Geld lenen

Particulier geld lenen

Waarop letten bij particulier geld lenen?

Als je kiest voor particulier geld lenen, dan leen je geld van iemand zonder hulp van een bank of financiële instelling. Een particuliere lening wordt meestal afgesloten met een bekende, zoals een familielid of een kennis. Maar je kunt ook online particulier geld te lenen van een onbekende.

Wanneer geld lenen particulier?

Bij particulier geld lenen wordt er niet gekeken naar je BKR-registratie. Dit kan dus interessant zijn als je om wat voor reden dan ook niet bij een bank kunt aankloppen. Maar dit is meteen ook hét gevaar van particulier lenen. Er wordt namelijk niet gekeken of en hoeveel je verantwoord kunt lenen. De kans is dus groot dat je méér leent dan verstandig is.

Particulier lenen - De mogelijkheden

Er zijn een aantal manieren om particulier geld te lenen. Vaak wordt een lening afgesloten met een bekend persoon zoals een familielid. Op het internet, bijvoorbeeld op Marktplaats, zijn ook verschillende advertenties te vinden van mensen waar je particulier geld kunt lenen. Besluit je om een particuliere lening af te sluiten of wil je zelf een kredietverstrekker zijn? Zet dan altijd alles goed op papier in een vereenkomst. Zo kom je minder snel in de problemen.

Geld lenen particulier - Leenovereenkomst

Lenen van een particulier is nooit zonder risico. Daarom is het slim om een leenovereenkomst op te stellen dat door allebei de partijen ondertekend wordt. Dit kan problemen op de lange termijn voorkomen. Neem de volgende zaken op in je leenovereenkomst:

  • Leenbedrag
  • Looptijd van de lening
  • Hoogte en type lening rente
  • Hoogte aflossing
  • Consequenties als er niet aan aflossing voldaan kan worden
  • Voorwaarden van lening vervroegd aflossen

Voor- en nadelen particulier geld lenen

Aan geld lenen particulier zitten zowel voor de kredietverstrekker als de ontvanger een aantal voordelen en nadelen. Zo kan een particuliere lening worden gebruikt om een bedrijf op te zitten. De kredietverstrekker kan, wanneer dit is opgenomen in de leenovereenkomst, meedelen in de winst. Ook kan het uitlenen van geld aantrekkelijker zijn dan het geld op een spaarrekening te zetten. De leenrente die je dan ontvangt is namelijk een stuk hoger dan de spaarrente.

Let op! Een groot nadeel van een particuliere lening aanvragen is dat dit kan zorgen voor onenigheid wanneer iemand niet meer aan de verplichtingen kan voldoen. Daarom is het heel belangrijk om vooraf alles goed op papier te zetten.

Liever geld lenen bij een bank of kredietverstrekker?Vergelijk het grootste aanbod leningen online en vind de lening met de laagste rente en beste voorwaarden. Zo bespaar je gemiddeld 500 euro per jaar! Lening vergelijken