Contact

Geld lenen met uitkering

Kun je geld lenen met een uitkering?

Een lening aanvragen met een uitkering is vaak niet makkelijk. Banken willen er namelijk zeker van zijn dat je de lening kunt betalen, zonder in de financiële problemen te komen. Maar gaat bijvoorbeeld je koelkast kapot en heb je geen geld om een nieuwe te kopen? Dan is geld lenen vaak de enige optie. Gelukkig zijn er wél een paar mogelijkheden. Kredietverstrekkers stellen dan wel extra voorwaarden. Je leest hier welke voorwaarden dat zijn. Ook geven we je enkele tips om een goede en verantwoorde keuze te maken.

Lening en voorwaarden per uitkering

De extra voorwaarden hebben vooral te maken met hoeveel procent van je uitkering de kredietverstrekker meetelt als inkomen. Hoe hoger dit percentage, hoe meer je kunt lenen. Maar de bank wil ook dat je de lening kunt betalen als het een keer tegenzit. Daarom rekenen ze voor de zekerheid vaak een lager percentage van je uitkering mee. We leggen je hier per type uitkering uit of lenen mogelijk is en hoeveel procent van je inkomen wordt meegeteld.

 • Geld lenen met AOW-uitkering of pensioen

  Ontvang je een AOW-uitkering en eventueel een aanvullende pensioenuitkering? Dan mag je daarmee meestal gewoon geld lenen. Dit wordt ook wel een seniorenlening genoemd. Wel kijkt de kredietverstrekker naar je leeftijd en de looptijd van de lening om te bepalen of en hoelang je kunt lenen. Meer hierover lees je in het artikel Geld lenen met AOW-uitkering.

 • Geld lenen met bijstandsuitkering

  Een bijstandsuitkering is slechts 70 tot 100 procent van het minimumloon. Dit vinden kredietverstrekkers een te laag bedrag om je geld te lenen. Je hebt al je inkomen waarschijnlijk hard nodig om rond te komen, waardoor je niet ook nog een lening kunt betalen. Een lening aanvragen met een bijstandsuitkering is dus niet mogelijk.

 • Geld lenen met ziektewetuitkering (WIA/IVA/WGA/WAO)

  Een ziektewetuikering, zoals een WIA-uitkering of een WAO-uitkering. Krijg je alleen als je voor een langere periode of chronisch ziek bent. De kredietverstrekker kijkt hierbij vooral hoe stabiel je situatie is. Iemand die voor 80 procent of meer is afgekeurd en geen uitzicht heeft op herstel, zal waarschijnlijk langer recht houden op de uitkering. Heb je een WAO- of WIA-IVA uitkering en is je situatie stabiel? Dan is de kans groot dat de kredietverstrekker je uitkering voor 70 tot 100 procent meetelt en je dus geld kunt lenen. Een WIA-WGA-uitkering krijg je alleen als naar verwachting binnen enkele jaren herstelt. Na die periode verlies je het recht op de uitkering en daarom kun je met een WGA uitkering meestal niet lenen.

 • Geld lenen met een WW-uitkering

  Een WW-uitkering, ook bekend als werkloosheidsuitkering, heb je voor maximaal 24 maanden. Na die periode heeft de kredietverstrekker dus geen enkele zekerheid over je inkomen. Daarom is geld lenen met een WW-uitkering vrijwel nooit mogelijk. Heel soms wil een kredietverstrekker je wel geld lenen, maar dan moet je de lening hebben afbetaald voor je WW-uitkering stopt. In de praktijk is zo snel aflossen met een alleen een inkomen uit je WW-

 • Geld lenen met Wajong uitkering

  Een Wajong-uitkering krijg je als voor je 18e of tijdens je studie een ziekte of handicap hebt gekregen, waardoor je niet kan werken. Omdat de hoogte van de uitkering vast staat en de verwachting is dat je de uitkering voor een langere periode houdt (soms zelf je hele leven), zijn sommige kredietverstrekkers je bereid geld te lenen. Het zal dan wel een laag bedrag zijn, omdat je inkomen laag is en maar voor 70 procent wordt meegeteld.

Geld lenen met een uitkering - Tips

Zoals je ziet is geld lenen met een uitkering in enkele gevallen toch mogelijk. We geven je hier enkele tips om in zo'n geval een goede, betaalbare lening te kiezen. Daarnaast geven we je tips voor als een lening bij de bank niet mogelijk is met je uitkering.

1. Kies een persoonlijke lening met je uitkering

Als geld lenen met een uitkering bij een bank mogelijk is, heb je de keuze uit een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Kies als je een uitkering hebt altijd voor een persoonlijke lening. Een persoonlijke lening heeft namelijk een vaste rente, vaste looptijd en vaste maandlast. Je weet precies wat de lening je kost en wanneer de lening is afgelost. Een doorlopend krediet is geen goede keuze als je een uitkering ontvangt. Je kunt de eerste twee jaar afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Hierdoor weet je nooit precies wat de lening gaat kosten en is het verleidelijk om meer te lenen dan je nodig hebt. Lees hier meer informatie over de keuze tussen persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Tip! Kies voor een lening die past bij je financiële situatie. Weten hoeveel jij maximaal kunt lenen? Maak dan een berekening in onze handige tool: Hoeveel kan ik lenen?

2.Lenen met een uitkering, kies passende maandlasten!

Maandlasten die je goed kunt dragen zijn erg belangrijk als je een uitkering ontvangt. Bij een persoonlijke lening bepaal je zelf hoe hoog je maandlasten worden. Dat doe je door de looptijd te kiezen. Dit is de periode waarin je het geleende bedrag terugbetaalt. Het lijkt interessant om een looptijd te kiezen met een zo laag mogelijke maandlast. Maar pas op! Je doet dan ook langer over het aflossen en betaalt dus langer rente. Hierdoor is de lening dan alsnog duur. Kies daarom altijd een zo kort mogelijke looptijd of een zo hoog mogelijk aflospercentage, met maandlasten die je goed kunt dragen met je uitkering.

3. Lening afsluiten met uitkering? Kies de laagste rente!

Om je lening met een uitkering betaalbaar te houden, is het verstandig je maandlasten zo laag mogelijk te houden. Dit doe je door de laagste rente voor je lening te kiezen. Als je op de onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl een vergelijking maakt voor je lening met een uitkering, tonen we je overzichtelijk alle leningen die voor jou beschikbaar zijn. De lening met de laagste rente is hierbij vrijwel altijd de beste keuze. De voorwaarden van de leningen verschillen namelijk nauwelijks per kredietverstrekker.

Leningen vergelijken

4. Lening met uitkering - Sociale Banken Nederland

Als geld lenen met je uitkering bij een bank of kredietverstrekker niet mogelijk is, kun je misschien nog wel lenen bij de Sociale Banken Nederland (SBN). Deze banken zijn niet commercieel en kijken gratis met je mee naar de mogelijkheden. Heb je echt een lening nodig, dan verstrekt de bank je een sociaal krediet. Een sociaal krediet is altijd een persoonlijke lening. Dat betekent dat je een vast bedrag leent en meteen gaat aflossen. Je weet dan precies waar je aan toe bent. Je kunt dus alleen verantwoord geld lenen bij deze sociale banken.

5. Lenen met uitkering - Bijzondere bijstand

Heb je geld nodig voor bijvoorbeeld een nieuwe koelkast, maar nog niet genoeg spaargeld? Dan kom je misschien in aanmerking voor een lening vanuit de bijzondere bijstand. Vraag bij je gemeente naar de mogelijkheden.

6. Snel geld lenen met uitkering via internet

Als laatste optie kom je op internet vaak aanbiedingen tegen om te lenen met een uitkering. Pas hiermee op! Het gaat vaak om onbetrouwbare particuliere kredietverstrekkers. Controleer altijd of de kredietverstrekker een AFM-vergunning heeft. Is dit niet zo, dan weet je niet zeker of de kredietverstrekker betrouwbaar is.

Geld lenen met een uitkering? Vergelijk het meest complete aanbod leningen in Nederland op Geld.nl! Kies de lening met de laagste rente en beste voorwaarden en bespaar gemiddeld 783 euro aan rentekosten! Lening vergelijken
Geld lenen met een uitkering? Vergelijk, kies de laagste rente & bespaar!