Geld lenen met BKR, kan dat?
Als je een lening afsluit, checkt de kredietverstrekker altijd eerst je gegevens bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Een negatieve BKR registratie kan geld lenen behoorlijk lastig maken. Toch zijn er wel mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een onderhandse lening. Onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl geeft je graag enkele handige tips om geld te lenen met een BKR registratie.
Wat is een BKR registratie?
Elk krediet van 250 euro of meer wordt geregistreerd bij het BKR. Het BKR registreert onder meer:
- Een persoonlijke lening
- Een doorlopend krediet
- Een creditcard
- Aankopen op afbetaling
- Een mobiel telefoonabonnement met toestel
Het BKR houdt verschillende gegevens over je lening bij. Denk aan het soort krediet, de looptijd, de ingangsdatum en de einddatum van de kredietovereenkomst. Ook registreert het BKR of je het krediet netjes op tijd afbetaalt, en of er een betalingsachterstand is. Een BKR registratie kan zowel positief als negatief zijn. Betaal je altijd netjes op tijd? Dan heb je een positieve BKR registratie. Als er een betalingsachterstand is, krijg je een negatieve registratie.
Ga je een nieuwe lening aanvragen, bijvoorbeeld een autolening? Dan voert de kredietverstrekker eerst een BKR check uit. Dit is wettelijk verplicht. Als je BKR registratie negatief is, wordt het lastig om geld te lenen. Een positieve BKR registratie kan juist gunstig zijn: de kredietverstrekker ziet immers dat je jouw betaalverplichting netjes nakomt.
Tip! Wil je weten hoe je geregistreerd staat? Je mag tegenwoordig één keer per jaar gratis je BKR registratie opvragen.
Geld lenen met BKR codering
Zodra je geld leent, wordt het krediet geregistreerd bij het BKR. Je hebt dan dus een positieve BKR registratie. Pas als je niet (op tijd) betaalt of er achterstanden ontstaan, verandert die in een negatieve BKR registratie. Je krediet wordt dan voorzien van een bepaalde code, ook wel een BKR codering genoemd. Het BKR hanteert de volgende coderingen:
- BKR-codering A: Code A staat voor achterstand. Je loopt dus achter met het afbetalen van je krediet. Vaak is er sprake van 3 maanden achterstand of meer.
- BKR-codering A1: Er is sprake van een A-codering, maar je hebt een betalingsregeling afgesproken met de kredietverstrekker om de achterstand in te lopen.
- BKR-codering A2: De kredietverstrekker heeft de betalingsachterstand en het krediet opgeëist. Je moet het volledige bedrag in één keer terugbetalen.
- BKR-codering A3: De kredietverstrekker heeft 250 euro of meer afgeboekt op je betalingsachterstand, of (een deel van) het bedrag is kwijtgescholden.
- BKR-codering A4: De kredietverstrekker heeft geprobeerd contact met je op te nemen, maar je bent onbereikbaar.
- BKR-codering A5: Je hebt een preventieve betalingsregeling voor je hypotheek afgesloten.
- BKR-codering H: Code H staat voor herstel. Je had een betalingsachterstand, maar die is ingelopen en je krediet loopt gewoon door zoals voorheen.
Geld lenen met een BKR codering H hoeft geen probleem te zijn. Je kunt bij sommige kredietverstrekkers gewoon terecht. De betaalproblemen zijn immers opgelost. Met een A-codering kun je vrijwel nergens een nieuwe lening afsluiten. Dit geldt ook voor geld lenen met een BKR code A1, A2,A3 of A4.Ook (grote) aankopen op afbetaling zijn met een A-code niet mogelijk. Dit is vooral voor je eigen bestwil: je negatieve BKR registratie voorkomt dat je in grote(re) financiële problemen komt. Houd er rekening mee dat zowel een positieve als een negatieve registratie na afbetaling nog vijf jaar zichtbaar zijn in het BKR register.
Tip: De voorwaarden voor geld lenen verschillen per kredietverstrekker. Wil je een lening afsluiten met een BKR registratie? Op Geld.nl vergelijk je snel en eenvoudig het grootste aanbod kredietverstrekkers. Je ziet dus direct wat je opties zijn en waar je de laagste rente lening krijgt.
Tips geld lenen met een BKR registratie
Ga je toch geld lenen met een BKR registratie? Dan geven we je hieronder enkele tips om dit op een zo veilig mogelijke manier te doen.
1. Geld lenen zonder BKR toetsing
Op internet zijn verschillende partijen te vinden die leningen zonder BKR toetsing aanbieden. Trap hier niet in: dit zijn meestal geen betrouwbare partijen. Er zijn zelfs onbetrouwbare websites in omloop waar je een aanvraag kunt doen voor een lening met negatieve BKR registratie. Vervolgens worden je gegevens voor verkeerde doeleinden gebruikt of moet je eerst een bepaald bedrag vooruitbetalen. Bij betrouwbare kredietverstrekkers is dit nooit het geval.
Tip! Heb je een laag inkomen en een negatieve BKR registratie? Soms is het mogelijk om een persoonlijke lening aan te vragen bij de Gemeentelijke Kredietbank. Hierdoor heb je de mogelijkheid om bestaande schulden te herfinancieren. Dreigen er grote financiële problemen door schulden? Kijk dan of je in aanmerking komt voor schuldhulpverlening.
2. Onderhands geld lenen met negatieve BKR registratie
Heb je een negatieve BKR registratie? Dan kun je met een onderhandse lening of particuliere lening wel geld lenen. Je leent het bedrag dan van een familielid, vriend of andere bekende. Maak wel altijd duidelijke afspraken over de terugbetaling van deze lening. Bij voorkeur zet je deze afspraken op papier, bijvoorbeeld in een voorbeeldcontract. Let op: ga nooit een betalingsverplichting aan als je van tevoren weet dat het terugbetalen van het bedrag lastig wordt.
3. Geld lenen met positieve BKR registratie
Heb je een positieve BKR registratie? Dan is het vaak wel mogelijk om geld te lenen bij een bank of kredietverstrekker. Bij de BKR check wordt namelijk ook gekeken naar positief betaalgedrag. Betaal jij je lening altijd netjes op tijd? Dan is dat voor de kredietverstrekker een indicatie dat je een betrouwbare en financieel stabiele partij bent.
Ook met een H-codering is het soms mogelijk om geld te lenen. Dit hangt echter af van de voorwaarden die de kredietverstrekker stelt. Vaak gelden er strengere eisen als je een lening afsluit met een H-codering. Zo kijken kredietverstrekkers extra scherp naar je inkomsten en je uitgaven. Ook kijken ze hoe lang geleden de betaalachterstand was, en welke andere kredieten je eventueel nog hebt lopen.
Geld lenen met BKR registratie - Alle feiten op een rij
We zetten graag alle feiten over geld lenen met een BKR registratie voor je op een rijtje:
- Heb je een persoonlijke lening of een doorlopend krediet? Of doe je een grote aankoop op afbetaling? Elk krediet van 250 euro of meer levert een BKR registratie op.
- Een BKR registratie kan positief of negatief zijn. Voldoe je niet aan de betalingsverplichting? Dan verandert je positieve BKR registratie in een negatieve registratie.
- Geld lenen met een negatieve BKR registratie is niet mogelijk. Elke kredietverstrekker is wettelijk verplicht eerst een BKR check uit te voeren als je een lening aanvraagt. Deze constructie is er om de consument te beschermen voor grote financiële problemen.
- Heb je een positieve BKR registratie? Dan kun je vaak gewoon geld lenen. Let echter wel op dat je niet te veel betaalt, en kies altijd voor een lening met gunstige rente en voorwaarden die bij je persoonlijke situatie past.
- Bij sommige kredietverstrekkers is geld lenen met een H-codering mogelijk. In de praktijk is dit vaak wel lastiger dan geld lenen zonder negatieve BKR registratie. Ook worden er mogelijk strengere voorwaarden aan je inkomsten en uitgaven gesteld door de kredietverstrekker.
- Is je lening afbetaald? Elk krediet blijft na aflossing nog vijf jaar zichtbaar bij het BKR. Als je een nieuwe lening aanvraagt, zien kredietverstrekkers dus ook welke kredieten je in de afgelopen vijf jaar hebt gehad.
- Ga je een nieuwe kredietovereenkomst aan met een bedrijf of kredietverstrekker? Dan wordt ook deze geregistreerd bij het BKR. Dit geldt niet voor leningen van minder dan 250 euro (bijvoorbeeld een minilening of flitslening). Ook leningen met een looptijd korter dan één maand worden niet geregistreerd bij het BKR.
Tip! Ben je van mening dat je onterecht een negatieve registratie bij het BKR hebt? Dan kun je de BKR registratie verwijderen. Houd er rekening mee dat dit alleen in uitzonderlijke gevallen kan. Als je negatieve BKR registratie daadwerkelijk onterecht blijkt en wordt verwijderd, is het daarna weer mogelijk om een lening of krediet af te sluiten.