Geld lenen

Geld lenen met huis als onderpand

Hoe werkt geld lenen met huis als onderpand?

Heb je extra geld nodig en heeft je huis overwaarde? Dan kun je deze overwaarde benutten om een lening af te sluiten. Dit wordt ook wel geld lenen met je huis als onderpand genoemd. Je geeft dan je woning als onderpand aan de bank en wanneer je de lening niet kunt terugbetalen, kan de bank de woning verkopen om met de opbrengst de nog openstaande schuld te innen.

Let op: Een hypotheek is ook een lening met een huis als onderpand. In dit artikel hebben we het echter alléén over een consumptieve lening waarbij de woning als onderpand dient.

Hoe werkt geld lenen met onderpand huis?

Banken en kredietverstrekkers hanteren verschillende namen voor een lening met je huis als onderpand, zoals een WOZ-krediet of krediethypotheek. Het gaat in beide gevallen om een lening waarbij je geld kunt lenen tot een met de bank afgesproken kredietlimiet. Je kunt dit met een doorlopend krediet vergelijken. Het enige verschil is dus dat je woning als onderpand dient wat bij een doorlopend krediet niet het geval is.

Wat is het voordeel van lenen met huis als onderpand?

Het grootste voordeel van een lening met een huis als onderpand, is dat je een lagere rente betaalt dan voor een gewone persoonlijke lening of doorlopend krediet. Het onderpand geeft de bank extra zekerheid. In ruil daarvoor hoef je een minder hoge rente te betalen.

Let op: Een WOZ-krediet of krediethypotheek is niet hetzelfde als een tweede hypotheek. Een tweede hypotheek moet geregistreerd worden in het Kadaster. Hiervoor betaal je notariskosten. De kosten heb je niet bij een WOZ-krediet of krediethypotheek. Ook beschik je bij een tweede hypotheek niet binnen enkele dagen al over het geld.

Lening met huis als borg - De kosten

Ga je een lening afsluiten met je huis als onderpand via een WOZ-krediet of krediethypotheek, moet je maandelijks minimaal twee procent aflossen van de openstaande schuld. Daarnaast betaal je elke maand rente over de nog openstaande schuld. Deze rente is variabel waardoor deze kan stijgen als de marktrentes omhoog gaan en kan dalen als de marktrentes lager worden.

Geld lenen met of zonder onderpand?
Betaal sowieso nooit onnodig te veel! Vergelijk daarom het grootste aanbod leningen online en vind de lening met de laagste rente en beste voorwaarden. Zo bespaar je gemiddeld 500 euro per jaar! Lening vergelijken