Geld lenen

Geld lenen van ouders

Waarop letten bij geld lenen van ouders?

Ga je geld lenen van je ouders, dan is het belangrijk om vooraf een aantal zaken goed te regelen:

  • Zorg dat de aflossing past binnen je budget
  • Betaal een marktconforme rente over de lening
  • Leg de gemaakt afspraken schriftelijk vast

Zorg dat lenen van ouders past binnen je budget

Voordat je überhaupt geld leent van je ouders, moet je ervoor zorgen dat er geen financiële problemen zijn en dat de maandelijkse aflossing past binnen je budget. Je wilt tenslotte geen betalingsproblemen krijgen. Helemaal niet omdat het om een lening bij je ouders gaat. Maar dit geldt natuurlijk ook voor je ouders. Leen geen geld van je ouders als zij het geldbedrag eigenlijk niet kunnen missen.

Geld lenen van ouders en marktconforme rente

Ga je geld lenen van je ouders, dan ben je volgens de belastingregels verplicht een marktconforme rente te betalen. Betaal je geen of minder rente over de lening van je ouders, dan wordt het percentage dat je zou moeten betalen gezien als schenking. Komt dit bedrag boven de schenkingsvrijstelling uit, dan betalen je ouders schenkbelasting over dit bedrag.

Geld lenen ouders, leg gemaakte afspraken vast!

Om vervelende situaties te voorkomen en om alles helder en duidelijk te hebben, is het slim om de gemaakte afspraken rond geld lenen van ouders schriftelijk vast te leggen. Gaat het om grote bedragen, bijvoorbeeld voor de aankoop van een huis, leg de afspraken dan notarieel vast in een notariële akte. Voor kleine bedragen is een schuldbekentenis voldoende.

Geld lenen van ouders en een schuldbekentenis

Neem de volgende onderdelen op in een schuldbekentenis:

  • Datum
  • Naam en adres van degene die geld uitleent (je ouders)
  • Naam en adres van degene die het geld leent (jij)
  • Het leenbedrag in cijfers en letters
  • Termijnen van terugbetaling
  • Handtekening van beide partijen

Renteloze lening? Schenk de rente terug!

Willen jij en je ouders niet dat je rente betaald over de lening? Dan kan de door jou betaalde rente altijd nog terug geschonken worden. Op die manier doen jullie alles netjes volgens de regels, maar jij betaalt uiteindelijk geen rente en je ouders betalen waarschijnlijk geen schenkbelasting. Het rentepercentage van de lening komt namelijk meestal niet boven de schenkingsvrijstelling uit.

Goedkoop geld lenen zonder gedoe?Vergelijk dan het grootste aanbod leningen online en vind de lening met de laagste rente en beste voorwaarden. Zo bespaar je gemiddeld 500 euro per jaar! Lening vergelijken