Website van het jaar

Geld lenen voor renovatie

Vind de beste deal! vergelijk & vind de beste deal!
Leendoel
Leenbedrag
Geboortedatum DD-MM-JJJJ

Vind direct de laagste rente

Eerst meer info? Lees dan hier onze 5 tips
Grootste aanbod leningen Meest complete vergelijker

Geld.nl is de meest complete
lening vergelijker van Nederland.

Hulp van experts

Kom je er niet uit?
Onze experts helpen je graag!

Getipt door NRC

Geld.nl is getipt door NRC
"Goede vergelijkingssite"

De meest volledige vergelijking van Nederland

Geld.nl biedt je met meer dan 450 financiële producten de meest volledige vergelijking van Nederland. Vergelijken van leningen levert zonder veel gedoe direct een grote besparing op tot € 500 per jaar.

Dit vinden klanten van ons
8   "Snel voor elkaar en goed te regelen" J. de Jong 18 oktober 2021
8   "Snelle reactie en alles vlot geregeld" Franske G 16 oktober 2021
10   "Snel geregeld, zeer tevreden" A.F.F. Faile 16 oktober 2021
Auteur

De informatie op deze pagina wordt regelmatig gecontroleerd en geüpdatet door Amanda Bulthuis. Zij is specialist op het gebied van geld lenen en een veelgevraagd expert in de media.

Dit is voor het laatst geüpdatet op donderdag 21 oktober 2021.

Amanda Bulthuis
Geld.nl was recent te zien bij Bekijk alle media-optredens
  • geld lenen voor renovatie
  • Klantenservice
  • Actueel
geld lenen voor renovatie

Lenen voor renovatie: wat zijn je mogelijkheden?

Heb je een oudere woning gekocht om te renoveren? Of is je woning na een flinke storm aan een dakrenovatie toe? Je woning renoveren kost hoe dan ook veel geld. Als je hiervoor niet voldoende spaargeld hebt of dit niet wilt gebruiken, is geld lenen voor je (dak)renovatie een goed alternatief.

Je hebt bij geld lenen voor een renovatie twee mogelijkheden:

  • Geld bijlenen voor de renovatie bij je hypotheek
  • Een lening voor renoveren afsluiten bij een kredietverstrekker

Bijlenen voor renovatie bij je hypotheek

Mensen die gaan renoveren denken voor de financiering vaak eerst aan hun hypotheek. Je betaalt hiervoor immers een lagere rente dan bij een kredietverstrekker. Maar extra lenen voor een renovatie via je hypotheek is steeds moeilijker en niet altijd voordelig.

Bij de aankoop van je woning mag je tegenwoordig nog maximaal 100 procent van je woningwaarde financieren met je hypotheek. Door aan te tonen dat je woning na de renovatie meer waard is, kun je het bedrag van de waardevermeerdering bijlenen voor je renovatie. De waardevermeerdering toon je aan met een taxatierapport.

Woon je al een tijdje in de woning die je wilt renoveren? Dan heb je misschien overwaarde. Dat wil zeggen dat je huis nu meer waard is dan je openstaande hypotheek. Het bedrag van de overwaarde en de eventuele waardevermeerdering mag je dan bijlenen voor je renovatie.

Let op! Het laten taxeren van de waardevermeerdering kost al snel een paar honderd euro. Daarnaast krijg je bij het verhogen van je hypotheek opnieuw te maken met notaris- en afsluitkosten. Kost je renovatie minder dan 25.000 euro, dan is volgens budgetvoorlichter Nibud een lening bij een kredietverstrekker hierdoor voordeliger dan je hypotheek verhogen.

Geld lenen voor renovatie huis bij kredietverstrekker

Kies dus niet zomaar voor een hogere hypotheek, maak kijk ook naar de mogelijkheden voor een renovatie lening bij een kredietverstrekker. Je hebt hiervoor de keuze uit twee leenvormen: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Wij raden je voor een renovatie altijd een persoonlijke lening aan. Dit is de goedkoopste en best passende lening voor een renovatie van je woning. Je mag de rente namelijk aftrekken van de belasting, als je de lening gebruikt voor je woning.

Daarnaast weet je met een persoonlijke lening vooraf precies waar je aan toe bent. Je ontvangt direct het hele leenbedrag op je rekening. Hiermee betaal je de kosten van de renovatie. De rente van de persoonlijke lening staat vast. Je betaalt dus elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Ook staat vast hoelang je over het aflossen doet.

De andere optie bij een kredietverstrekker is een doorlopend krediet. Dit is een flexibelere leenvorm, omdat je afgeloste bedragen steeds opnieuw mag opnemen. Dat is meteen ook een risico, omdat je hierdoor misschien langer en meer leent dan nodig. Daarnaast is de rente voor een doorlopend krediet niet aftrekbaar van de belasting en hoger dan de rente van een persoonlijke lening. Daarom is deze leenvorm niet geschikt voor de renovatie van je woning.

5 tips bij lening voor renovatie huis

Kortom, een persoonlijke lening is voor de renovatie van je huis vaak de voordeligste en verstandigste optie. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Met onze 5 tips weet je zeker dat je de beste keuze maakt.

1. Onvoorziene kosten bij lenen om te renoveren

Je woning renoveren pakt vaak duurder uit dan je in eerste instantie verwacht. Houd daarom rekening met 5 procent extra kosten. Door deze marge mee te nemen in je leenbedrag heb je ook bij een tegenslag nog genoeg geld om de renovatie te betalen.

Tip! Bereken direct of je het gewenste leenbedrag verantwoord kunt lenen. Met de maximale lening berekenen tool van Geld.nl weet je direct hoeveel je verantwoord leent in jouw situatie.

2. Bepaal de looptijd van je renovatie lening

Bij een persoonlijke lening voor een renovatie bepaal je zelf je aflosperiode. Dit heet de looptijd. Een lange looptijd kiezen lijkt goedkoper, omdat je een laag bedrag per maand afbetaalt. Bij een langere looptijd wordt de terugbetaling namelijk gespreid over meer termijnen. Maar let op! Je betaalt bij een langere looptijd wel langer rente. Hierdoor is de lening voor je renovatie uiteindelijk duurder. Kies voor je renovatie lening daarom een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je gemakkelijk kunt betalen..

3. Controleer of je gratis extra kunt aflossen op de lening voor renovatie

Als je tijdens de looptijd van je lening voor renovatie een financiële meevaller hebt, wil je misschien extra aflossen. Bij de meeste kredietverstrekkers mag dit gelukkig gewoon gratis. Een paar kredietverstrekkers rekenen wel kosten als je meer aflost dan je maandbedrag. Daarom moet je hier dus toch even goed op letten.

4. Vergelijk alle kredietverstrekkers bij geld lenen voor renoveren

Als je wilt lenen voor een renovatie, lijkt de bank waar je al je anderen bankzaken regelt een voor de hand liggende keuze. Maar pas op! Je betaalt bij een grote bank vaak veel te veel rente voor je renovatie lening. Een lening afsluiten bij een online kredietverstrekker is goedkoper. Het verschil bedraagt tot wel 5 procent aan rente. Op Geld.nl vergelijken we voor jou het grootste aanbod kredietverstrekkers. Zo weet je zeker dat de goedkoopste en beste lening voor je (dak)renovatie ertussen staat.

5. Kies de laagst rente voor je renovatie lening

Tijdens je vergelijking voor renovatie leningen op Geld.nl tonen we je overzichtelijk alle leningen die passen bij je wensen en situatie. Maar hoe kies je hieruit nou de beste lening voor je renovatie? Dat is eigenlijk heel simpel. De lening met de laagste rente is vrijwel altijd de beste keuze. De voorwaarden van de lening verschillen namelijk nauwelijks per kredietverstrekker.

Goed om te weten! De lening met de laagste rente staat op Geld.nl altijd bovenaan het overzicht. Zo kies je eenvoudig de beste deal voor jouw lening!

Bonustip! Na de renovatie is je woning waarschijnlijk meer waard geworden. Pas daarom je woonverzekering aan, zodat je nog steeds goed verzekerd bent

Geld lenen voor de renovatie van je huis?Dan is een persoonlijke lening een erg goede optie. Maar betaal niet onnodig te veel! Het verschil tussen de duurste en goedkoopste lening is namelijk enorm. Door goed te vergelijken bespaar je tot wel 500 euro per jaar op je lening voor renovatie Geld lenen vergelijken
Klantenservice
Klantenservice

Voor vragen over een lening of over onze diensten kun je op werkdagen contact opnemen met onze financiële experts.

Openingstijden:

Maandag09:00 - 17:30
Dinsdag09:00 - 17:30
Woensdag09:00 - 17:30
Donderdag09:00 - 17:30
Vrijdag09:00 - 17:30

Op feestdagen gelden er afwijkende openingstijden welke je hier kunt vinden:

Uitgebreide gegevens klantenservice
Onderzoeken Geld.nl
Onderzoeken Geld.nl

Met ruim vijftien jaar ervaring, miljoenen websitebezoeken en lening vergelijkingen en tienduizenden afgesloten leningen, is Geld.nl dé expert op het gebied van geld lenen. Bovendien heeft Geld.nl veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Bekijk hieronder voorbeelden van recent onderzoek op het gebied van geld lenen:

Op zoek naar een compleet overzicht van onze onderzoeken en publicaties? Hier vind je een overzicht van al onze persberichten en nieuwsberichten.

Zoeken ×
Ongeveer 0 resultaten
tc