Zoeken
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer resultaten
Geen resultaten
Geld lenen

Kredietsom

Wat is de betekenis van kredietsom?

Ga je geld lenen? Dan is de kredietsom de hoogte van je lening. De exacte hoogte hangt af van het bedrag dat je wilt lenen en verantwoord kunt lenen. De regels rond je kredietsom verschillen per leenvorm en aanbieder, maar hebben altijd betrekking op je financiële situatie en je gezinssituatie.

Kredietsom berekenen

Wil je een lening afsluiten, dan bepaal je eerst welk bedrag je nodig hebt. Voor een specifieke aankoop weet je meestal wel welk bedrag je nodig hebt. Maar het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld een verbouwing van je keuken wilt financieren. Van dit soort uitgaven weet je vaak niet precies wat het uiteindelijk kost. Toch is het vaak wel mogelijk een inschatting te maken van het bedrag dat je ongeveer denkt nodig te hebben.

Ook de kredietgever heeft invloed op het bedrag dat je leent. Deze controleert altijd eerst je BKR-registratie, want met een negatieve BKR-registratie mag je geen geld lenen. Daarna bepaalt de bank aan de hand van je financiële situatie en je gezinssamenstelling welk bedrag je maximaal mag lenen. De bank berekent je leencapaciteit door je vaste lasten en het bedrag dat je elke maand nodig hebt om rond te komen (de leennorm) af te trekken van je maandinkomen. Aan de hand van deze gegevens bepalen jij en je bank de kredietsom van je lening.

Tip! Weten hoeveel je maximaal kunt lenen? In onze tool "Hoeveel kan ik lenen?" bereken je in enkele stappen het maximaal verantwoorde leenbedrag dat past bij jouw persoonlijke situatie.

Kredietsom persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening leen je een vast bedrag dat je in termijnen terugbetaalt. Als je de lening hebt afgesloten, krijg je het bedrag op je rekening gestort en start je direct met aflossen. Je kunt het daarna zelf uitgeven aan bijvoorbeeld een nieuwe auto of koelkast.

De kredietsom van een persoonlijke lening kan niet veranderd worden tijdens de looptijd. Blijkt later dat je tóch extra geld nodig hebt, omdat bijvoorbeeld de verbouwing van je badkamer duurder uitvalt dan verwacht? Dan moet je een nieuwe lening afsluiten. Eventueel kun je wel je persoonlijke lening oversluiten naar een andere bank als je toch de kredietsom aan wilt passen.

Geld lenen vergelijken

Kredietsom doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet heb je geen vaste kredietsom. Wel krijg je te maken met een vast kredietlimiet. Een doorlopend krediet houdt namelijk in dat je een bedrag tot je beschikking krijgt dat je ineens of in delen op mag nemen. Heb je een deel afgelost, dan mag je dat deel later weer opnieuw opnemen. De kredietsom, het deel dat je werkelijk leent, kan dus steeds veranderen.

Dat je steeds opnieuw mag opnemen kan een voordeel zijn van het doorlopende krediet. Heb je namelijk toch onverwachts een extra bedrag nodig, dan hoef je geen nieuwe lening af te sluiten. Tegelijkertijd kom je ook eerder in de verleiding om meer te lenen dan je nodig hebt. Probeer dus je kredietlimiet zo laag mogelijk af te sluiten om dit te voorkomen.

Kredietsom en kosten

Probeer de kredietsom zo laag mogelijk te houden. Hoe meer je leent, hoe hoger het rente bedrag. Ook doe je langer over het aflossen bij een hogere kredietsom. Het bedrag dat je aan rente betaalt, stijgt namelijk als je langer doet over het aflossen.

Tip! Heb je een keer extra geld over, bijvoorbeeld omdat je vakantiegeld hebt gekregen? Overweeg dan of je dit kunt gebruiken voor het extra aflossen van je lening. Je verlaagt hiermee de kredietsom, waardoor je ook minder rente gaat betalen.

Wist je dat...Het verschil tussen de duurste en goedkoopste lening gemiddeld 700 euro per jaar is. Betaal jij ook te veel voor je lening? Check het snel! Lening vergelijken