Contact

Geld lenen met pensioen

Kan ik geld lenen met pensioen als inkomen?

Geld lenen met pensioen of AOW-uitkering als inkomen is zeker mogelijk. Een pensioenuitkering, nabestaandenpensioen en AOW-uitkering wordt voor 100% meegenomen in de berekening van je maximale leencapaciteit. Maar kredietverstrekkers stellen vaak wel extra voorwaarden. We leggen je uit welke voorwaarden dit zijn en geven je tips om de beste keuze te maken voor een lening voor gepensioneerden.

Voorwaarden lening voor gepensioneerden

Je pensioeninkomen is op zich geen probleem als je geld wilt lenen. Net als bij iemand die in een vast dienstverband werkt, kijken kredietverstrekkers gewoon hoe hoog je inkomsten zijn en hoeveel je verantwoord kunt lenen. Hierbij geldt hoe hoger je pensioeninkomen, hoe meer je mag lenen. Er zijn echter wel een paar specifieke acceptatievoorwaarden waar je als gepensioneerde even goed op moet letten:

  • Tot welke leeftijd lenen? Kredietverstrekkers hanteren een maximale leeftijd tot welke je een lening kunt afsluiten. Omdat deze tussen de 63 en 80 jaar ligt, kun je dus bij sommige kredietverstrekkers niet meer lenen als je de pensioenleeftijd hebt bereikt. Goed om te weten! In je lening vergelijking op Geld.nl zie je altijd alleen leningen die beschikbaar zijn met jouw leeftijd.
  • De looptijd van je lening voor gepensioneerden. Kredietverstrekkers hanteren ook een maximale leeftijd voor het aflossen van de lening. Voor die leeftijd moet je de lening hebben afgelost. Hierdoor kun je vanaf je 70e niet meer elke looptijd (aflosperiode) kiezen die je wilt. In je vergelijking op Geld.nl tonen we je welke looptijden nog wel mogelijk zijn bij je leeftijd.

Bijna met pensioen? Pensioeninkomen telt mee bij geld lenen!

Ook als je nog niet met pensioen bent, kan je toekomstige pensioeninkomen invloed hebben op je lening. Als je een looptijd kiest die langer is dan de tijd tot je pensioen, vraagt de kredietverstrekker ook naar je pensioeninkomen. De kredietverstrekker wil namelijk zeker weten dat je tijdens je pensioen nog genoeg inkomsten hebt om de lening terug te betalen.

Geld lenen met AOW-uitkering

Bereik je de AOW-leeftijd, dan krijg je maandelijks een AOW-inkomen. De hoogte van deze AOW-uitkering hangt af van het aantal jaren dat je sinds je 15e in Nederland woont. Wil je geld lenen met een AOW-uitkering, dan wordt er ook gekeken naar of je alleenstaand bent of een partner hebt die inmiddels de AOW-leeftijd heeft .

Geld lenen met pensioen of AOW-uitkering – 6 tips

Naast de acceptatievoorwaarden zijn er enkele zaken waar je op moet letten bij de keuze voor een lening voor gepensioneerden. Met onze 6 tips weet je zeker dat je overal aan gedacht hebt en de beste keuze maakt.

1. Hoeveel kan ik lenen met pensioen of AOW-uitkering?

Bereken eerst hoeveel je kunt lenen met je pensioeninkomen. Zo krijg je een goed beeld van je mogelijkheden. Direct weten hoeveel jij kunt lenen? Maak dan een berekening in onze tool: Wat kan ik lenen?

2. Doorlopend krediet of persoonlijke lening voor gepensioneerden?

Er bestaan in Nederland twee leenvormen: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Of je als gepensioneerde uit beide leenvormen mag kiezen, hangt af van je leeftijd. De maximale leeftijd voor een doorlopend krediet is 67 tot 69 jaar. Boven deze leeftijd is dus alleen persoonlijke lening mogelijk.

Gelukkig is een persoonlijke lening ook vrijwel altijd de beste keuze voor gepensioneerden. Een persoonlijke lening heeft namelijk een vaste rente, vaste looptijd en vaste maandlast. Je weet precies wat de lening je kost en wanneer de lening is afgelost.

Een doorlopend krediet is flexibeler maar meestal niet de beste keuze als gepensioneerden. Je bepaalt de eerste twee jaar zelf wanneer en hoeveel je opneemt, tot maximaal de kredietlimiet. Hierdoor weet je echter van tevoren niet wat de lening precies kost.

Lees hier meer informatie over de keuze tussen een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

3. Kies de looptijd van lening voor gepensioneerden

Kies je als gepensioneerde voor een persoonlijke lening? Dan bepaal je zelf de looptijd van je lening. Dit is de periode waarin je het geleende bedrag terugbetaalt. Bij een doorlopend krediet kies je een aflospercentage van 1,5 of 2 procent. Als je geld opneemt uit het krediet, los je elke maand dit percentage van het kredietlimiet af. Bij een leenbedrag van 10.000 euro en een aflospercentage van 2 procent, betaal je dus elke maand 200 euro.

Het lijkt interessant om een looptijd of aflospercentage te kiezen met een zo laag mogelijke maandlast. Maar pas op! Je doet dan ook langer over het aflossen en betaalt dus langer rente. Hierdoor is de lening alsnog duur. Kies daarom altijd een zo kort mogelijke looptijd of een zo hoog mogelijk aflospercentage, met maandlasten die je met je pensioen goed kunt dragen.

4. Kies de lening met de laagste rente voor gepensioneerden

Als je als gepensioneerde op Geld.nl een vergelijking maakt voor je lening, tonen we je overzichtelijk alle leningen die beschikbaar zijn met pensioen als inkomen. Maar hoe kies je hieruit nou de beste lening? Dat is eigenlijk heel simpel. De lening met de laagste rente is vrijwel altijd de beste. De voorwaarden van de leningen verschillen namelijk nauwelijks per kredietverstrekker.

Leningen vergelijken

Goed om te weten: Wij tonen de lening met de laagste rente altijd bovenaan het overzicht. Zo kies je eenvoudig de beste deal voor jouw lening!

5. Check of je gratis extra kunt aflossen op je lening

Als je tijdens de looptijd van je lening een financiële meevaller hebt, wil je misschien extra aflossen. Bij de meeste kredietverstrekkers mag dit gewoon gratis. Een paar kredietverstrekkers rekenen wel kosten als je meer aflost dan je maandbedrag. Daarom moet je hier dus toch even goed op letten.

6. Beste lening voor gepensioneerden gevonden?

Als je de lening hebt gevonden die het beste bij je past, kun je op onze vergelijkingssite meestal direct een offerte aanvragen. Een offerte voor een lening aanvragen is altijd gratis en vrijblijvend.

Lening afsluiten met pensioen of AOW als inkomen?Vergelijk het meest complete aanbod leningen in Nederland op Geld.nl! Kies de lening met de laagste rente en beste voorwaarden en bespaar gemiddeld 783 euro op je lening. Lening vergelijken
Geld lenen met pensioen? Vergelijk, kies de laagste rente & bespaar!
;