Contact

Soorten leningen

Welke verschillende soorten leningen zijn er?

Ga je een lening aanvragen, dan kun je vaak kiezen tussen een persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Dit zijn de meest bekende soorten lening. Maar er zijn nog meer kredietvormen, namelijk:

  • Persoonlijke lening
  • Doorlopend krediet
  • Flex & Zeker lening
  • Rood staan
  • Creditcard
  • Koop op afbetaling
  • Lease
  • Lenen met onderpand
  • Onderhandse lening
  • Flitskrediet of minikrediet

We leggen je hier uit hoe je kan lenen met de verschillende kredietvormen en geven je tips om de beste soort lening te kiezen voor jouw doel.

Hoe kan ik lenen? - Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is bijna altijd de beste keuze als je gaat lenen, zeker als je een concreet leendoel hebt, zoals een auto financieren. De persoonlijke lening is de meest overzichtelijke vorm van geld lenen en je weet precies waar je aan toe bent. Dit type lening werkt namelijk als volgt:

  • Je leent in één keer het hele bedrag.
  • Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing
  • Je kiest vooraf hoelang de lening loopt, zo weet je precies wanneer je klaar bent met aflossen.

Een persoonlijke lening heeft meestal ook de laagste rente lening. Jij hebt namelijk zekerheid, maar de bank ook. Dat je elke maand aflost en niet opnieuw geld kunt opnemen, geeft de bank een grotere zekerheid dat ze het geld terugkrijgen. Daarom betaal je een lagere rente. Als je eenmalig geld nodig hebt voor een nieuwe auto of een nieuwe keuken, is een persoonlijke lening de beste optie.

Soort lening - Doorlopend krediet

Een andere lening die je vaak tegenkomt is het doorlopend krediet. Deze leenvorm is flexibel, maar brengt ook meer risico's mee.

  • Je spreekt met de bank een kredietlimiet af.
  • Tot aan de limiet mag je zoveel geld opnemen als je wilt. Je betaalt zelf wanneer en hoe vaak je dat doet.
  • Als je geld opneemt, betaal je elke maand een vast percentage van de kredietlimiet terug. Bijvoorbeeld 1,5 of 2 procent. Hiermee betaal je de aflossing en rente.

Een doorlopend krediet is vooral geschikt als je een langere tijd extra financiële ruimte nodig hebt.

Tip! Wil je meer weten of het verschil tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet? Bekijk dan deze video waarin budgetcoach Eef van Opdorp en lenen expert Amanda Bulthuis het uitleggen.

Het klassieke doorlopend krediet wordt op dit moment door geen enkele kredietverstrekker meer aangeboden. Je kunt nog wel een doorlopend krediet hebben als je dat eerder hebt afgesloten, maar een nieuw doorlopend krediet afsluiten is niet meer mogelijk.

Flex & Zeker lening

Er bestaat tegenwoordig wel een tussenvorm tussen de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Dat heet de Flex & Zeker lening. De eerste 2 jaar kun je bij deze leenvorm tot aan het limiet bedrag zoveel en zo vaak geld opnemen als je wilt. Je betaalt een vast maandbedrag en een vaste rente. Je betaalt alleen rente en aflossing over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgenomen.

Na die twee jaar kun je niet meer opnemen. Je betaalt dan nog wel elke maand rente en aflossing, totdat je het geleende geld hebt terugbetaald. Hoelang dit duurt, hangt af van het bedrag dat je hebt geleend en hoe hoog de rente is. De Flex & Zeker lening loopt echter nooit langer dan 120 maanden (10 jaar).

Overige soorten kredieten

De overige kredietvormen zullen we hieronder nog wat korter behandelen.

Rood staan

Rood staan op je betaalrekening is ook een vorm van krediet. Je betaalt met geld dat je niet hebt. Je leent dat geld tijdelijk van de bank tot je nieuwe salaris wordt gestort. Je betaalt voor rood staan wel een relatief hoog rentepercentage. Daarom is rood staan eigenlijk alleen interessant als je een klein bedrag nodig hebt dat je direct kunt inlossen als je nieuwe loon binnenkomt

Creditcard

Een creditcard is voor de meeste mensen geen vorm van krediet. Je betaalt de betalingen die je doet met de creditcard namelijk gewoon steeds aan het maand weer terug via je betaalrekening. Heb je als je creditcardbetalingen worden afgeschreven, niet genoeg geld op je rekening? Dan wordt je openstaande bedrag een lening. Je betaalt hiervoor een relatief hoog rentepercentage. Je kunt daarom het beste zorgen dat je een schuld op je creditcard zo snel mogelijk terugbetaalt.

Tip! Wil je een creditcard aanvragen? Zorg dan in elk geval dat je niet onnodig teveel betaalt. In het uitgebreide creditcardoverzicht van de onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl zie je direct welke creditcard voor jou het goedkoopste is: Goedkoopste creditcard vergelijken

Koop of afbetaling

Misschien heb je toch echt die nieuwe wasmachine of meubels nodig, maar even niet genoeg geld. Kopen of afbetaling lijkt dan interessant. Je betaalt elke maand een deel van het aankoopbedrag plus rente. Maar pas op! Je betaalt een relatief hoog rentepercentage. Zeker als de afbetaling over een lange periode wordt uitgesmeerd, leidt dit tot een erg dure kredietvorm.

Leasen als kredietvorm

Leasen kennen we vooral van auto's. Je betaalt elke maand een vast bedrag. In ruil daarvoor rijd je in een nieuwe auto en betaalt de leasemaatschappij de wegenbelasting, onderhoud en verzekeringspremie. Meer hierover lees je in het artikel 'Leasen of lenen.' Tegenwoordig zijn er steeds meer zaken die je op deze manier kunt leasen, van fietsen tot een wasmachine. Reken echter altijd van te voren uit of je met leasen niet uiteindelijk duurder uit bent dan wanneer je het product zelf zou kopen.

Lenen met onderpand

Geld lenen met een onderpand wil zeggen dat wanneer je de lening niet meer kunt betalen de kredietverstrekker het onderpand kan opeisen en verkopen. Met de opbrengst van de verkoop kan dan de lening worden terugbetaalt. Een hypotheek is het meest bekende voorbeeld hiervan. Andere vormen van lenen met een onderpand komen nauwelijks meer voor. 

Onderhandse lening

Een onderhandse lening is een lening die je afsluit zonder tussenkomst van een bank of kredietverstrekker. Je leent bijvoorbeeld van een familielid, vriend of iemand anders. Zorg wel dat je altijd goede afspraken maakt en deze vastlegt in een contract.

Flitskrediet of minikrediet

Flitskredieten, ook wel minikredieten genoemd, zijn leningen voor kleine bedragen die je in korte tijd weer terug moet betalen. Bijvoorbeeld in 14 dagen. Behalve dat je hiervoor vaak een erg hoge rente betaalt, zijn aanbieders van deze kredieten niet altijd even betrouwbaar. Controleer dus altijd of de kredietverstrekker een AFM-vergunning heeft voor je een flitskrediet afsluit.

Kredietvormen - Welke moet ik kiezen?

Zoals je ziet zijn er dus veel verschillende soorten leningen in Nederland. Meestal is een persoonlijke lening de beste keuze. Je hebt met deze leenvorm veel zekerheid en betaalt de laagst rente. Wil je meer informatie lees dan ook het artikel 'Welke lening past bij mij?'

Persoonlijke lening afsluiten?Vergelijk op Geld.nl eenvoudig het meest complete aanbod leningen van Nederland. Kies de lening met de laagste rente voor jouw situatie en bespaar gemiddeld 783 euro op de kosten van je lening! Lening vergelijken
;