Geld lenen

Invloed lening op hypotheek

Wat is de invloed van een lening op je hypotheek?

Geld lenen doe je ,als je geld nodig hebt. Dit geeft je extra financiële ruimte, maar brengt ook maandelijkse vaste lasten met zich mee. De betaling van de rente en aflossing van de lening moet dus wel in je financiële plaatje passen. Bij het afsluiten van een hypotheek zorgt een lening of schuld ervoor dat je minder hypotheek krijgt. Soms moet je zelfs eerst je lening aflossen, voor je een hypotheek kunt afsluiten.

Let op! Bij een lening denken de meeste mensen aan een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Maar ook roodstand op je betaalrekening, uitgestelde betalingen en leasecontracten vallen onder consumptief krediet en zijn dus van invloed op je hypotheek.

Hypotheek met schuld - BKR registratie

Alle leningen worden geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) in Tiel. Door leningen te registreren, weten financiële instellingen direct of en hoeveel openstaande leningen je hebt en of er ooit betalingsachterstanden zijn geweest. Dit systeem is er niet alleen voor financiële instellingen, maar ook ter bescherming van jou als consument. zo leen je namelijk nooit meer dan verantwoord voor je is. Hypothecaire leningen worden trouwens niet geregistreerd bij het BKR, consumptieve kredieten wél. Een BKR registratie hoeft geen probleem te zijn voor het krijgen van een hypotheek, maar heeft wél invloed.

Hoeveel invloed hebben schulden op een hypotheek?

Als je schulden hebt, schat de hypotheekverstrekker in hoeveel invloed deze vaste lasten hebben op je bestedingsruimte. Heb je een negatieve BKR registratie door bijvoorbeeld betalingsachterstanden, dan besluit de hypotheekbank misschien om helemaal geen hypotheek te verstrekken. De hypotheekbank schat op deze manier het risico in van de hypotheekverstrekking.

Voorbeeld hypotheek met lening

Stel je krijgt op basis van je inkomen een maximale hypotheek van 150.000 euro. Je hebt ook nog een doorlopend krediet met een openstaande schuld van 2.500 euro. Deze lening is bij het BKR geregistreerd voor 15.000 euro. Je hypotheekbank ziet in de BKR registratie alleen het maximale kredietlimiet en niet het bedrag dat daadwerkelijk open staat.

Aan de hand van je inkomen en de hoogte van de hypotheekrente, stelt de hypotheekbank vast hoeveel je nog aan woonlasten kunt besteden. Stel, dat je 10.000 euro kunt uitgeven aan woonlasten. Dit komt overeen met een hypotheek van 150.000 euro. Omdat je nog een doorlopend krediet hebt van 15.000 euro, wordt de bestedingsruimte aan woonlasten verlaagd met een fictieve kredietlast van 2 procent per maand over de kredietlimiet. In dit geval komt dat op jaarbasis uit op: 15.000 euro x 2 procent x 12 maanden = 3.600 euro.

Nu kan nog uitgegeven worden aan woonlasten: 10.000 euro - 3.600 euro = 6.400 euro. Dit zal de maximale hypotheekverstrekking sterk beïnvloeden. Je kunt nu geen 150.000 euro lenen, maar misschien nog maar 100.000 euro. Deze verlaging van de maximale hypotheek is te voorkomen door je resterende lening van 2.500 euro af te lossen en het doorlopend krediet te beëindigen.

Hou de kosten van je lening zo laag mogelijk!
Vergelijk daarom snel het grootste aanbod leningen op rente en voorwaarden! Kies de best passende met de laagste rente en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar! Lening vergelijken