen in België.
Daarnaast controleren Belgische kredietverstrekkers of en hoe je vermeld staat bij de Centrale voor kredieten aan particulieren. Dat is het Belgische BKR. Als je nog nooit in België een financieel contract of betalingsverplichting hebt gehad, sta je daar niet in vermeld. Dat kan juist ook een reden zijn voor Belgische kredietverstrekkers om je af te wijzen. Ze weten dat immers niet of je altijd netjes je rekeningen betaalt, wat ze een te groot risico vinden.
3. Lenen in België als Nederlander goedkoop?
Sommige Nederlanders denken dat als ze geld lenen in België, ze een lagere rente voor een persoonlijke lening betalen dan in Nederland. De leenrentes liggen in de meeste gevallen in België echter hoger dan in Nederland. Sommige kredietverstrekkers adverteren in België wel met lagere rentes. Dat zijn echter meestal risicogebaseerde rentes. Dit betekent dat als je een laag inkomen hebt of de bank geen of negatieve gegevens heeft over je kredietwaardigheid, je een hogere rente betaalt. Geld lenen in België is dus zeker geen garantie voor een lagere leenrente.
4. Goedkoop alternatief voor lening in België als Nederlander
Als je geen negatieve BKR-registratie hebt, kun je gewoon in Nederland een goedkope lening aanvragen. Op onze vergelijkingssite Geld.nl vergelijk je het meest complete aanbod leningen In Nederland. Zo zie je in één oogopslag welke aanbieder de laagste rente lening heeft voor jouw situatie.
Tip! Heb je een negatieve BKR-registratie en wil je toch geld lenen? Ook dan zijn er mogelijkheden. Meer hierover lees je in het artikel Geld lenen met negatieve BKR.