Contact

Geld lenen als uitzendkracht

Kan ik geld lenen met een uitzendcontract?

Als uitzendkracht heb je meestal minder zekerheid over je inkomsten dan iemand met een vast contract. Geld lenen als uitzendkracht kan daarom lastig zijn. Welke mogelijkheden je hebt, hangt af van de fase waarin je uitzendcontract zich bevindt. Je kan een fase A, B of C contract hebben. We leggen je uit wat deze fases inhouden en wat je mogelijkheden zijn om geld te lenen als uitzendkracht.

Geld lenen als uitzendkracht met fase A contract

De eerste 78 weken (anderhalf jaar) dat je bij een uitzendorganisatie werkt, worden fase A genoemd. In deze fase vinden kredietverstrekkers het risico dat je contract niet wordt verlengd nog te groot. Je kunt daarom met een fase A contract geen lening afsluiten.

Tip! Heb je een partner die een fase B of C contract heeft of een ander soort dienstverband? Controleer dan of jullie met het inkomen van je partner wel voor een lening in aanmerking komen.

Lenen met fase B contract

Zodra je uitzendcontract in fase B terecht komt, heb je meer mogelijkheden om geld te lenen. Je hebt een fase B uitzendcontract als:

  • je na het einde van fase A via dezelfde uitzendorganisatie blijft werken.
  • je binnen 26 weken na het einde van fase A opnieuw wordt uitgezonden via dezelfde uitzendorganisatie.

Je krijgt tijdens fase B steeds een tijdelijk contract (maximaal zes in een periode van vier jaar). Als je werk bij een opdrachtgever stopt terwijl je contract nog loopt, moet het uitzendbureau nieuw werk voor je zoeken. In de tussentijd heb je recht op een gedeelte van je loon. Dat betaalt het uitzendbureau.

Voorwaarden geld lenen als uitzendkracht in fase B

Omdat je als uitzendkracht in fase B van je contract veel meer zekerheid hebt over je inkomen, zijn kredietverstrekkers nu wel bereid je geld te lenen. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je door een lening in de financiële problemen komt. Daarom kijken kredietverstrekkers kritisch naar je uitzendcontract, je inkomen en je woonsituatie.

  • Sommige kredietverstrekkers lenen je alleen geld als je uitzendorganisatie een SNA-keurmerk heeft. Je kunt hier opzoeken of jouw uitzendbedrijf dit keurmerk heeft.
  • Omdat een fase B contract tijdelijk is en misschien niet verlegd wordt, tellen kredietverstrekkers maar 70 tot 80 procent van je inkomen mee om te bepalen hoeveel je kunt lenen.
  • Kredietverstrekkers vinden de financiële situatie van mensen met een koopwoning stabieler dan van iemand die in een huurhuis woont. Daarom kun je met je uitzendcontract soms meer lenen als je in koophuis woont.

Lening als uitzendkracht in fase C

Fase C van je uitzendcontract staat voor kredietverstrekkers gelijk aan een vast contract bij een werkgever. Je kunt dan ook gewoon geld lenen zonder aan extra voorwaarden te hoeven voldoen. Fase C bereik je als:

  • je na het einde van fase B via dezelfde uitzendorganisatie blijft werken.
  • je binnen 13 weken na het einde van fase B opnieuw wordt uitgezonden via dezelfde uitzendorganisatie.

Je krijgt tijdens fase C een contract voor onbepaalde tijd (vast contract). Als je werk bij een opdrachtgever stopt, moet het uitzendbureau altijd nieuw werk voor je zoeken. In de tussentijd heb je recht op een gedeelte van je loon. Dat betaalt het uitzendbureau.

Geld lenen als uitzendkracht - 6 tips

Geld lenen als uitzendkracht is dus prima mogelijk als je een fase B of C contract hebt. Er zijn echt wel enkele zaken waar je op moet letten bij de keuze voor de beste lening voor uitzendkrachten. Met onze 6 tips weet je zeker dat je overal aan gedacht hebt en de beste keuze maakt.

1. Hoeveel kan ik lenen als uitzendkracht?

Bereken eerst hoeveel je kunt lenen als uitzendkracht. Zo krijg je een goed beeld van je mogelijkheden. Direct weten hoeveel jij kunt lenen met je uitzendcontract? In onze rekentool "Hoeveel kan ik lenen?" kun je eenvoudig je maximale lening berekenen.

2. Kies als uitzendkracht een persoonlijke lening

Je hebt bij geld lenen als uitzendkracht de keuze uit twee leenvormen: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Een persoonlijke lening is bijna altijd de beste keuze. Een persoonlijke lening heeft namelijk een vaste rente, vaste looptijd en vaste maandlast. Je weet precies wat de lening je kost en wanneer de lening is afgelost.

Een doorlopend krediet is flexibeler maar meestal niet de beste keuze voor uitzendkrachten. Je bepaalt met deze leenvorm de eerste twee jaar zelf wanneer en hoeveel je opneemt, tot maximaal de kredietlimiet. Hierdoor weet je echter van tevoren niet wat de lening precies kost.

Lees hier meer informatie over de keuze tussen een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

3. Kies de looptijd of het aflospercentage voor je lening

Kies je voor een persoonlijke lening als uitzendkracht? Dan bepaal je zelf de looptijd van je lening. Dit is de periode waarin je het geleende bedrag terugbetaalt. Bij een doorlopend krediet kies je een aflospercentage van 1, 1,5 of 2 procent. Als je geld opneemt uit het krediet, los je elke maand dit percentage van het kredietlimiet af. Bij een leenbedrag van 10.000 euro en een aflospercentage van 2 procent, betaal je dus elke maand 200 euro.

Het lijkt aantrekkelijk om een looptijd of aflospercentage te kiezen met een zo laag mogelijke maandlast. Maar pas op! Je doet dan ook langer over het aflossen en betaalt dus langer rente. Hierdoor is de lening dan alsnog duur. Kies daarom altijd een zo kort mogelijke looptijd of een zo hoog mogelijk aflospercentage, met maandlasten die je goed kunt dragen als uitzendkracht.

4. Kies de lening met de laagste rente

Of je als uitzendkracht nu een fase B of een fase C contract hebt, het is altijd verstandig om de maandlasten van je lening zo laag mogelijk te houden. Dit doe je door de laagste rente voor je lening met een tijdelijk contract te kiezen. Als je op Geld.nl een vergelijking maakt voor je lening, tonen we je overzichtelijk alle leningen die beschikbaar zijn met jouw uitzendcontract. De lening met de laagste rente is hierbij vrijwel altijd de beste keuze. De voorwaarden van de leningen verschillen namelijk nauwelijks per kredietverstrekker.

Leningen vergelijken

Goed om te weten: Wij tonen de lening met de laagste rente altijd bovenaan het overzicht. Zo kies je eenvoudig de beste deal voor jouw lening!

5. Check of je gratis extra kunt aflossen

Als je tijdens de looptijd van je lening een financiële meevaller hebt, wil je misschien extra aflossen. Bij de meeste kredietverstrekkers mag dit gewoon gratis. Een paar kredietverstrekkers rekenen wel kosten als je meer aflost dan je maandbedrag. Daarom moet je hier dus toch even goed op letten.

6. De beste lening voor uitzendkrachten gevonden?

Als de lening hebt gevonden die het beste bij jou past, kun je op onze vergelijkingssite meestal direct een offerte aanvragen. Een offerte voor een lening aanvragen is altijd gratis en vrijblijvend.

Geld lenen als uitzendkracht?
Betaal dan niet onnodig te veel! Vergelijk het meest complete aanbod leningen in Nederland, kies de beste lening en bespaar gemiddeld 783 euro op de rentekosten van je lening. Lening vergelijken
Geld lenen als uitzendkracht? Vergelijk, kies de laagste rente & bespaar!
;