Geld lenen

Kredietlimiet

Wat is mijn kredietlimiet?

Ga je geld lenen in de vorm van een doorlopend krediet, dan krijg je te maken met een kredietlimiet. Kredietlimiet is het maximale opnamebedrag van het doorlopend krediet. Hoe hoog het kredietlimiet is hangt af van wat je denkt nodig te hebben en je persoonlijke financiële situatie.

Wat is kredietlimiet bij doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een flexibele vorm van geld lenen. Je krijgt dan een bepaald bedrag tot je beschikking, waarbinnen je onbeperkt mag opnemen en aflossen. Bij een doorlopend krediet betaal je alleen rente over het daadwerkelijk opgenomen deel en elke maand moet je een bepaald percentage van de lening terugbetalen. Meestal is dit zo'n twee procent.

Het bedrag dat je maximaal mag opnemen is je kredietlimiet. Een hoog kredietlimiet is handig, want dan kun je snel over extra geld beschikken. Tegelijkertijd is er het gevaar dat je heel makkelijk geld opneemt en zo dus meer leent dan eigenlijk nodig is.

Tip! De verleiding van het extra geld opnemen moeilijk te weerstaan? Sluit dan een zo laag mogelijk kredietlimiet af of kies een persoonlijke lening. Dan leen je een vast bedrag zonder kredietlimiet.

Hoogte kredietlimiet bepalen

Hoe hoog je kredietlimiet is hangt af van wat jij denkt nodig te hebben en wat de maximale lening is die de bank je wil geven. Dit ligt aan je persoonlijke financiële situatie. De bank kijkt onder andere naar je leeftijd, je woon- en gezinssituatie, de hoogte en stabiliteit van je inkomen en of je een BKR-registratie hebt. Dit doet de bank om er zeker van te zijn dat je de lening ook makkelijk terug kunt betalen.

Tip! Benieuwd hoeveel je kunt lenen? Met de rekentools van Geld.nl kun je eenvoudig je lening berekenen.

Lenen tot je kredietlimiet hoeft niet!

De bank geeft je na het analyseren van je financiële situatie een maximaal kredietlimiet. Je mag voor dit maximale bedrag kiezen, maar als je minder nodig hebt, dan is het verstandig om ook een lager kredietlimiet te nemen. Zo leen je uiteindelijk niet meer dan je nodig hebt.

Hoeveel je ook wilt lenen, betaal niet onnodig te veel!Vergelijk het grootste aanbod leningen en vind de lening met de laagste rente en beste voorwaarden. Vraag de lening van je keuze online aan en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar! Lening vergelijken