Contact

Wat kost een persoonlijke lening?

Wat kost een persoonlijke lening?

Geld lenen kost geld. Bijna iedereen kent de befaamde waarschuwingszin bij reclames voor geld lenen wel. Maar wat kost een persoonlijke lening eigenlijk? De kosten voor een persoonlijke lening zijn voor iedereen anders. Wat een lening precies kost, hangt namelijk af van het bedrag dat je leent, de looptijd van de lening en de rente die je over het geleende geld betaalt. In dit artikel lees je wat een persoonlijke lening voor jou kost én geven we je enkele handige tips om de kosten van deze lening zo laag mogelijk te houden.

1. Wat bepaalt kosten persoonlijke lening?

Zoals we al schreven, verschillen de kosten van een persoonlijke lening sterk per persoon. Wat een persoonlijke lening kost hangt af van:

  • Het leenbedrag. Hoe hoger het bedrag dat je leent, hoe meer je persoonlijke lening kost. Dit komt omdat je maandelijkse aflossing dan hoger is. Als je 60.000 euro in 60 maanden terugbetaalt, betaal je maandelijks een hoger bedrag terug dan wanneer je 15.000 euro terugbetaalt in 60 maanden.
  • De rente over je lening. Het verschil tussen de lening met de hoogste en laagste rente is enorm. Je bespaart makkelijk honderden euro’s op de persoonlijke lening als je kiest voor een persoonlijke lening met een gunstige rente.
  • De looptijd van de lening. Hoe langer de looptijd van je persoonlijke lening is, hoe minder je maandelijks terugbetaalt. Het bedrag wordt immers over meer maandelijkse termijnen verspreid. Wel betaal je langer rente over het geleende bedrag, waardoor je met een langere looptijd uiteindelijk duurder uit bent. Uit onderzoek van Geld.nl blijkt dat een lening met korte looptijd een flinke besparing oplevert.

2. Persoonlijke lening afsluiten? Houd de kosten laag!

Wil je een persoonlijke lening aanvragen? Dan houd je de kosten van je persoonlijke lening laag door hierop te letten:

  • Kies voor een persoonlijke lening met een lage rente. Door te vergelijken op Geld.nl, vind je de persoonlijke lening met de laagste rente. Dit scheelt je tot wel 783 euro per jaar aan rente.
  • Bepaal de beste looptijd voor jouw situatie. Heb je baat bij een zo laag mogelijke maandelijkse aflossing? Kies dan voor een lening met een lange looptijd en dus relatief lage maandlasten. Betaal je liever zo min mogelijk voor je persoonlijke lening en kun je het maandbedrag dat hoort bij een kortere looptijd betalen? Dan past een persoonlijke lening met een korte looptijd beter bij je. Zo betaal je uiteindelijk minder rente over het volledige leenbedrag.
  • Leen niet meer geld dan je nodig hebt. Ga je een grote uitgave doen en wil je daarvoor een persoonlijke lening afsluiten? Kijk eerst of je eigen (spaar)geld kan inleggen en leen en zo laag mogelijk bedrag.

3. Benieuwd wat jouw persoonlijke lening kost? Bereken je aflossing!

Tijdens je lening vergelijking op Geld.nl berekenen we de maandelijkse aflossing alvast voor je. Je ziet bij elke persoonlijke lening meteen hoeveel die per maand kost.

Je kunt natuurlijk ook zelf de aflossing van persoonlijke lening berekenen. Dit gaat als volgt: je berekent eerst hoeveel je in totaal aan rente en aflossing moet betalen voor de hele looptijd. Vervolgens deel je dat totale bedrag door het aantal maanden van de looptijd die je gekozen hebt. Je betaalt dus elke maand hetzelfde bedrag aan rente + aflossing voor je persoonlijke lening. Dit is ook de manier waarop kredietverstrekkers berekenen hoeveel je elke maand moet betalen voor je persoonlijke lening.

In het voorbeeld hieronder zie je hoe een dergelijke berekening gemaakt wordt.

Rekenvoorbeeld:

Sam koopt een tweedehands auto en leent hiervoor 5.000 euro bij de bank. De looptijd van de autofinanciering is 36 maanden. Sam betaalt een rente van 5 procent. Zijn maandbedrag voor zijn persoonlijke lening berekenen gaat als volgt:

Hij berekent eerst het deel rente dat hij per maand betaalt, ook wel de rentevoet genoemd. De formule hiervoor is als volgt: (1 + rentepercentage) ^ (1/12) - 1. De uitkomst hiervan is in dit voorbeeld 0,407 procent.

Vervolgens berekent Sam het bedrag dat hij maandelijks aan rente en aflossing betaalt. De formule hiervoor is: (Leenbedrag * rentevoet * (1 + rentevoet) ^ looptijd in maanden / ((1 + rentevoet) ^ looptijd in maanden - 1)). De uitkomst hiervan is in dit voorbeeld 149,60 euro per maand. Dit is het bedrag dat Sam elke maand aflost op zijn persoonlijke lening.

Persoonlijke lening aanvragen?Op Geld.nl vergelijk je de persoonlijke leningen van het meest complete aanbod kredietverstrekkers in Nederland. Kies de beste persoonlijke lening voor jouw situatie en bespaar gemiddeld 783 euro aan rentekosten!Leningen vergelijken
Geld lenen tegen zo laag mogelijke kosten? Vergelijk, kies de laagste rente & bespaar!
;