Geld lenen

Kopen op afbetaling

Hoe werkt kopen op afbetaling?

Op afbetaling kopen moet je zien als een vorm van geld lenen en is naast huurkoop een vorm van aflopend goederenkrediet. Bij beide vormen draait het erom dat je in termijnen betaalt en daardoor altijd meer geld kwijt bent dan wanneer je het ineens betaalt of financiert met een goedkope lening.

Kopen op afbetaling betekenis

Kopen op afbetaling betekent dat je het product of de dienst in ten minste twee termijnen betaalt. De kosten van deze koop op afbetaling zijn bij deze termijnbedragen inbegrepen. Als koper ben je wel direct eigenaar van het gekochte, ook al heb je de koopprijs dus nog niet (volledig) betaalt.

Op afbetaling kopen en huurkoop

Naast kopen op afbetaling is er nog een andere vorm van aflopend goederenkrediet, namelijk huurkoop. Ook hierbij geldt dat de koopsom in minstens twee termijnen moet worden voldaan. Het verschil met op afbetaling kopen is dat je als koper bij huurkoop pas eigenaar wordt van het gekochte wanneer je alle termijnen, inclusief kosten, hebt voldaan. Huurkoop wordt vooral aangeboden door leveranciers van auto’s, boten en caravans.

Auto op afbetaling

De aanschaf van een nieuwe (of tweedehands) auto is een flinke uitgave. De kans is hierdoor groot dat je het geld voor de koop niet in een keer kunt of wilt betalen. Autoleveranciers spelen hier op in door het aanbieden van een autofinanciering. Je koopt de auto dan op afbetaling of sluit via de verkoper van de auto een andere autofinanciering af (bijvoorbeeld een persoonlijke lening).

Tip: Kies je voor huurkoop, zorg er dan voor dat de financieringstermijn nooit langer duurt dan de levensduur van een product. Zo voorkom je dat je nog aan het betalen bent voor zaken die inmiddels versleten (of in het geval van vakantie, voorbij) zijn.

Voordelen kopen op afbetaling

Kopen op afbetaling heeft een aantal voordelen:

  • Bij kopen op afbetaling krijg je het product direct mee
  • Je bent direct eigenaar van het product bij koop op afbetaling
  • De aanschafprijs wordt uitgesmeerd over een langere periode

Nadelen koop op afbetaling

Maar helaas heeft kopen op afbetaling ook een paar nadelen:

  • Bij koop op afbetaling betaal je altijd meer dan bij een persoonlijke lening
  • Soms ben je nog aan het afbetalen voor iets wat je al niet meer gebruikt
Kopen op afbetaling is vaak onnodig duur!Een goedkope lening is een stuk voordeliger. Vergelijk daarom snel het grootste aanbod leningen op rente en voorwaarden en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar! Lening vergelijken