Geld lenen

Kredietvormen

Welke kredietvormen zijn er?

De bekendste kredietvormen of leningen zijn het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Maar er zijn nog meer kredietvormen die je kunt kiezen als je gaat geld lenen. We geven je een opsomming van de verschillende soorten kredietvormen en extra informatie over de drie meest bekende kredietvormen.

Kredietvormen

Er zijn verschillende soorten kredietvormen:

  • Doorlopend krediet - Onbeperkt opnemen en aflossen
  • Persoonlijke lening - Lenen tegen een vaste rente en looptijd
  • Creditcard - Aankopen doen die achteraf worden geschreven
  • Hypothecaire lening - Voor de aankoop van een huis
  • Effectenkrediet - Een lening met beleggingen als onderpand
  • Achtergestelde lening - Andere schuldeisers krijgen voorang
  • Overbruggingskrediet - Ter overbrugging als je huis nog niet is verkocht
  • Flitskrediet - Een lening die je binnen drie maanden moet terugbetalen

Kredietvorm doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is als kredietvorm vooral geschikt als je voor een langere tijd extra geld achter de hand wilt hebben. Bij een doorlopend krediet spreek je met de kredietverstrekker vooraf een limiet af. Tot dat bedrag mag je onbeperkt geld opnemen en aflossen. Verder is de rente van een doorlopend krediet variabel. Dit betekent dat de rente tussentijd kan stijgen of dalen.

Let op! Er is dus wel discipline nodig om de lening uiteindelijk helemaal af te lossen en niet weer opnieuw bedragen op te nemen.

Kredietvorm persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is vooral geschikt als je leent voor een bepaalt doel, bijvoorbeeld een auto financieren of een nieuwe keuken. Je leent een vast bedrag tegen een vaste rente en weet daardoor precies wanneer je lening is aflost. De kosten staan vooraf vast en de rente is nu zelfs lager dan bij een doorlopend krediet.

Kredietvorm creditcard

Een creditcard gebruik je waarschijnlijk vooral om mee te betalen bij aankopen op internet of in het buitenland. Aankopen die je met een creditcard doet, worden pas achteraf (meestal aan het eind van de maand) afgeschreven van je betaalrekening. Hierdoor is je creditcard eigenlijk ook een kredietvorm. Je betaalt in principe geen rente, maar wel maandelijks of jaarlijks een vast bedrag.

Let op! Het is belangrijk dat er genoeg geld op je bankrekening staat als je creditcardbetalingen worden afgeschreven. Is dat niet het geval, dan wordt het openstaande bedrag een lening. Je betaalt dan rente die flink hoger is dan bij een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.

Vind de best passende kredietvorm met de laagste rente!Vergelijk snel en eenvoudig online het grootste aanbod leningen en bespaar gemiddeld 500 euro per jaar op de kosten van je lening! Lening vergelijken