Geld lenen

Geld lenen student

Hoe werkt een studentenlening? 

Een studentenlening is een lening die is afgestemd op de student. Meestal betekent geld lenen als student dat je tegen een aantrekkelijke rente kunt lenen en dat je tijdens je studie nog niet (veel) hoeft af te lossen. Een studentenlening biedt uitkomst als je wilt lenen als student, omdat je de kosten voor studie en studentenwoning niet helemaal kunt betalen.

Geld lenen als student via de bank

Je sluit al bij verschillende Nederlandse banken een studentenlening af. Meestal heeft zo’n studentenlening de vorm van een doorlopend krediet met een variabele looptijd en rente en vaak los je pas na je studie af. De rente is over het algemeen lager dan de rente van ‘reguliere’ leningen zoals de persoonlijke lening of het doorlopend krediet.

Klein bedrag studentenlening

Wil je geld lenen als student, maar alleen voor even en maar een klein bedrag? Naast een lening voor studenten bieden banken vaak ook de mogelijkheid kleinere bedragen te lenen. als student mag je dan bijvoorbeeld tot een maximumbedrag en tegen een lagere rente rood staan op je betaalrekening.

Studentenlening DUO

Via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kom je als student in aanmerking voor een basisbeurs en eventuele aanvullende beurs. Is dit bedrag niet hoog genoeg, dan kun je via DUO ook extra geld lenen. Veel studenten lenen bij DUO. Hoeveel je maximaal mag lenen hangt af van je woonsituatie en studie. Je hoeft natuurlijk niet maximaal te lenen. Minder mag ook. Heb je de lening (even) niet langer nodig, dan zet je het bedrag gewoon weer op nul.

Geld lenen student - Lage rente via DUO

Over de lening bij DUO betaal je rente. Maar deze rente is veel lager dan de rente op een 'normale' lening. Sterker nog, op dit moment is de rente op een DUO lening 0 procent! Na afloop van je studie begin je met het terugbetalen van de lening. Studenten mogen hier in totaal vijftien jaar over doen. Heb je problemen met het terugbetalen van de lening, dan zijn er mogelijkheden een tijdje minder of helemaal niets af te lossen.

Voordelen studenten lening

Een studentenlening heeft een aantal voordelen:

  • Lenen als student is flexibel en heeft aantrekkelijke voorwaarden
  • Studenten lenen tegen een lagere rente dan bij een gewone lening 
  • Pas aflossen na je studie

Nadelen lening studenten

Maar helaas heeft een studentenlening ook een paar nadelen:

  • Ook voor studenten kost geld lenen geld, niet lenen is altijd voordeliger
  • Je leent soms meer dan je nodig hebt voor je studie
Studeren maar niet lenen bij DUO?Betaal dan niet onnodig te veel! Vergelijk het grootste aanbod lening online op rente en voorwaarden. Bespaar gemiddeld 500 euro per jaar op de kosten van je lening. Lening vergelijken