Lenen

4 Tips voor groene / duurzame lening

Wat is een groene lening?

Een groene lening, ook wel duurzame lening of eco lening genoemd, is een lening die je gebruikt om je huis te verduurzamen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen, een zuinige ketel of betere isolatie. Je kunt voor je energiebesparende maatregelen geld lenen met een speciale groene lening van de overheid, maar je kunt ook een 'gewone' lening afsluiten bij een bank. Wij geven je in dat artikel enkele tips over de groene lening, zodat je zelf kunt bepalen wat voor jou de beste keuze is.

1. Duurzame lening, welke zijn er?

Er zijn vier partijen die in Nederland groene leningen aanbieden:

 • Greenloans (100% dochter van ABN AMRO)
 • Rabobank, speciale duurzaamheidslening
 • ING, persoonlijke lening voor verduurzamen woning (alleen af te sluiten als je een ING betaalrekening hebt). Klanten die een ING Hypotheek hebben, krijgen rentekorting.
 • De overheid. Deze biedt een groenlening aan via het Nationale Warmtefonds (Energiebespaarlening) of het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (Duurzaamheidslening)

2. Groene lening, let op de voorwaarden!

Voor elke groene lening geldt dat je die alleen mag gebruiken voor energiebesparende maatregelen aan je woning. Denk hierbij aan:

 • Zonnepanelen
 • Een warmtepomp
 • Isolatie van je woning
 • Een elektrische boiler

De maatregelen waarvoor je de lening mag gebruiken, verschillen per aanbieder. Kijk hiervoor altijd even op de website van de kredietverstrekker.

Verder zijn er bij een groene lening nog een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. De belangrijkste voorwaarden van een groene lening zijn:

 • Je bent de eigenaar en bewoner van een bestaande woning
 • Hoeveel je minimaal en maximaal kunt lenen verschilt per kredietverstrekker.
 • Je bent minimaal 18 jaar en jonger dan 75 jaar
 • De looptijd van de lening verschilt en is meestal afhankelijk van het leenbedrag. 
 • Je laat de aanpassingen aan je woning uitvoeren door een erkende aannemer of installateur

Tot slot zijn er nog specifieke voorwaarden per kredietverstrekker. Bijvoorbeeld dat je niet het volledige leenbedrag mag gebruiken voor zonnepanelen. Neem dus altijd goed alle voorwaarden door.

3. Groene lening of niet?

Zoals je ziet, komen er best wat voorwaarden kijken bij een groene lening. Het enige voordeel is dat je een lage rente voor een groene lening betaalt. Maar je bespaart je een hoop moeite als je een 'gewone' persoonlijke lening afsluit bij een kredietverstrekker. Je bepaalt dan helemaal zelf welke energiebesparende maatregelen je neemt en door wie je die laat aanleggen. Daarnaast zijn de leenrentes bij deze kredietverstrekkers historisch laag. Je profiteert dus ook daar van een goedkope lening.

Tip! Direct weten welke kredietverstrekker de laagste rente voor je lening heeft? Ga op de onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl het grootste aanbod leningen vergelijken. De lening met de laagste rente bij jouw wensen en situatie staat direct bovenaan. Zo betaal je nooit onnodig teveel.

4. Groene lening fiscaal aftrekbaar?

Groene leningen zijn eigenlijk altijd aftrekbaar van de belasting. Je gebruikt de lening namelijk voor je eigen huis en je lost elke maand een vast bedrag af. Om dezelfde reden is een persoonlijke lening voor het verduurzamen van je woning ook altijd aftrekbaar. Meer hierover lees je in het artikel Rente persoonlijke lening aftrekbaar.

Lenen voor verduurzamen huis, zonder extra voorwaarden?Vergelijk dan het grootste aanbod leningen en vind de lening met de laagste rente. Zo bespaar je gemiddeld 500 euro per jaar op de kosten van je groene lening! Lening vergelijken
Tevreden over ons? Stem dan nu! Tevreden over ons? Stem nu en maak kans op mooie prijzen!
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten
;