Geld lenen

Geld lenen met negatieve BKR

Geld lenen met BKR, kan dat?

Eigenlijk zijn er twee soorten BKR. Een ‘normale’ BKR registratie en een negatieve BKR registratie. Geld lenen met een normale BKR registratie is meestal geen probleem. Bijna alle Nederlanders hebben namelijk zo’n BKR. Deze krijg je al wanneer je een lening afsluit, rood staat op je betaalrekening of een mobiele telefoon koopt op afbetaling. Het wordt een ander verhaal als je een negatieve BKR hebt. Dan is geld lenen met BKR een tijdje niet mogelijk.

Lening aanvragen met negatieve BKR

Een negatieve BKR betekent dat je onlangs niet aan je betalingsverplichting hebt voldaan. Lenen met negatieve BKR kan daarom niet. Het is sowieso de vraag of het wel verstandig is om te lenen met BKR codering. Die heb je namelijk niet voor niets! Een negatieve BKR blijft nog vijf jaar zichtbaar, nadat je aan je betalingsverplichting hebt voldaan. Geld lenen met negatieve BKR is dus sowieso vijf jaar niet mogelijk.

Let op! Op internet sluit je flitskredieten af zonder BKR check. Je leent dan kleine bedragen, die je in korte tijd moet terugbetalen. Doe dit niet! De rentes zijn torenhoog. Meestal betaal je tot wel 14 procent rente, waardoor geld lenen met BKR heel duur wordt.

Waarom niet lenen met negatieve BKR?

Wanneer je een persoonlijke lening of doorlopend krediet aanvraagt, controleert de bank of kredietverstrekker altijd je BKR. Voordat ze je geld lenen, willen ze zien hoe je staat geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Heb je een negatieve BKR, dan is lenen met BKR om twee redenen niet mogelijk:

  1. Ter bescherming van jou. Banken willen niet dat je in financiële problemen raakt door onverantwoord te lenen met BKR.
  2. Ter bescherming van de bank zelf. Als een bank geld uitleent, willen ze ook de garantie dat ze dit terugkrijgen. Als je niet aan je betalingsverplichting kunt voldoen, loopt de bank inkomsten mis.

Tip! Wil je weten hoe je geregistreerd staat? Je mag tegenwoordig één keer per jaar gratis je BKR registratie opvragen.

Alternatief lenen met negatieve BKR

Lukt een lening aanvragen niet vanwege een negatieve BKR, maar heb je wel écht extra geld nodig? Dan is er eigenlijk maar één goed alternatief. Een onderhandse lening afsluiten. Onderhands geld lenen is niet meer dan geld lenen van vrienden of familie. Dit werkt exact hetzelfde als geld lenen bij een bank, alleen vindt er geen BKR check plaats. Geld lenen met BKR kan op die manier wel.

Let op! Ook over een onderhandse lening betaal je rente! Deze moet marktconform zijn. Dat wil zeggen dat de rente net zo hoog moet zijn dan bij een bank. Betaal je minder rente over de onderhandse lening, dan ziet de Belastingdienst dit als schenking en betaal je er belasting over.

Geld lenen met BKR, waarop letten?

Heb je wel een BKR registratie, maar is deze niet negatief? Dan is geld lenen met BKR meestal geen probleem. Wel kijkt de bank of kredietverstrekkers altijd even naar je inkomsten en vaste lasten. Je maximaal leenbedrag wordt op basis daarvan bepaalt.

Voordat je gaat lenen met BKR is het wel belangrijk dat je altijd eerst een objectieve vergelijking maakt. Op die manier betaal je straks niet onnodig te veel en kom je minder snel in financiële problemen. Let hierbij speciaal op:

  • De leenvorm
  • De looptijd
  • Het rentepercentage
  • De voorwaarden

Leenvorm bij lenen met BKR

Als eerste is het belangrijk dat je een leenvorm kiest, die past bij je leendoel. Je hebt de keuze uit een persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Met een persoonlijke lening kies je voor zekerheid. Je leent namelijk een vast bedrag, tegen een vaste rente en looptijd. Hierdoor weet je vooraf precies hoeveel je kwijt bent en wanneer de lening is afbetaalt. 

Een doorlopend krediet is veel flexibeler. Je spreekt dan vooraf een kredietlimiet af, waarbinnen je onbeperkt geld opneemt. Afgeloste bedragen mag je altijd weer opnemen en je betaalt een variabele rente. Hierdoor weet je niet hoe duur de lening wordt. Ook bestaat het risico dat je het krediet onnodig lang aanhoudt.

Tip! Een lening aanvragen met BKR? Kies dan altijd voor een persoonlijke lening. Niet alleen weet je waar je aan toe bent. Ook is de rente lager.

Looptijd lening met BKR

Nu je weet welke leenvorm het best past, is het zaak om de looptijd te bepalen. Dit is de periode in maande, waarin je de lening terugbetaalt. Bij een lange looptijd, zijn de maandlasten lager. Dit lijkt interessant. Maar schijn bedriegt. Bij een langere looptijd betaal je namelijk veel langer rentekosten. Hierdoor is de lening onder de streep toch duurder.
Tip! Geld lenen met BKR? Kies dan een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Rentepercentage geld lenen met BKR

Bij een lening aanvragen met BKR, bepaalt de rente voor een groot deel de kosten. Kies daarom altijd een lening met zo laag mogelijke rentekosten. In de vergelijking op Geld.nl staat de lening met de laagste rente altijd bovenaan. Wel zo makkelijk. Ook zie je meteen wat de totale rentekosten zijn bij je gekozen looptijd. Zo weet je zeker dat je de goedkoopste lening vindt die past bij je leendoel.

Voorwaarden lening aanvragen met BKR

Tot slot is het slim om de voorwaarden te checken bij lenen met BKR. Met name de voorwaarden rond tussentijds aflossen en de overlijdensrisicoverzekering:

  • De meeste persoonlijke leningen mag je tussentijds extra aflossen. Er zijn helaas nog een paar leningen waarbij dan kosten in rekening worden gebracht. Dit wil je natuurlijk niet. Controleer dit dus even, voordat je een lening afsluit met BKR.
  • Bij een aantal leningen zit standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Kom je tijdens de looptijd te overlijden, dan scheldt de overlijdensrisicoverzekering het resteren leenbedrag (deels) kwijt. Zo laat je nabestaanden niet met een schuld achter. Wel betaal je voor een lening met ORV een hogere rente. Goedkoper is het te kiezen voor een lening zonder standaard ORV. Een overlijdensrisicoverzekering sluit je namelijk al voor een paar euro per maand apart af.
Geld lenen met BKR? Voorkom onnodig hoge schulden!Vergelijk daarom altijd eerst het grootste aanbod leningen op rente en voorwaarden. Zo bespaar je gemiddeld 500 euro per jaar op je lening! Lening vergelijken