Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Geld lenen

Kredietgever

Wat is een kredietgever? 

Wil je een geld lenen, dan sta je voor de keuze bij welke kredietverstrekker of kredietgever je dit wilt doen. Elke kredietgever werkt op haar eigen manier en hanteert andere voorwaarden voor haar leningen. Het meest bekende verschil is de rente die je moet betalen over je lening, maar er zijn veel meer verschillen.

Kredietgever niet altijd voor het uitkiezen

Je kunt niet altijd kiezen wie je kredietgever is. Als je een lening afsluit kun je de verschillende banken en financieringsmaatschappijen wel met elkaar vergelijken. Maar wil je bij een autodealer een auto leasen of bij een bepaald bedrijf een koop op afbetaling doen, dan mag je vaak niet kiezen wie je kredietgever is.

Kredietgever – Banken en financieringsmaatschappijen

Wil je een lening afsluiten, dan kun je kiezen tussen een bank of een financieringsmaatschappij. Een bank biedt meerdere financiële producten aan, zoals betaalrekeningen, spaarrekeningen, hypotheken, beleggingsproducten en leningen. Een financieringsmaatschappij biedt alleen leningen aan. Het een is niet per se beter dan het ander, het gaat er om welke voorwaarden de kredietgever hanteert en of de kredietgever de leenvorm aanbiedt die jij wilt afsluiten.

Het voordeel van een bank is dat je kunt kiezen voor de bank waar je ook bijvoorbeeld je betaalrekening hebt lopen. Veel mensen vinden dit gemakkelijk en bovendien vertrouwen zij hun eigen bank beter. Het voordeel van financieringsmaatschappijen, zeker maatschappijen die alleen online leningen verstrekken, is dat zij vaak een iets lagere rente rekenen voor de lening.

Tip! Kom je een kredietgever tegen die goedkoper is? Ga niet blindelings op dit aanbod in, maar vergelijk ook de voorwaarden van de lening met andere kredietgevers. Misschien is het een tijdelijke actierente, die na een tijdje omhoog gaat. Of misschien zit je aan een lange looptijd vast, zodat je uiteindelijk toch meer voor je lening betaalt.

Geld lenen vergelijken

Kredietgever en betrouwbaarheid

Een belangrijk aandachtspunt bij het vergelijken van kredietgevers is of een bank onder het toezicht financiële instellingen staat. Dat wil zeggen dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandse Bank (DNB) toezicht houden op de kredietgever. Hierbij wordt gekeken naar de betrouwbaarheid, stabiliteit en eerlijkheid van de kredietverstrekkers. Heeft een kredietgever geen vergunning bij deze organisaties, dan weet je dus niet of je wel veilig geld kunt lenen. Het is dus verstandig om niet voor deze kredietgevers te kiezen.

Tip! Controleer altijd of een kredietgever een vergunning kredietverlening heeft. Dan weet je zeker dat je leent bij een betrouwbare kredietgever. Zeker als je online een lening afsluit, bestaat de kans dat je te maken hebt met een onbetrouwbare kredietverstrekker. Het controleren van de kredietgevers kan op de website van de AFM.

Klacht indienen kredietgever

Heb je toch een klacht over een kredietgever? Probeer altijd eerst of je er uit komt met de kredietgever zelf. Lukt dat niet, dan kun je de klacht indienen bij de Ombudsman van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD). Deze geeft zijn oordeel in de zaak. Kom je er daarna nog niet uit, dan kun je naar de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het KiFiD stappen.

Vergelijken is nu heel makkelijk en doe je snel online!Geef aan wat je wensen zijn en wij tonen je het grootste aanbod kredietgevers, gerangschikt op laagste rente en beste voorwaarden. Lening vergelijken