Geld lenen

Huurkoop

Wat is huurkoop?

Heb je een prachtig schilderij gezien, maar is de prijs net iets boven je budget? Dan kan huurkoop een oplossing zijn. Huurkoop is een redelijk onbekende vorm van geld lenen, waarbij sprake is van aflossingen. Wanneer je de laatste termijn betaald hebt word je de eigenaar van het product.

De akte bij huurkoop

Huurkoop is een vorm van geld lenen. Bij huurkoop worden vooraf de looptijd, rente en aflossingen vastgelegd. De rente bij huurkoop staat vast. Als je kiest voor huurkoop wordt er een akte opgemaakt. In deze akte staat de volledige verkoopprijs, het aflossingsschema en het eigendomsvoorbehoud. In het eigendomsvoorbehoud staan eisen waaraan je moet voldoen om eigenaar van het product te worden. Zo moet bijvoorbeeld de volledige lening zijn afbetaald om eigenaar te worden. De akte moet door jou en je eventuele partner ondertekend worden.

Huurkoop auto

Een product dat vaak met huurkoop gekocht wordt is een auto. Bij huurkoop van een auto is er meestal sprake van een kleine aanbetaling, het restant wordt in termijnen betaald. De auto is pas je eigendom wanneer je het volledige bedrag betaald hebt. Als je de maandelijkse aflossing niet meer kan betalen en nog geen 75 procent van de lening hebt afgelost, mag de auto teruggevorderd worden. Wanneer de opbrengst van de auto dan niet voldoende is om de schuld af te lossen, moet je het resterende bedrag alsnog betalen. In de autowereld noemen ze huurkoop doorgaans leasen.

Een auto is overigens niet het enige voertuig dat met huurkoop gekocht kan worden. Huurkoop scooter en huurkoop motor komen ook regelmatig voor. Ook hiervoor geldt dat je pas eigenaar van het product wordt wanneer je aan alle aflossingen voldaan hebt.

Tip!  Geld lenen voor auto? Met onze 7 praktische tips betaal je nooit meer onnodig te veel voor je lening. Laat dat voordeel niet liggen!

Huurkoop woning

Huurkoop van een woning komt ook regelmatig voor. Bij een huurkoop huis betaal je maandelijks een vastgesteld bedrag aan huur en aflossing. Huurkoop wordt vaak aangeboden wanneer je al woonachtig bent in de woning. Met huurkoop kun je meestal profiteren van de hypotheekrenteaftrekregeling. De rente die je betaalt bij huurkoop is aftrekbaar onder de eigenwoningregeling. Aan huurkoop van een huis kleven ook een aantal nadelen. Je bent namelijk pas eigenaar van de woning wanneer je aan alle betalingen voldaan hebt. De woning kan dus teruggevorderd worden. Ontstaat er schade aan de woning, dan ben jij wel aansprakelijk hiervoor.

Voor- en nadelen huurkoop

Voor de verkopende partij heeft huurkoop een aantal voordelen. Het gekochte product kan namelijk gezien worden als een onderpand van de lening. De garantie op afbetaling is dus groot. Ook voor de kopende partij is huurkoop aantrekkelijk, omdat er direct van het product gebruik gemaakt kan worden. Het nadeel van huurkoop is het rentepercentage. Het kan zijn dat je met huurkoop zelfs duurder uit bent vergeleken met een persoonlijke lening bij de bank. Daarnaast mag de verkopende partij het product terugvorderen als er minder dan 75 procent is betaald en de huurder de aflossing niet meer kan betalen.

Huurkoop of kopen op afbetaling?

Huurkoop is eigenlijk een variant op kopen op afbetaling. Het verschil zit hem in het worden van eigenaar. Wanneer je iets koopt op afbetaling ben je direct de eigenaar van product. Bij huurkoop is dit dus anders. Hier word je pas eigenaar van het product wanneer je alle aflossingen betaald hebt. Zolang je dat niet gedaan hebt, blijft de verkopende partij of de kredietverstrekker de rechtmatige eigenaar van het product.

Geld lenen is vaak voordeliger dan huurkoop!Zeker nu de leenrentes historisch laag zijn. Vergelijk maar eens het grootste aanbod leningen en je zult zien dat er ook leningen zijn waar je een lager rentepercentage betaalt. Zo bespaar je honderden euro’s per jaar! Lening vergelijken