Leasen of lenen, wat is de beste optie?
Je wilt graag een nieuwe auto, maar je hebt niet genoeg spaargeld. Wat is dan de beste optie om je auto te financieren? Leasen of geld lenen? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.
Tip! Liever kijken dan lezen? Bekijk hier de tips over leasen of lenen in de video van budgetcoach Eef van Opdorp.
Private lease of lenen, wat houdt het in?
Bij leasen denk je misschien aan een autoleasecontract via je werkgever. Wij hebben het hier echter over private lease. Deze manier van leasen is bedoeld voor particulieren. Je betaalt elke maand een vast bedrag aan de leasemaatschappij. In ruil hiervoor rijd je in een nieuwe auto. De autoverzekering, wegenbelasting en onderhoud van de auto zijn bij het maandbedrag inbegrepen. Alleen het tanken betaal je zelf. Dat komt dus bovenop het maandbedrag van private lease.
Een andere optie om je auto te financieren is een lening aanvragen bij een bank of kredietverstrekker. Wij raden bij geld lenen voor auto een persoonlijke lening aan. Je ontvangt bij een persoonlijke lening in één keer het hele leenbedrag op je rekening. Hiermee kun je de auto kopen. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag. Hiermee los je de lening af en betaal je de rente over je lening. Omdat je maandbedrag, de rente en de looptijd van een persoonlijke lening vaststaan, weet je precies wat de lening je kost en wanneer je de lening hebt afbetaald. Daarom is een persoonlijke lening de meest geschikte autolening.
Private lease of persoonlijke lening – Voor- en nadelen
Of je nu kiest voor lenen of leasen, allebei de opties hebben voor- en nadelen. We zetten ze hier voor je op een rij.
Voordelen private lease
- Je rijdt voor een vast bedrag per maand in een nieuw auto.
- Verzekering, wegenbelasting en onderhoud zijn inbegrepen bij je maandbedrag.
- Voor jonge bestuurders en bestuurders met weinig schadevrije jaren is private lease vaak goedkoper dan een auto aanschaffen met een lening.
Nadelen private lease
- Je sluit een contract af voor een vast aantal kilometers per jaar. Rijd je meer, dan moet je bijbetalen.
- Je gaat een financiële verplichting aan die je meestal niet zomaar kunt opzeggen als je bijvoorbeeld werkloos wordt of gaat scheiden.
- De auto wordt nooit echt van jou.
- Je private lease verplichting wordt meegeteld als je een hypotheek aanvraagt. Dit betekent dat je minder hypotheek kunt krijgen.
- Als je na het leasen zelf een auto koopt en een verzekering afsluit, nemen niet alle autoverzekeraars de schadevrije jaren van je leasecontract mee. Hierdoor betaal je meer premie voor je autoverzekering.
Voordelen geld lenen
- Je bent direct zelf de eigenaar van de auto.
- Je bepaalt zelf hoeveel kilometer je per jaar rijdt.
- Ben je 35 jaar of ouder en/of heb je al wat meer schadevrije jaren opgebouwd? Dan is lenen vaak goedkoper dan leasen.
- Je bouwt schadevrije jaren op bij je autoverzekering (als je geen schades rijdt).
Nadelen geld lenen
- Je moet zelf je autoverzekering, wegenbelasting en onderhoud aan de auto betalen.
- Je betaalt rente over de lening.
- Een lening voor een auto wordt meegeteld als je een hypotheek aanvraagt. Dit betekent dat je minder hypotheek kunt krijgen.
Verschil financial lease en lenen?
Een andere vorm van leasen is financial lease. Autodealers bieden deze optie soms ook aan onder de naam huurkoop. Bij financial lease betaal je elke maand een bedrag aan de dealer voor een aantal afgesproken termijnen. Met dit maandbedrag betaal je de aankoopprijs van de auto en rente. Bij financial lease ben je direct eigenaar van de auto. Je koopt dus in feite auto op afbetaling.
Het belangrijkste verschil tussen financial lease en lenen is dat je bij financial lease aan het begin een aanbetaling moet doen. Bij een lening hoeft dat niet. Verder wordt financial lease vooral gebruikt door ondernemers.
Leasen of lenen – Wat is het goedkoopst?
Of leasen of lenen voor jou de voordeligste optie is, hangt af van de volgende factoren:
- Wat voor auto je wilt rijden. Kleinere auto’s zijn vaak heel goedkoop om te leasen.
- Hoeveel kilometer je per jaar wilt rijden. Hoe meer je rijdt, hoe duurder je leasecontract wordt.
- Hoeveel schadevrije jaren je op dit moment hebt. Als je geen of weinig schadevrije jaren hebt, betaal je relatief veel premie als je zelf een autoverzekering afsluit. Private lease is daardoor vaak goedkoper dan geld lenen en zelf een autoverzekering afsluiten.
- Hoe oud je bent. Als je jonger bent dan 25 jaar, betaal je relatief veel voor je autoverzekering. Daarnaast kun je bij veel kredietverstrekkers niet of maar weinig lenen als je jong bent. Private lease is dan voordeliger en soms dus de enige optie.
- Heb je echter veel schadevrije jaren of ben je ouder dan 35 jaar? Dan is geld lenen en zelf je autoverzekering afsluiten meestal voordeliger.
Dus, lenen of private lease?
Kortom, of lenen of leasen voor jou voordeliger is, hangt vooral af van je persoonlijke situatie. Maak daarom altijd zelf een goede lease en lening berekening van de kosten en bepaal wat voor jou het goedkoopst is. Geld.nl helpt je hierbij. Je vergelijkt hier het grootste aanbod leningen en autoverzekeringen. Zo bereken je direct:
- De laagste rente voor je lening
- Een goedkope autoverzekering voor jou situatie
Tip! Leen je geld voor je auto? Verzeker deze dan altijd allrisk! Rijd je je auto total loss of wordt deze gestolen? Dan krijg je met een allrisk autoverzekering genoeg vergoed om je lening (grotendeels) terug te betalen. Anders zit je met een hoge lening, terwijl je de auto niet meer hebt.
Houd er daarnaast rekening mee dat als je persoonlijke situatie verandert, je een leasecontract niet zomaar kunt opzeggen. Je betaalt vaak veel geld als je het contract opzegt, omdat je bijvoorbeeld werkloos wordt of gaat scheiden. Leen je geld voor je auto? Dan kun je in zulke gevallen gewoon je auto verkopen en de lening (grotendeels) terugbetalen.
Meer weten over waar je op moet letten bij het financieren van je auto? Kijk dan deze video waarin budgetcoach Eef van Opdorp en expert Amanda Bulthuis van Geld.nl alle tips voor je op een rij zetten.