Geld lenen

Kredietsom

Wat is de kredietsom?

Ga je geld lenen? Dan is de kredietsom de hoogte van je lening. De hoogte hangt af van het bedrag dat je wilt lenen en verantwoord kúnt lenen. De regels rond je kredietsom verschillen per leenvorm en aanbieder, maar passen altijd bij je financiële situatie en gezinssituatie.

Kredietsom berekenen

Wil je een lening afsluiten, dan bepaal je eerst welk bedrag je nodig hebt. Meestal weet je wel hoeveel geld je nodig hebt. Maar het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld de verbouwing van je keuken wilt financieren. Van dit soort uitgaven weet je vaak niet precies wat het uiteindelijk kost. Toch kun je vaak wel een inschatting te maken van het bedrag dat je nodig denkt te hebben.

Ook de kredietgever heeft invloed op het bedrag dat je leent. Hij controleert namelijk altijd eerst je BKR-registratie en aan de hand van je financiële situatie en je gezinssamenstelling bepaalt de bank welk bedrag je maximaal mag lenen.

Tip! Weten hoeveel je maximaal kunt lenen? In onze tool "Hoeveel kan ik lenen?" bereken je in enkele stappen het maximaal verantwoorde leenbedrag dat past bij jouw persoonlijke situatie.

Kredietsom persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening leen je een vast bedrag dat je in vaste termijnen terugbetaalt. Als je de lening hebt afgesloten, krijg je het bedrag direct op je rekening gestort. Met dit geld kun je dan bijvoorbeeld een nieuwe auto financieren.

De kredietsom van een persoonlijke lening verandert niet tijdens de looptijd. Blijkt later dat je tóch extra geld nodig hebt, omdat bijvoorbeeld de verbouwing van je badkamer duurder is dan je dacht? Dan moet je een nieuwe lening afsluiten. Eventueel kun je wel je persoonlijke lening oversluiten naar een andere bank als je toch de kredietsom aan wilt passen.

Kredietsom doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet heb je geen vaste kredietsom. Wel krijg je te maken met een vast kredietlimiet. Een doorlopend krediet houdt namelijk in dat je een bedrag tot je beschikking krijgt dat je ineens of in delen op mag nemen. Heb je een deel afgelost, dan mag je dat deel later weer opnieuw opnemen. De kredietsom, het deel dat je werkelijk leent, kan dus steeds veranderen.

Dat je steeds opnieuw mag opnemen kan een voordeel zijn van het doorlopende krediet. Heb je namelijk toch onverwachts een extra bedrag nodig, dan hoef je geen nieuwe lening af te sluiten. Tegelijkertijd kom je ook eerder in de verleiding om meer te lenen dan je nodig hebt. Probeer dus je kredietlimiet zo laag mogelijk af te sluiten om dit te voorkomen.

Kredietsom en kosten

Probeer de kredietsom zo laag mogelijk te houden. Hoe meer je leent, hoe hoger het rente bedrag. Ook doe je langer over het aflossen bij een hogere kredietsom. Het bedrag dat je aan rente betaalt, stijgt namelijk als je langer doet over het aflossen.

Tip! Extra geld over omdat je vakantiegeld hebt gekregen? Overweeg dan of je dit kunt gebruiken voor het extra aflossen van je lening. Je verlaagt hiermee de kredietsom, waardoor je ook minder rente betaalt.

Lenen tot aan je kredietsom?Betaal dan niet te veel! Vergelijk het grootste aanbod leningen online en kies de best passende met de laagste rente. Zo bespaar je gemiddeld 500 euro per jaar op de kosten van je lening! Lening vergelijken