Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Geld lenen

Geld uitlenen en niet terugkrijgen

Wat te doen als je je geld niet terugkrijgt?

Aan geld lenen aan iemand anders zijn altijd risico's verbonden. Heb je geld uitgeleend zonder leenovereenkomst en krijg je dit niet terug? Dan zijn er eigenlijk maar twee dingen die je nog kunt proberen:

  • Alsnog een overeenkomst afsluiten
  • Een aangetekende ingebrekestelling sturen

Als op allebei deze acties niet wordt gereageerd, dan is het erg lastig om tóch je uitgeleend geld terug te krijgen. Wij adviseren dan ook altijd om een leenovereenkomst op te stellen, voordat je geld uitleent.

Geld geleend aan vriend - Leenovereenkomst

Wanneer je geld aan familie of vrienden wilt uitlenen, is het van belang dat je dit vastlegt in een leenovereenkomst. Als beide partijen deze overeenkomst ondertekenen, kun je als uitlenende partij altijd naar de rechter stappen wanneer je je geld niet terugkrijgt. Het contract is dan hét bewijs dat de overeenkomst gesloten is en de lener geld aan jou verschuldigd is.

Geld geleend zonder overeenkomst

Mocht je voor de onderhandse lening geen contract hebben afgesloten, dan ligt het anders. Als je vriend of familielid blijft volhouden dat hij niets van jou heeft geleend, dan is het zijn woord tegen dat van jou. Toch zijn er mogelijkheden om het geld terug te vorderen.

Geld uitgeleend niet terug - Schriftelijke overeenstemming 

Als eerste moet je proberen hem alsnog een schriftelijke overeenkomst te laten tekenen, waarin staat dat hij geld geleend heeft. Ook moet je in dat contract opnemen dat hij dat bedrag binnen een bepaalde tijd terugbetaalt. Beide partijen moeten daarna dit contract ondertekenen. Wanneer dat gebeurt en de lener houdt zich aan de afspraken, dan is er niets aan de hand. Mocht de lener het uitgeleende bedrag vervolgens nog niet terugbetalen, dan kun je later altijd naar de rechter stappen.

Geleend geld terugvorderen - Ingebrekestelling

Als je niet tot een schriftelijke overeenstemming kan komen met je vriend of familielid, dan zal het moeilijk worden om je geld terug te krijgen. In dat geval is het verstandig om de lener een aangetekende brief te sturen als ingebrekestelling. Een voorbeeldbrief van ingebrekestelling kan je vaak op weg helpen. Hiermee herinner je hem nogmaals aan zijn openstaande schuld.

Als de lener ook na deze brief het geld niet terugbetaalt, dan kun je waarschijnlijk fluiten naar je geld. Omdat je geen contract hebt opgesteld waarin de leenovereenkomst vaststaat, heb je geen zaak om naar de rechter te gaan.

Betaal jij nog altijd onnodig te veel?Check het snel! Vergelijk snel het grootste aanbod leenaanbieders met elkaar. Bespaar eenvoudig door te kiezen voor de laagste rente en beste voorwaarden. Lening vergelijken