Bewaar vergelijking

Vergelijk het grootste aanbod leningen

  • Meer dan 45 leningen
  • 100% onafhankelijk vergelijken
  • Bespaar € 500 per jaar
Website van het jaar 2020
Geld lenen vergelijken, loop je besparing niet mis

Geld lenen voor studie

Vind de beste deal! vergelijk & vind de beste deal!
Studie
DD-MM-JJJJ
Start vergelijken ➔

Vind direct de laagste rente

Eerst meer info? Lees dan hier onze uitleg
Grootste aanbod leningen Grootste aanbod leningen

Actuele rente én voorwaarden
van het grootste aanbod.

Persoonlijke hulp van experts Persoonlijke hulp van experts

Kom je er niet uit?
Onze experts helpen je graag!

Getipt door NRC Getipt door NRC

Geld.nl is getipt door NRC
"Goede vergelijkingssite"

Dit vinden klanten van ons
9,4
  240 klantreviews
10,0   "Makkelijke aanvraag." Bgmk Van Bokhoven 08 juni 2020
8,0   "Eenvoudig en helder." Wgj van Gilst 08 juni 2020
10,0   "Eerlijke vergelijking!" A Wevers 05 juni 2020
Alle reviews bekijken

Studie financieren: Op welke manieren geld lenen voor studie?

Studeren is duur. Of je nu voltijd student bent of een studie volgt naast je baan. Je moet collegegeld betalen, studieboeken en andere studiematerialen kopen. Als je niet genoeg geld hebt om deze kosten te betalen, dan wil je misschien geld lenen. Er zijn een aantal manieren van geld lenen voor studie:

  • Lenen bij DUO
  • Collegegeldkrediet
  • Lenen voor studie bij de bank

Geld lenen voor studie bij DUO

Als voltijd student mag je lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Naast je studiefinanciering mag je elke maand een bedrag lenen. Heb je geen recht meer op studiefinanciering, maar studeer je nog wel? Op de website van DUO vind je precies hoeveel je elk jaar mag lenen. Over die lening bij DUO betaal je net als bij elke andere lening voor studie een rente. Je leent bij DUO wel relatief goedkoop als je de rente vergelijkt met 'normale' leningen.

Tip! Studenten die lenen bij DUO mogen hun maandelijkse lening altijd aanpassen. Maar bedenk ruim van tevoren of je dit wilt gaan doen, want de verandering vindt pas bij de volgende storting of de storting daarna plaats.

Collegegeldkrediet

Studeer je aan een HBO of Universiteit? Dan kun je met een collegegeldkrediet extra lenen om je collegegeld te betalen. Een collegegeldkrediet leen je ook bij DUO en er gelden dus dezelfde regels voor deze lening voor studie. De hoogte van het collegegeldkrediet is afhankelijk van het soort collegegeld dat je betaalt en hierdoor voldoende om je collegegeld te betalen. Moet je meer collegegeld betalen, dan kun je wel om een verhoging van het collegegeldkrediet vragen.

Geld lenen voor studie - Bij de bank

Ook bij de bank kun je als student een lening afsluiten voor je studie. Voor de standaardleningen kom je echter niet in aanmerking omdat je inkomen niet stabiel en hoog genoeg is. Daarom biedt een aantal banken een studentenkrediet aan. Met dit studentenkrediet betaal je bijvoorbeeld in één keer je collegegeld. Dit studentenkrediet hoef je pas na de studie terug te betalen, maar het mag ook tijdens de studie. Tijdens de studie is de rente lager dan bij andere leningen, maar na de studie betaal je de reguliere rente.

Lening voor studie – Studeren naast je baan

Studeer je naast je baan, dan mag je niet lenen bij DUO en ook voor een collegegeldkrediet en studentenkrediet kom je niet in aanmerking. Wel kun je gewoon geld lenen bij de bank. Je kunt een doorlopend krediet of persoonlijke lening aanvragen.

Bij een persoonlijke lening sluit je een lening af waarmee je meteen je collegegeld kunt betalen. Je begint daarna meteen met maandelijks aflossen. Bij een doorlopend krediet krijg je een bedrag tot je beschikking waarvan je kunt opnemen wat je nodig hebt. Je mag ook altijd tussentijds aflossen op de lening.

Geld lenen voor je studie?Het verschil tussen de duurste en goedkoopste studielening loopt op tot honderden euro's per jaar! Vooraf goed vergelijken bespaart je dus een hoop geld!
Goedkoop geld lenen
Leningen vergelijken, loop je besparing niet mis
Studie
Eerst meer info? Lees dan hier onze 7 tips
tc