Geld lenen

Kredietgever

Wat is een kredietgever? 

Wil je een geld lenen, dan moet je kiezen bij welke kredietgever je dit wilt doen. Elke kredietgever werkt op zijn eigen manier en heeft andere voorwaarden. Het meest bekende verschil is de rente die je betaalt over je lening, maar er zijn veel meer verschillen.

Kredietgever niet altijd voor het uitkiezen

Je kunt niet altijd zelf je kredietgever kiezen. Als je een lening afsluit kun je de verschillende banken en financieringsmaatschappijen wel met elkaar vergelijken. Maar wil je bij een dealer een auto leasen of ergens kopen op afbetaling, dan mag je vaak niet kiezen wie je kredietgever is.

Kredietgever – Banken en financieringsmaatschappijen

Bij een lening kies je tussen een bank of een financieringsmaatschappij. Een bank biedt verschillende financiële producten aan, zoals betaalrekeningen, spaarrekeningen, hypotheken, beleggingsproducten en leningen. Een financieringsmaatschappij biedt alléén leningen aan. Het een is niet persé beter dan het ander, het gaat er vooral om welke voorwaarden de kredietgever hanteert.

Tip! Kom je een kredietgever tegen die goedkoper is? Ga niet blindelings op dit aanbod in, maar vergelijk ook de voorwaarden van de lening met andere kredietgevers. Misschien is het een tijdelijke actierente, die na een tijdje omhoog gaat. Of misschien zit je aan een lange looptijd vast, zodat je uiteindelijk toch meer voor je lening betaalt.

Kredietgever en betrouwbaarheid

Belangrijk bij het vergelijken van kredietgevers is of een bank onder het toezicht financiële instellingen staat. Dat betekent dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandse Bank (DNB) toezicht houden op de kredietgever. Zij kijken dan naar de betrouwbaarheid, stabiliteit en eerlijkheid van de kredietverstrekkers. Heeft een kredietgever geen vergunning bij deze organisaties, dan weet je dus niet of je er wel veilig geld leent.

Tip! Controleer altijd of een kredietgever een vergunning kredietverlening heeft. Dan weet je zeker dat je leent bij een betrouwbare kredietgever. Het controleren van de kredietgevers kan op de website van de AFM.

Klacht indienen kredietgever

Heb je toch een klacht over een kredietgever? Probeer er dan altijd eerst uit te komen met de kredietgever zelf. Lukt dat niet, dien dan je klacht in bij de Ombudsman van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD). Deze geeft zijn oordeel in de zaak. Kom je er daarna nóg niet uit, stap dan naar de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het KiFiD.

Zoek je een betrouwbare kredietgever?Al onze kredietgevers hebben een vergunning van de AFM. Vergelijk snel en eenvoudig het grootste aanbod en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar op de kosten van je lening! Lening vergelijken