Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Geld lenen

Geld lenen student

Hoe werkt een studentenlening? 

Een studentenlening is een lening die is afgestemd op de student. Over het algemeen betekent geld lenen als student dat er tegen een aantrekkelijke rente kan worden geleend en dat er tijdens de studie nog niet (veel) hoeft te worden afgelost. Een studentenlening biedt uitkomst als je wilt lenen als student, omdat je de kosten voor je studie en studentenwoning niet volledig kan betalen.

Geld lenen als student via de bank

Je sluit al bij verschillende Nederlandse banken een studentenlening af. Meestal heeft zo’n studentenlening de vorm van een doorlopend krediet met een variabele looptijd en rente. Vaak hoeft de lening pas na de studie in zijn geheel te worden afgelost. De rente ligt over het algemeen lager dan de rente van ‘reguliere’ kredieten zoals de persoonlijke lening en het doorlopend krediet.

Klein bedrag studentenlening

Wil je geld lenen als student, maar alleen voor even en maar een klein bedrag? Naast een lening voor studenten bieden banken vaak ook de mogelijkheid kleinere bedragen te lenen. Studenten kunnen dan bijvoorbeeld tot een maximumbedrag en tegen een aantrekkelijke rente rood staan op de betaalrekening. Dit bedrag kan naar wens tussentijds extra of in zijn geheel worden afgelost.

Studentenlening DUO

Via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kom je als student in aanmerking voor een basisbeurs en eventuele aanvullende beurs. Is dit bedrag niet hoog genoeg, dan kun je besluiten een bedrag via DUO bij te lenen. Veel studenten lenen bij DUO. Hoeveel je maximaal mag lenen hangt af van je woonsituatie en studie. Je hoeft natuurlijk niet het maximale bedrag te lenen. Minder mag ook. In plaats van tijdens je hele studie geld lenen, kun je er ook voor kiezen tijdelijk een bedrag te lenen. Heb je de lening niet langer nodig, dan kun je het bedrag weer op nul zetten.

Geld lenen student - Lage rente via DUO

Over de lening bij DUO wordt rente berekend. Deze rente ligt echter veel lager dan de rente die je over een 'normale' lening betaalt. Ook is de rente over het algemeen lager dan de rente die je betaalt bij een studentenlening via de bank. De rente van de DUO lening wijzigt jaarlijks. Na afloop van je studie wordt de rente voor vijf jaar vastgezet. Je moet dan beginnen met het terugbetalen van de lening. Studenten mogen hier vijftien jaar over doen. Heb je problemen met het terugbetalen van de lening, dan zijn er mogelijkheden een tijdje minder of helemaal niets af te lossen.

Studenten lening - Voordelen

Een studentenlening heeft een aantal voordelen:

  • Lenen als student betekent flexibel geld lenen tegen aantrekkelijke voorwaarden
  • Studenten lenen tegen een lagere rente dan bij een regulier krediet 
  • Pas aflossen na de studie

Lening studenten - Nadelen

Maar helaas heeft een studentenlening ook een paar nadelen:

  • Ook voor studenten kost geld lenen geld, niet lenen is altijd voordeliger
  • Je kunt in de verleiding komen meer te lenen dan noodzakelijk voor de studie
Wist je dat...Het verschil tussen de duurste en goedkoopste lening gemiddeld 700 euro per jaar bedraagt. Betaal jij ook te veel voor je lening? Doe de check! Lening vergelijken