Website van het jaar

Geld lenen voor aflossen hypotheek

Vind de beste deal! vind de beste deal!
Leendoel
Leenbedrag
Geboortedatum DD-MM-JJJJ

Vind direct de laagste rente

Eerst meer info? Lees dan hier onze 4 tips
Grootste aanbod leningen Meest complete vergelijker

Geld.nl is de meest complete
lening vergelijker van Nederland.

Hulp van experts

Kom je er niet uit?
Onze experts helpen je graag!

Getipt door NRC

Geld.nl is getipt door NRC
"Goede vergelijkingssite"

De meest volledige vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je met meer dan 450 financiële producten de meest volledige vergelijking van Nederland. Vergelijken van leningen levert zonder veel gedoe direct een grote besparing op tot € 500 per jaar.

Dit vinden klanten van ons
8   "Vlotte afhandeling" Jacob Geertsema 16 augustus 2021
10   "Aanvraag was makkelijk te doen" Suzy 16 augustus 2021
10   "Na 1 dag staat het geld op je rekening" Alex Huizing 14 augustus 2021
Auteur

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Amanda Bulthuis. Zij is specialist op het gebied van geld lenen en een veelgevraagd expert in de media.

Dit is voor het laatst geüpdatet op maandag 13 september 2021.

Amanda Bulthuis
geld lenen voor aflossing hypotheek

Geld lenen voor aflossen hypotheek

Steeds meer huiseigenaren zijn geïnteresseerd in het versneld aflossen van hun hypotheek. Is je hypotheekschuld hoog ten opzichte van de waarde van je woning? Dan kan het lonen om geld te lenen voor het aflossen van je hypotheek. We leggen je graag uit in welke situaties dit verstandig is en waar je zoal op let.

Geld lenen voor aflossen hypotheek: verstandig?

Het klinkt misschien niet logisch: besparen door geld te lenen voor het aflossen van je hypotheek. In veel gevallen is geld lenen bij een kredietverstrekker immers duurder dan een hypotheeklening. Maar in een enkel geval kan het toch verstandig zijn om geld te lenen voor het aflossen van je hypotheek. Dit is het geval wanneer je hypotheekschuld 90 procent of meer van de woningwaarde bedraagt.

Je betaalt in dat geval namelijk een hogere rente dan wanneer je hypotheekschuld 90 procent of minder van je woningwaarde bedraagt. Dit komt doordat je een risico-opslag of renteopslag betaalt. Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank en hoe hoger je risico-opslag. Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je hypotheek terug te betalen. Stijgt de waarde van je woning of los je flink af op je hypotheekschuld? Dan gaat deze risico-opslag weer omlaag en betaal je dus minder hypotheekrente. Zo bespaar je behoorlijk op je hypotheekrente.

Wil je weten of het in jouw situatie verstandig is om geld te lenen voor het aflossen van je hypotheek? Raadpleeg dan een financieel adviseur. Die weet precies of je gaat besparen en hoeveel. In dit artikel geven we je alvast de nodige tips bij het geld lenen voor het aflossen van je hypotheek.

1. Persoonlijke lening voor aflossen hypotheek

Wil je geld lenen voor het extra aflossen van je hypotheek? Dan zijn er twee mogelijkheden:

 • Een persoonlijke lening
 • Een doorlopend krediet

Voor het aflossen van je hypotheek raden we een persoonlijke lening aan. Je hebt dan namelijk de zekerheid van een vaste rente en looptijd. Ook het leenbedrag staat vast. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Een doorlopend krediet is vooral interessant als je over een langere periode wat meer financiële ruimte nodig hebt.

Bonustip! Gebruik je een persoonlijke lening om je hypotheekschuld af te lossen? Dit biedt fiscale voordelen. De rente van de lening mag je namelijk aftrekken in box 1

2. Geld lenen en boetevrij hypotheek aflossen

Bij de meeste banken en hypotheekverstrekkers kun je het hele hypotheekbedrag alleen boetevrij aflossen bij een variabele rente, of als je rentevaste periode is verstreken. In andere gevallen mag je maximaal 10 tot 20 procent van je hypotheek boetevrij aflossen. Los je meer af? Dan betaal je vaak een boeterente. Lees je hypotheekcontract er dus goed op na als je overweegt om geld te lenen voor het aflossen van je hypotheek. Dan weet je zeker of geld lenen voor het aflossen van je hypotheek voor jou rendabel is.

Bonustip! Geld lenen voor het aflossen van de hypotheek doe je meestal omdat je op de rente wilt besparen. Is een lening voor jou niet rendabel? Dan is je hypotheek oversluiten naar een bank of hypotheekverstrekker die een lagere rente biedt misschien een optie. Zo kun je alsnog flink besparen op je hypotheek.

3. Hoeveel geld lenen voor aflossen hypotheek?

Kies je voor een persoonlijke lening? Dan kun je maximaal 75.000 euro lenen per kredietverstrekker. Je kunt natuurlijk ook een lagere lening afsluiten. Dit is vooral afhankelijk van hoeveel je wilt aflossen op je hypotheekschuld. Hoeveel geld je precies kunt lenen voor het aflossen van je hypotheek hangt onder meer af van:

 • De hoogte van je inkomen en het soort inkomen dat je ontvangt
 • Je dienstverband: met een tijdelijk contract is geld lenen vaak lastiger dan met een vast dienstverband
 • Andere openstaande leningen
 • Je gezinssamenstelling

Met onze slimme rekentool kun je eenvoudig je maximale lening berekenen.

4. Vergelijk leningen voor aflossen hypotheek

Ga je geld lenen voor het aflossen van je hypotheek? Maak dan eerst een goede vergelijking tussen de verschillende banken en kredietverstrekkers. De rente op een lening loopt immers flink uiteen bij de diverse aanbieders. Het kan zelfs honderden euro’s per jaar schelen. Aangezien je flink wilt besparen op je hypotheekrente, zou het zonde zijn als je vervolgens weer te veel gaat betalen voor een lening. Op Geld.nl, de onafhankelijke vergelijkingssite voor leningen, vind je snel en eenvoudig waar je het goedkoopst geld kunt lenen tegen een aantrekkelijke rente.

Geld lenen voor aflossen hypotheek: de feiten op een rij

Overweeg je om geld te lenen voor het aflossen van je hypotheek? In sommige gevallen kun je flink besparen op je hypotheekrente. Het is echter niet altijd rendabel. Daarom zetten we graag alle feiten over geld lenen voor het aflossen van je hypotheek voor je op een rij.

 • In verreweg de meeste gevallen is het niet rendabel om op je hypotheek af te lossen met geleend geld.
 • Als je hypotheeklening 90 procent of meer van je woningwaarde bedraagt, kun je soms wel besparen door geld te lenen voor de aflossing van je hypotheek. Dit komt doordat je minder opslag op je hypotheekrente gaat betalen.
 • Kies altijd voor een goedkope lening met een aantrekkelijke rente. Anders bespaar je alsnog weinig tot geen geld.
 • Leen je geld voor het (extra) aflossen op je hypotheek? De rente kun je aftrekken in box 1 bij de aangifte inkomstenbelasting.
 • Ga je lenen om extra op je hypotheek af te lossen? Kies dan altijd voor een persoonlijke lening, en niet voor een doorlopend krediet. Met een persoonlijke lening staan de rente, de looptijd en het leenbedrag vast. Dat biedt duidelijkheid en zekerheid.
 • Check van tevoren welk bedrag je jaarlijks boetevrij kan aflossen. Vaak is dit 10 tot 20 procent. Los je meer af? Dan krijg je met extra kosten te maken. Ga goed na of het in dat geval rendabel is om geld te lenen voor het aflossen van je hypotheek

Heb je nog vragen over geld lenen voor het aflossen van je hypotheek? Neem dan contact op met een financieel adviseur. Voor vragen over je hypotheekcontract kun je het beste contact opnemen met je hypotheekverstrekker.

Geld lenen voor het aflossen van je hypotheek?Zorg ervoor dat je niet te veel betaalt voor je lening! Ga voor de lening met de laagste rente en de beste voorwaarden. Op Geld.nl vergelijk je eenvoudig bij welke bank of kredietverstrekker je het voordeligst uit bent.Geld lenen vergelijken
Klantenservice
Klantenservice

Voor vragen over een lening of over onze diensten kun je op werkdagen contact opnemen met onze financiële experts.

Openingstijden:

Maandag09:00 - 17:30
Dinsdag09:00 - 17:30
Woensdag09:00 - 17:30
Donderdag09:00 - 17:30
Vrijdag09:00 - 17:30

Op feestdagen gelden er afwijkende openingstijden welke je hier kunt vinden:

Uitgebreide gegevens klantenservice
Onderzoeken Geld.nl
Onderzoeken Geld.nl

Met ruim vijftien jaar ervaring, miljoenen websitebezoeken en lening vergelijkingen en tienduizenden afgesloten leningen, is Geld.nl dé expert op het gebied van geld lenen. Bovendien heeft Geld.nl veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Bekijk hieronder voorbeelden van recent onderzoek op het gebied van geld lenen:

Op zoek naar een compleet overzicht van onze onderzoeken en publicaties? Hier vind je een overzicht van al onze persberichten en nieuwsberichten.

Zoeken ×
Ongeveer 0 resultaten
tc