Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Geld lenen

Kredietnemer

Wat is een kredietnemer?

Wil je geld lenen bij de bank, dan ben jij de kredietnemer. Als kredietnemer heb je een aantal rechten en plichten. Welke dat precies zijn hangt af van de kredietgever. Toch gelden er ook algemene regels die voor alle leningen hetzelfde zijn. Zo ben je als kredietnemer verplicht om de lening af te lossen, maar heb je als kredietnemer recht op eerlijke en duidelijke informatie.

Kredietnemer en plichten

Als kredietnemer ben je verplicht tot het afbetalen van de lening. Daarbij betaal je rente over het geleende bedrag. Je spreekt met de bank af hoeveel je elke maand aflost. Dit kan een percentage van de lening zijn of een vast bedrag per maand. Ook de aflostermijn wordt vooraf vastgesteld en daar moet jij je dus ook aan houden.

Als kredietnemer niet aan je verplichtingen kunnen voldoen

Dat klinkt heel zwaar, maar in principe sluit een bank alleen een lening met je af die je ook echt terug kunt betalen volgens de gemaakte afspraken. Toch kan er altijd iets gebeuren waardoor je niet meer aan deze verplichting kunt voldoen, bijvoorbeeld omdat je zonder werk komt te zitten of omdat jij en je partner uit elkaar gaan. Neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank en probeer samen tot een oplossing te komen, bijvoorbeeld een tijdelijke verlaging van het bedrag dat je elke maand aflost.

Let op: Jij bent altijd hoofdelijk aansprakelijk voor je lening. Betaal je dus niet (op tijd) terug, dan stelt de bank jou aansprakelijk. Ook als je met iemand anders, bijvoorbeeld je partner, hebt afgesproken dat hij of zij je lening afbetaalt, blijft jij aansprakelijk.

Kredietnemer en rechten

Ook kredietverstrekkers hebben verplichtingen. De voorwaarden in het contract gelden ook voor de bank. Heb je bijvoorbeeld een vaste rente afgesproken, dan mag de bank deze rente niet verhogen. Ook mag de bank niet van je eisen dat je eerder terugbetaalt dan afgesproken in het contract. Hierop geldt een aantal uitzonderingen, zoals wanneer je naar het buitenland gaat verhuizen. Deze uitzonderingen vind je terug in je contract.

Extra aflossen als kredietnemer

Als kredietnemer mag je extra aflossen op je lening of je lening vervroegd aflossen. Door extra af te lossen verkort je de looptijd van de lening en betaal je minder rente. De bank mag hiervoor wel een boete vragen, omdat je in feite zelf de afspraken in het contract verandert. Sommige banken stellen ook voorwaarden aan tussentijdse aflossingen. Los je een extra bedrag af dat lager is dan je maandelijkse aflossing? Dan kan de bank dit zien als een voorschot op je volgende termijn en verandert er dus niks aan je looptijd. Controleer dus goed bij de bank welke regels hiervoor gelden.

Lees ook altijd even de voorwaarden in het contract over wat er gebeurt met je schulden bij overlijden. Sommige kredietverstrekkers schelden je schuld of een deel daarvan kwijt als je komt te overlijden. Is dit niet zo, dan kan het zijn dat je nabestaanden je schulden erven en zo dus ongevraagd kredietnemer worden.

Geld lenen vergelijken

Kredietnemer en klachten

Heb je als kredietnemer een klacht over je kredietverstrekker? Probeer dan eerst om er samen uit te komen. Dat doe je door je klacht schriftelijk in te dienen bij de bank. Kom je er niet uit met de kredietverstrekker? Dan kun je je klacht indienen bij de Ombudsman van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD). Dit is een onafhankelijke partij die de zaak onderzoekt en advies geeft aan jou en aan de bank.

Kredietnemer, kies goede voorwaarden!

Wil je een lening afsluiten? Vergelijk leningen dan altijd goed met elkaar. Goedkope leningen zijn niet altijd de leningen met de beste voorwaarden. Vergelijk dus niet alleen de rente van de leningen met elkaar, maar ook de voorwaarden. Het is verstandig om een aantal offertes aan te vragen voordat jij je keuze maakt. Dan kun je precies zien welke voorwaarden op jou van toepassing zijn bij elke bank.

Bij online leningen is het extra belangrijk dat je de vergunning van de kredietverstrekker controleert. Heeft een kredietverstrekker geen vergunning bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of De Nederlandse Bank (DNB), dan weet je niet zeker of de bank betrouwbaar is. Je rechten en plichten bij deze kredietverstrekkers zijn vaak nadeliger dan bij kredietverstrekkers die wel onder controle staan. 

Wist je dat...Het verschil tussen de duurste en goedkoopste lening gemiddeld 700 per jaar is. Betaal jij ook te veel voor je lening? Doe de check! Lening vergelijken