Contact

6 Tips onderpand bij lening

Hoe werkt geld lenen met onderpand?

Een lening met een onderpand wil zeggen dat je een object als onderpand geeft bij de lening. Dit kan bijvoorbeeld je huis of je auto zijn. Kun je de lening niet meer betalen? Dan neemt de kredietverstrekker je onderpand in beslag. Het onderpand is dus de borg voor je lening. Het bekendste voorbeeld is een hypotheek, waarbij je huis het onderpand is van de lening. In dit artikel geven we je zes handige tips over lenen met een onderpand.

1. Geld lenen met onderpand - Meestal niet nodig!

Als je een huis koopt met een hypotheek is je huis altijd het onderpand van de lening. In alle andere gevallen kun je het beste geld lenen zonder onderpand. Voor een persoonlijke lening  of doorlopend krediet heb je geen onderpand nodig. Ga je lening vergelijken op Geld.nl, de beste vergelijkingssite voor lenen, en zie direct welke kredietverstrekkers voor jou de laagste rente heeft.

2. Overwaarde hypotheek als onderpand voor lening

Overwaarde op je woning wil zeggen dat je huis meer waard is dan de hypotheekschuld die je nog hebt. Het bedrag dat je woning meer waard is, heet de overwaarde. Bij sommige krediet- en hypotheekverstrekkers mag je de overwaarde gebruiken om extra geld te lenen. Houd er wel rekening mee dat je huis ook weer minder waard kan worden. Als je het dan verkoopt heb je misschien niet genoeg geld om de hypotheek en de overwaarde lening terug te betalen. Meer hierover lees je in het artikel Overwaarde opnemen.

3. Lening met huis als onderpand

Zoals gezegd is je huis altijd het onderpand van een hypothecaire lening. Je betaalt daarom voor een hypotheek altijd een lagere rente dan voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet. De bank heeft immers de zekerheid dat ze je woning kunnen verkopen als jij je hypotheek niet meer betaalt. Let op! Als je een tweede hypotheek of een overwaarde lening afsluit geldt je huis vaak ook als onderpand. In je hypotheekcontract staat vaak dat je hierover toestemming moet vragen aan je hypotheekverstrekker. De bank vind het namelijk geen prettig idee als de opbrengst van je woning bij een gedwongen verkoop met meerdere partijen gedeeld moet worden.

4. Lening met auto als onderpand

Als je een autolening afsluit bij een dealer, is je auto vaak onderpand van de lening. Dit betekent dat als je de lening niet meer betaalt de dealer je auto kan opeisen. Denk hier goed over na voor je een zo'n lening afsluit. Je kunt ook een persoonlijke lening afsluiten voor je auto, zonder dat je het voertuig als onderpand hoeft te geven. Daarnaast zijn de rentes voor deze leningen vaak ook nog eens hoger dan bij dealer.

5. Particulier geld lenen met onderpand

Bij een onderhandse lening van een familielid, vriend of iemand anders kun je ook een onderpand geven voor de lening. Je mag echter niet je woning als onderpand geven als daar nog een hypotheek of als het een huurwoning zit. Je auto als onderpand (als er geen lening op zit) kan bijvoorbeeld wel. Maak hier echter altijd goede afspraken over en bedenk of je dit echt wilt. Als je de lening niet meer betaalt, kan degene van wie je leent namelijk je auto in beslag nemen.

6. Lening tegen onderpand - Pandjeshuis

Een andere bekende vorm van lenen met een onderpand is het pandjeshuis. Je verkoopt hier iets, bijvoorbeeld je auto, televisie of een sieraad. In ruil daarvoor krijg je geld. Je hebt vervolgens een bepaalde periode de tijd om het gegeven onderpand weer terug te kopen. Je betaalt daarvoor altijd een hoger bedrag dan jij hebt gekregen. Soms tot wel 40 procent meer. Dat is dus een behoorlijk hoge rente! Kijk daarom altijd eerst of een lening aanvragen bij een bank niet veel voordeliger is.

Geld lenen zonder onderpand?
Vergelijk het meest complete aanbod leningen in Nederland op Geld.nl. Kies de beste lening die past bij jouw wensen en bespaar gemiddeld 783 euro op je lening!Goedkoop lenen
;