Geld lenen

Geld uitlenen belasting

Welke belastingregels gelden er rond geld uitlenen?

Geld lenen aan een vriend of familielid betekent dat je goede afspraken moet maken over de lening en dat je met enkele belastingregels te maken krijgt. Zo ben je verplicht een marktconforme rente te vragen en je moet de lening zelf opgeven bij de Belastingdienst. 

Geld uitlenen belasting – Schenkbelasting

Leen je geld uit aan een vriend of familielid, dan wil je waarschijnlijk het liefst een lening met lage rente bieden. Dit is echter niet verstandig. De Belastingdienst verplicht je namelijk om een marktconforme rente te vragen bij een onderhandse lening aan een particulier. Vraag je minder rente, dan wordt het verschil door de Belastingdienst als een schenking gezien en moet de ontvanger hier schenkbelasting over betalen. Hoe hoog de minimale rente is, hangt af van het soort lening.

Geld uitlenen - Marktconforme rente en zakelijke rente

Bij een direct opeisbare lening (die je op elk gewenst moment kunt terugvragen), moet je minimaal 6 procent rente vragen. Is de lening niet direct (binnen enkele maanden) opeisbaar? Dan moet je een zogenoemde zakelijke rente vragen. Dit wil zeggen dat de rente overeenkomt met wat banken vragen voor een soortgelijke lening.

Onderhandse lening belastingdienst box 3

Als je geld uitleent, moet je dit zelf opgeven bij de Belastingdienst. Dit doe je bij je aangifte inkomstenbelasting in box 3. Het maakt hierbij niet uit waar de lening voor dient. De fiscus telt de lening dan op bij je eigen vermogen.

Wist je dat...
Het verschil tussen de duurste en goedkoopste lening gemiddeld 500 euro per jaar is? Bereken direct hoeveel jij kunt besparen op de kosten van je lening! Lening vergelijken