Geld lenen

Kredietbemiddelaar

Wat is een kredietbemiddelaar?

Geld lenen kan via een kredietbemiddelaar. Een kredietbemiddelaar werkt voor verschillende kredietverstrekkers of banken, waardoor ze vaak lagere rentes aanbieden en sneller kunnen handelen. Maar een kredietbemiddelaar kan ook alleen advies geven. Je hebt drie soorten kredietbemiddelaars:

  1. Ongebonden bemiddelaars
  2. Gebonden bemiddelaars
  3. Verbonden bemiddelaars

Kredietbemiddelaar – Waar moet je op letten?

Kies je voor een kredietbemiddelaar? Let dan goed op de onderstaande punten:

  • Heeft de kredietbemiddelaar een Wft-vergunning?
  • Een klein aantal kredietbemiddelaars aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van zelfstandige onafhankelijke Financiële Dienstverleners (NVF). Deze vereniging stelt eerlijkheid hoog in het vaandel.
  • Vraag altijd na welke kosten de kredietbemiddelaar in rekening brengt.
  • Wil je advies van een ongebonden, gebonden of verbonden kredietbemiddelaar? Welke kredietverstrekkers neemt de bemiddelaar mee in zijn advies?
  • Wegen de kosten van een advies op tegen het voordeel dat je haalt uit dit advies?

Kredietbemiddelaar - 3 categorieën

Het is belangrijk dat je weet met welk type kredietbemiddelaar je te maken hebt. Dit bepaalt namelijk de mate van vrijheid die de kredietbemiddelaar heeft om een volledige vergelijking te maken tussen alle kredietverstrekkers:


Ongebonden bemiddelaar

Een ongebonden kredietbemiddelaar werkt zelfstandig en kan je dus een advies geven waarin hij alle kredietverstrekkers betrekt. Deze kredietbemiddelaar heeft geen contracten afgesloten met bepaalde kredietverstrekkers.

Sommige ongebonden kredietbemiddelaars geven je een objectieve analyse van alle leningen. Dit betekent dat hij alle leningen bekijkt voordat hij je een advies geeft. Het kan ook zijn dat de bemiddelaar werkt op basis van een selectieve analyse. Dit houdt in dat hij niet elke kredietgever betrekt in zijn analyse. Je krijgt dus geen volledig beeld van je mogelijkheden. In dit geval moet de bemiddelaar aangeven welke aanbieders hij meeneemt in de analyse.


Gebonden bemiddelaar

Een gebonden bemiddelaar heeft een eigen vergunning voor het geven van advies, maar is niet helemaal onafhankelijk. Hij heeft namelijk wel afspraken gemaakt met bepaalde kredietverstrekkers. Dit kan bijvoorbeeld een extra beloning zijn voor afgesloten leningen. De kredietbemiddelaar moet aangeven met welke kredietverstrekkers hij afspraken heeft gemaakt.


Verbonden bemiddelaar

Verbonden kredietbemiddelaars zijn niet onafhankelijk en handelen vanuit een bepaalde kredietverstrekker. Vaak is deze bemiddelaar een zelfstandig ondernemer, maar valt hij onder de verantwoordelijkheid van een bepaalde kredietverstrekker. Vraag je advies aan deze kredietbemiddelaar, dan vergelijkt hij alleen de producten van de kredietgever waar hij voor werkt. Dit wil niet zeggen dat dit advies nutteloos is. In het advies bekijkt hij namelijk jouw persoonlijke situatie en hij adviseert bijvoorbeeld over welke lening verantwoord is.

Let op! Verbonden kredietbemiddelaars vallen onder de Wtf-vergunning van de kredietverstrekker. Zij hebben dus geen eigen vergunning.

Kredietbemiddeling of zelf lening afsluiten?

Een lening aanvragen doe je prima zelf. Maar heb je graag dat er iemand naar je persoonlijke situatie kijkt, dan kan kredietbemiddeling een goed idee zijn. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor kredietbemiddeling als ze een hypotheek afsluiten. Of kredietbemiddeling beter is dan zelf een lening kiezen, hangt af van de hoogte van de lening en wat je zelf het prettigst vindt.

Let op! Sluit je zelf een lening af, dan controleert de bank wél of die lening niet te hoog voor je is, maar krijg je géén persoonlijk advies of de lening ook wel verantwoord is. Bereken dus voor jezelf goed welke lening bij jou past en welke maandlasten je elke maand kunt dragen.

Geld lenen zonder kredietbemiddelaar?
Vergelijk dan het grootste aanbod kredietverstrekkers en leningen online. Kies de best passende met de laagste rente en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar op de kosten van je lening! Lening vergelijken